Συνέντευξη, Γιώργος Αμυράς
Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Γιώργος Αμυράς απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα.
Εξέπληξε πολλούς η υποψηφιότητάς σας, αρκετοί είπαν ότι δεν το περίμεναν και μάλιστα κάποιοι το σχολίασαν και αρνητικά.
Όλα είναι δεκτά. Γενικά είμαι απρόβλεπτος τύπος. Είχα προτάσεις από πολλά κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς, σχεδόν απ’ όλο το πολιτικό εύρος. Αποφάσισα να συνεργαστώ καταρχάς με κάποιο κόμμα για τις ευρωεκλογές, για το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο, γιατί είμαι λάτρης των συνεργασιών. Το απέδειξα και στη θητεία μου στο δημοτικό συμβούλιο στην Αθήνα όπου συνεργάστηκα με όλες τις παρατάξεις πλην της Χρυσής Αυγής, όπου κάναμε έργο. Σε άλλα συμφωνούμε, σε άλλα όχι. Θέλω να σπάσω τα ταμπού των συνεργασιών στην Ελλάδα. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Τώρα γιατί με τη Νέα Δημοκρατία. Με τη Νέα Δημοκρατία για τους εξής λόγους. Το πρώτο και βασικό γιατί διατηρώ την ανεξαρτησία μου, συνεργάζομαι με τη ΝΔ ως ένας ανεξάρτητος πολίτης ή αν θέλεις πολιτικός ποια, αφού μπαίνω στη βαθιά πολιτική και ο δεύτερος γιατί στα ευρωπαϊκά θέματα πλήρη έχουμε ταύτιση απόψεων. Από τα πιο απλά το τι θα κάνουμε δηλαδή σε σχέση με το Ευρώ, μέχρι τα πιο πολύπλοκα, τι θα γίνει με τη λαθραία μετανάστευση.
Ποια είναι η άποψή σας για τη λαθρομετανάστευση;
Το έχω και στο δημοτικό συμβούλιο. Εδώ χρειάζονται σκληρά μέτρα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι. Το πρώτο και βασικό πρέπει να πιέσουμε την Ευρώπη να αποδεχτεί και στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Πρωτίστως ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν μπορεί η frontex να κινείται μόνο στη στεριά, χρειάζεται μία frontex και στη θάλασσα. Χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες για επιστροφή μεγάλων αριθμών λαθραίων μεταναστών στις χώρες τους Κι εμπάς η περιπτώση πρέπει οπωσδήποτε δραστικά να μειωθεί η λαθραία μετανάστευση. Δε γίνεται άλλο.
Αυτά τα έχουμε πει και στο παρελθόν. Δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά όμως. Υπάρχει τρόπος να πείσουμε και τους Ευρωπαίους και τους Τούρκους;
Βεβαίως. Τους Τούρκους θα τους πείσουμε μέσω της Ευρώπης.
Τους Ευρωπαίους πώς θα τους πείσουμε;
Θα τους πείσουμε μέσω της Τουρκίας. Διότι αν πούμε ότι το πρόβλημα θα μετατεθεί στο δικό τους υπογάστριο και στη δική τους αυλή θα το αντιληφθούν.
Οι Γερμανοί δεν το βλέπουν. Οι Άγγλοι δεν έχουν λαθρομετανάστευση;
Όχι δεν έχουν σ’ αυτό το βαθμό. Οι Γερμανοί όχι. Οι Σουηδοί όχι. Οι Νορβηγοί όχι. Επομένως χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά και αγώνας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πώς; Με συνεργασίες. Αν εκλεγώ θέλω να κάνω πολύ δουλειά εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα γίνω η ντουντούκα στα αυτιά των διαφόρων και θα προσπαθήσω να αναπτύξω συνεργασίες με αντίστοιχους ευρωβουλευτές από το νότο κυρίως που υποφέρει από τη λαθρομετανάστευση.
Αν ρωτήσουμε δέκα ανθρώπους ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές, δε λέω για το πόσοι, δεν τους ξέρουν. Αν ψάξουμε να βρούμε στα ΜΜΕ αναφορές για την Ευρωβουλή δε βρίσκουμε και νομίζω δεν είναι ευθύνη του δημοσιογράφου αυτή στο μεγαλύτερο βαθμό, είναι ευθύνη των ίδιων των ευρωβουλευτών. Γιατί πρέπει να ψηφίσω στις ευρωεκλογές όχι μόνο όταν δεν ξέρω το ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές, αλλά και το τι κάνει το ευρωκοινοβούλιο.
