Ο δευτεραθλητής, της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2012 Ελληνικής ομάδας, στο Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ) κος Ζελεσιάδης Αθανάσιος, εμπιστεύτηκε την A.P.Energy-Αδαμάντιος Παπαδόπουλος και την CARRIER, ώστε να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη οικονομία στα έξοδα θέρμανσης της κατοικίας του.
Η εν λόγω κατοικία, συνολικής επιφάνειας 110m², βρίσκεται στον πρώτο όροφο διώροφης οικοδομής που χτίστηκε το 1979. Στο ισόγειο της οικοδομής υπάρχει ένα κατάστημα, ημιτελές, το οποίο δεν θερμαίνεται. Το σπίτι είναι εξοπλισμένο, για το χειμώνα, με καλοριφέρ (με καυστήρα πετρελαίου), ενώ για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού 2 κλιματιστικά (18000 και 9000 BTU/h) αναλαμβάνουν δράση. Η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης γινόταν με μπόιλερ διπλής ενέργειας (πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα και ηλεκτρικό ρεύμα τον υπόλοιπο χρόνο). Είναι δηλαδή μία τυπική κατασκευή της περιοχής μας με πολλά προβλήματα ενεργειακών απωλειών, που ανήκε στην τελευταία ενεργειακή κατηγόρια, την Η.
Στην πρώτη φάση των επεμβάσεων έγιναν οι παρακάτω εργασίες:
• κατασκευή στέγης
• μόνωση τοίχων με εξηλασμένη πολυστερίνη 8 cm, εκτός από το νότιο
• αλλαγή κουφωμάτων με ενεργειακά
Αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά περίπου 30% σε λίτρα.

Για να επιτύχει περεταίρω μείωση στα χρήματα που ξόδευε για θέρμανση, αξιοποιώντας και ένα από τα έπαθλα του Πρωταθλήματος που ήταν το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) της οικίας του, ο κος Ζελεσιάδης ανέθεσε στον Μηχανολόγο Μηχανικό, Αδαμάντιο Παπαδόπουλο, να εντάξει την κατοικία στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’οίκον».
Μετά από ενδελεχή μελέτη αποφασίστηκε να γίνει συμπληρωματικά μόνωση του δαπέδου και κυρίως αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με μονοφασική αντλία θερμότητας CARRIER μέσων θερμοκρασιών. Τα σώματα και οι σωληνώσεις παρέμειναν ίδια. Η αντλία θερμότητας της CARRIER με COP έως 4.06, επιτυγχάνει:
• θέρμανση των χώρων
• θέρμανση ζεστού νερού χρήσης και δυνητικά
• δροσισμό για το καλοκαίρι και όλα αυτά με σημαντική μείωση του λογαριασμού.
Αυτές οι στοχευμένες επεμβάσεις κατάφεραν να αναβαθμίσουν την κατοικία του κου Ζελεσιάδη κατά τέσσερεις κατηγορίες φτάνοντας την Γ, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, θέτοντας τις βάσεις για πρώτη θέση στο επόμενο πρωτάθλημα.
Image and video hosting by TinyPic

Μάθετε περισσότερα από την ap energy – Αδαμάντιος Παπαδόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Τηλ: 25520 22428

http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_ell_1_11/07/2012_488608
http://gr.theclimatecup.eu
http://www.ahi-carrier.gr