Ο Χρήστος Τσομπανίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας με το συνδυασμό Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.



Στις δημοτικές εκλογές, επειδή είναι και πιο στενές οι κοινωνίες οι άνθρωποι συμμετέχουν. Έχουμε πιστεύετε απαλλαγεί από τις συγγενικές σχέσεις που οδηγούν πολλούς σε αναγκαστική επιλογή;

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους , νομίζω πως δεν έχουν διαφοροποιηθεί και πολύ τα κριτήρια επιλεξιμότητας του υποψηφίου , συμπεριλαμβανομένου του συγγενικού βαθμού . Όσον αφορά όμως τους νέους θα μπορούσα να πω κατηγορηματικά ναι .Οι νέοι προσεγγίζουν την πραγματικότητα με διαφορετική οπτική γωνία . Είναι ενημερωμένοι , βιώνουν τα καλύτερά τους χρόνια μέσα σε σκληρή ύφεση ,τη θεωρούν ακατανόητη και άδικη για τον εαυτό τους , με σκληρό παρόν και αβέβαιη μελλοντική προοπτική , και γιαυτό στέκονται με αυστηρή κριτική διάθεση σχετικά με την ικανότητα του υποψηφίου . Και ευτυχώς ,γιατί το άλλο άκρο είναι η μη συμμετοχή ,και αυτό δεν είναι επιθυμητό .Δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις (και σωστά )στα κριτήρια τους για την καταλληλότητα ενός υποψηφίου , ζητώντας ρεαλιστικά προγράμματα και διακηρύξεις που είναι εφικτά ,με σαφήνεια ,με πρακτικότητα , με χρονικό ορίζοντα και όχι με πομπώδεις αοριστολογίες περί σωτηρίας της πόλης

Σε μήνυμά σας για τις εκλογές τονίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές για να γίνει ο δήμος Ορεστιάδας τουριστικός προορισμός. Όταν ένα αναψυκτήριο στις Καστανιές υπήρχε και αυτό έκλεισε, τι πρέπει να κάνει ο δήμος;
Σίγουρα όχι να κλείνει το μοναδικό σημείο τουριστικής αναφοράς του βορείου Έβρου αυτή τη στιγμή , γνωστού σε όλη την Ελλάδα ,αλλά και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων , μέσω των εκδηλώσεως του ‘’Αρδα’’ . Στον κοντινότερο ‘’ανταγωνιστή’’ των εκδηλώσεων του Αρδα το Νεστόριο ,ο Δήμος δίνει στην κυριολεξία ‘’γη και ύδωρ’’ στο φεστιβάλ ,προκειμένου να μεγιστοποιήσει την επιτυχία του και να αυξάνει κάθε χρόνο την επισκεψιμότητα στην πόλη τους , η οποία όπως και εμείς πέραν της φυσικής ομορφιάς δεν διαθέτει άλλες υποδομές , παρόλο που είναι σε απόσταση πολύ μικρότερη από τα αστικά κέντρα από ότι εμείς. Το να κάνει κάποιος Δήμαρχος το μοναδικό τουριστικό πνεύμονα (που άλλοι τον δημιούργησαν πολλά χρόνια πριν με πολύ προσπάθεια και αγάπη) εργαλείο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης για το κυνήγι των αντιπάλων του , μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον θλιβερό , και απαράδεκτο για τον τόπο . Αντίθετα . Η δημιουργία από το δήμο δημοτικού φορέα που θα ‘’σηκώσει’’ άμεσα το θέμα τουρισμός , με διαχείριση της πανελλαδικής προβολής και της επισκεψιμότητας κατά το πρότυπο των Κυκλάδων και την οργάνωση του υπάρχοντος δυναμικού φιλοξενίας ,είναι επιβεβλημένη . Παράλληλα με άμεση προτεραιότητα θα τελειοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές προσβασιμότητας (παράρδιες περιοχές ,αρχαιολογικός χώρος Μ.Δοξιπάρας –Ζωνης ,αρχαιολογική έκθεση στην Κορυφή του Σπηλαίου, καταφύγιο ‘’Δρυμός’’ στη Μπάρα του Πενταλόφου ,φράγμα Κυπρίνου ) ,και συγχρόνως θα ετοιμάζει κατευθυντήριες προτάσεις και υποστήριξη για ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες τόσο στις περιοχές στις όχθες του Αρδα, όσο και προς τα χωριά στον ορεινότερο όγκο .
Έχει αναξιοποίητες υποδομές ο δήμος Ορεστιάδας και ποια η πρότασή σας γι’ αυτές;
Η κυριότερη υποδομή της πόλης μας είναι η ίδια η πόλη , είναι η θέση της ,και η γεωπολιτική της γειτνίαση και αυτό από μόνο του παρέχει τεράστια δυναμική , και αυτήν πρέπει να αναδείξουμε και να βελτιώσουμε πρωτίστως .Ακόμα και στην Ερμού να έχεις κατάστημα , πρέπει να το προσέξεις ,να το καλλωπίσεις για να προσελκύσεις κόσμο. Αυτό φαίνεται και από τις γνώμες των πρώτων επισκεπτών από τις γειτονικές χώρες , που εντοπίζουν τη στασιμότητα και την παντελή έλλειψη πρωτοβουλιών. Πριν δεκαπέντε χρόνια οι υποδομές της Αλεξ/πολης και της πόλης μας δεν διέφεραν και πολύ . Σήμερα η Αλεξ/πολη εχει ‘’φύγει’’ μπροστά στο τομέα αυτό γιατί διέγνωσε έγκαιρα το νέο ‘’χρήμα’’ και προετοιμάστηκε. Εμείς αντίθετα όχι μόνο ανάπτυξη του τομέα αυτού δεν είδαμε , αλλά χαλίκια στις λακκούβες , σε όποιες από αυτές αποφάσισαν να κάνουν αυτό που άλλοι λένε συντήρηση .
Το οικοσύστημα του ‘Αρδα , ως απλόχερο δώρο της φύσης στον τόπο μας ,είναι ένας μοναδικός σε ομορφιά σε αξία και σημασία βιότοπος ,αλλά η μέχρι στιγμής προσοχή που του δόθηκε είναι μηδενική . Είναι ένας απενεργοποιημένος πόλος έλξης που μπορεί να αλλάξει απίθανα το ισοζύγιο στην ευρύτερη περιοχή με τεράστια σημασία για τον μελλοντικό του προσανατολισμό . Η δημιουργία δημοτικού οικοτουριστικού κέντρου έπρεπε να γίνει χθες , ώστε να αποτελέσει την ανατολή του οικολογικού τουρισμού στο Δήμο μας .

Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω κάτι, με αφορμή την ιδιότητά σας του μουσικού. Πώς κρίνετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο δήμο Ορεστιάδας;
Δυστυχώς όσο καλή πρόθεση σχολιασμού και να έχω με προλαβαίνει το διαδίκτυο που βρίθει από ειδήσεις που κάθε άλλο παρά πολιτιστικές δραστηριότητες χαρακτηρίζονται . Είναι τόσες πολλές οι σκιές που δημιουργήθηκαν ,που επισκιάζουν κάθε άλλη δραστηριότητα . Η Ορεστιάδα έχει την ευτυχία να διαθέτει πάρα πολλούς και καλούς μουσικούς και καλλιτέχνες , πολλοί από αυτούς έχουν διακριθεί και δραστηριοποιούνται στην κεντρική σκηνή αλλά και στην Ευρώπη ,που είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν (αν αξιοποιηθούν )όλα τα είδη μουσικής με αξιώσεις ,για να βάλουν το λιθαράκι τους στην προβολή της πόλης μας Παρατηρείται ένας αποκλεισμός και η λειτουργία της Δημοτικής επιχείρησης παραπέμπει περισσότερο σε ένα κλειστό club ,και όχι σε μια μεγάλη αγκαλιά για την αξιοποίηση αυτού του σημαντικότατου δυναμικού . Πρέπει να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία που λειτουργεί , και ο ρόλος της να γίνει πιο εξωστρεφής και καθολικός , όπως αρμόζει στον πολιτισμό .
Γιατί να ψηφίσει κάποιος Βασίλη Μαυρίδη και γιατί να επιλέξει Χρήστο Τσομπανίδη;
Ο Βασίλης ο Μαυρίδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στον κόσμο της Ορεστιάδας ,είναι γνωστός για το ήθος του την ειλικρίνεια και την ευθύτητά του , την εργατικότητά του , την επιμονή για την προώθηση των προτάσεων του για την πόλη μας ,που στερεί χρόνο όπως όλοι μας από την οικογένειά του και μοιράζεται ανάμεσα στη δουλειά του και στην αφοσίωση του για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στις νέες συνθήκες που ήδη ανέτειλαν . Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι για μένα τα καλύτερα ανθρώπινα πρότυπα και μου ήταν αρκετά για να ενώσω τις δυνάμεις μου ,να καταθέσω την ακαδημαϊκή μου γνώση ,την επαγγελματική μου εμπειρία και την προγραμματική μου άποψη για τις δράσεις που είναι απαραίτητες για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας και της περιοχής μας . Η συμμετοχή στην διοίκηση του δήμου απαιτεί πρωτοβουλίες , αποφαστικότητα και πρακτικότητα , εξωστρέφεια χωρίς μικροπρεπείς αποκλεισμούς , ανιδιοτέλεια και καθολικότητα ,όραμα σχεδιασμό και διεκδίκηση για τα πιστεύω , και αγάπη για τον τόπο που μεγαλώσαμε . Οι συνδημότες μας , έχουν την ικανότητα να ακούσουν ,να συγκρίνουν , να εκτιμήσουν , και να πάρουν τις εκλογικές τους αποφάσεις , σεβαστές όποιες και αν είναι αυτές.
Να έχουμε ένα καλό αγώνα
Ευχαριστώ