Ο Δημήτρης Πέτροβιτς υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου με την παράταξη Περιφερειακή Αναγέννηση, απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.

Για δεύτερη φορά υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου. Τι έχει αλλάξει από την πρώτη;
Η αλλαγή εστιάζεται, όχι στα δομικά συστατικά στοιχεία της υποψηφιότητας μου, όπως η γνώση των θεμάτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των προβλημάτων και επιθυμιών των κατοίκων του Έβρου και οι προτάσεις για επίλυση και υλοποίηση τους, αλλά σε δευτερογενή στοιχεία. Η πλήρης αποτυχία της διοίκησης του Άρη Γιαννακίδη, που αποδείχθηκε καταστροφική για τον τόπο, η συσσωρευμένη εμπειρία που απέκτησα από τη λειτουργία του θεσμού, η επαφή και συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς σε μία κρίσιμη περίοδο για τον τόπο.
Στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν, πιστεύετε ότι υπήρχαν στιγμές που χάσατε ή δεν είχατε τόσο στενή σχέση με την τοπική κοινωνία;
Αντιθέτως, η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες που είχα κατακτήσει από την εργασία μου, διευρύνθηκε και εμπεδώθηκε ακόμη περισσότερο. Απέκτησε ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά και περιεχόμενο. Mου έδωσε θάρρος, να συνεχίσω με μεγαλύτερη αφοσίωση την προσπάθειά μου.
Πόσο δύσκολο ήταν να βρείτε υποψηφίους και πόσες αρνήσεις είχατε;
Ήταν δύσκολο στο βαθμό που η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα πολιτικά πρόσωπα έχει μειωθεί σημαντικά. Οι αρνήσεις ήταν λίγες και είχαν ως πηγή την αδυναμία κάποιων προσώπων να ασχοληθούν συστηματικά με τις εκλογές.
Κόμβος Μάκρης, κόμβος νοσοκομείου, λακκούβες στην Εγνατία, λακκούβες στον κάθετο άξονα. Η ανάπτυξη των δρόμων αργεί. Δεσμεύεστε για κάτι συγκεκριμένο; Έχετε λύσεις;
Η δέσμευση μου πηγάζει μέσα από το πρόγραμμα μου που έχει τα εξής χαρακτηριστικά : είναι υλοποιήσιμο, προβλέπει τι θα γίνει, πότε θα γίνει, από ποιες πηγές είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, ποιοι και πόσοι θα ωφεληθούν μέσα από αυτό.
Στο βόρειο τμήμα του Έβρου, δεν υπάρχει γηροκομείο. Η μητρόπολη περιμένει το ΕΣΠΑ και «οι παππούδες του Βορρά» να αδειάσει καμία θέση στον Άγιο Στυλιανό. Κάτι σαν το ο θάνατός σου η ζωή μου. Θα κάνετε κάτι για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Η ερώτηση σας εμπεριέχει και την απάντηση. Προτεραιότητα μας θα είναι η ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ μέσα από ώριμες και αξιόπιστες μελέτες.
Το νησί μας, πολλοί το επισκέπτονται το καλοκαίρι και λίγοι το θυμούνται το χειμώνα. Στην ειδική και διευρυμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σαμοθράκης δε βρέθηκε κανένας εκπρόσωπος από την περιφέρεια αλλά και από την αντιπολίτευση. Αξίζει τέτοια αντιμετώπιση η Σαμοθράκη;
Η Σαμοθράκη είναι ίσως ο σημαντικότερος αναξιοποίητος πλουτοπαραγωγικός πόρος της Περιφέρειας μας. Θα έπρεπε το νησί να είναι η πιο ευημερούσα περιοχή της, που θα διαχέει τον πλούτο της παντού. Οι ευθύνες της υποβάθμισης επιμερίζονται σε πολλούς. Κυρίως στις εκάστοτε κυβερνήσεις και στη διοίκηση Γιαννακίδη. Εμείς γνωρίζουμε πως η Σαμοθράκη μπορεί να γίνει ένας «επίγειος παράδεισος»!! Ζητάμε να μας δοθεί η δυνατότητα να το αποδείξουμε. Η μη παρουσία εκπροσώπων μας στη συνεδρίαση οφείλεται στα γνωστά προβλήματα της συγκοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά κακός δεν ήμασταν εκεί.
Την περιφέρεια τη μαστίζει η ανεργία. Με ποιους τρόπους θα βοηθήσετε τους νέους να μείνουν και να εργαστούν εδώ που μεγάλωσαν;
Όποιος δηλώνει ότι η Περιφέρεια μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας , να γίνει περιφερειακός ΟΑΕΔ, κάνει χυδαίο εμπόριο ελπίδας. Η Περιφέρεια πρέπει και μπορεί να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα παραγωγικό περιβάλλον που θα παράγει ανάπτυξη. Να προσελκύσει επενδύσεις, να κάνει αξιοκρατική ιεράρχηση των έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, με κριτήριο ποιες και πόσες θέσεις εργασίας θα προσφέρουν και τις ποιες θετικές επιπτώσεις θα έχουν στην τοπική οικονομία κ.α.