Ελαφρώς διαφωνώ γιατί το ότι δε φταίνε οι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι θυμούνται το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την ευρωπαϊκή ταμπακιέρα κάθε τόσο που έχουμε ευρωεκλογές. Αλλά ένας από τους λόγους που δεν ξέραμε οι πολίτες τους ευρωβουλευτές εκτός του ότι αρκετοί από αυτούς δεν ήτανε γνωστοί, ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπήρχε ο σταυρός. Οι ευρωβουλευτές στην ουσία διορίζονταν με τις λίστες. Το βρίσκω πολύ θετικό ότι πλέον είναι άμεσα αντιπροσωπευτική η εκλογή τους και ο καθένας θα κριθεί από το βιογραφικό του, από αυτά που έχει κάνει στη δουλειά του και στην πολιτική και επομένως η ευθύνη μοιράζεται και στον πολίτη και στον υποψήφιο ευρωβουλευτή.
Γιατί είστε υπερήφανος γι’ αυτό που έχετε κάνει στη δουλειά σας και γι’ αυτό που έχετε κάνει στην πολιτική μέσα από την ενασχόλησή σας με το δήμο Αθηναίων;
Έχω δουλέψει πάρα πολλά χρόνια. Έχω 28χρόνια μισθολόγιο. Το βασικό γι’ αυτά που είμαι υπερήφανος είναι το Μένουμε Ελλάδα, διότι δείξαμε μία αναπτυξιακή εικόνα της Ελλάδας τουριστικά και κατεγράφη αυτό και από έρευνες και του Παντείου και του ινστιτούτου τουριστικών ερευνών και προβλέψεων, όπου χάρη στην εκπομπή όπως οι ίδιοι οι ερευνητές απέδωσαν, αυξήθηκαν οι εσωτερικές διανυχτερεύσεις σε ποσοστό που δεν είχε αυξηθεί τα τελευταία δέκα δεκαπέντε χρόνια. Γι’ αυτό είμαι πολύ υπερήφανος. Όσον αφορά την πολιτική μου διαδρομή, είμαι πολύ περήφανος διότι στο δήμο της Αθήνας όπου ήμουν ο επικεφαλής μίας ανεξάρτητης κίνησης πολιτών κάναμε πάρα πολύ δουλειά και εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου. Σηματοδότηση με πινακίδες Braille για τυφλούς πάρα πολλών καταστημάτων και κτιρίων εντός του ιστορικού κέντρου. Δεύτερον είναι το ποδηλατικό κίνημα. Το ποδήλατο πλέον είναι μία καθημερινότητα στην Αθήνα αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, γιατί έχω κάνει δουλειά σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας. Και το ποιο σημαντικό αν θέλετε γιατί συμμετέχω σε πολλά κοινωνικά κινήματα στην Αθήνα, βοηθάμε άστεγους, άνεργους και νεόπτωχους τους λεγόμενους. Με ενίσχυση πρακτική έως μέσω ενός δικτύου εθελοντών και ψυχολογική στήριξη, μέχρι και babysitting για τα παιδιά των ανέργων, για να μπορούν οι άνεργοι να πηγαίνουνε στις συνεντεύξεις.
Εργαστήκατε στην ΕΡΤ και ενταχθήκατε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος το οποίο έκλεισε την ΕΡΤ. Δεν είναι λίγο οξύμωρο;
Θα έλεγα ότι την ΕΡΤ δεν την έκλεισε η κυβέρνηση από μόνη της. Πρώτα απ’ όλα την έκλεισε ο άκρατος τυφλός κομματικός συνδικαλισμός που είχε αναπτυχθεί στην ΕΡΤ. Θα σας θυμίσω τι έγραφαν οι δημοσιογράφοι και τι έλεγε ο κόσμος για την ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν. Εγώ δε συμφώνησα με το κλείσιμο της ΕΡΤ σε καμία περίπτωση. Έπρεπε οπωσδήποτε να εξυγιανθεί η ΕΡΤ. Δε το συζητάμε. Δε γίνεται δηλαδή να υπήρχαν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Εγώ ήμουν στη δεύτερη ταχύτητα τη χαμηλή. Ήμουν συμβασιούχος, κάθε 21 μήνες σταματούσαμε τη δουλειά μας για να μη θεμελιώσουμε δικαίωμα μονιμότητας. Περιμέναμε άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας, δε δικαιούμασταν, από τρεις μήνες έως δεκαοκτώ μήνες σε μία εκπομπή πολύ πετυχημένη με αντικειμενικούς όρους. Η ΕΡΤ χρειαζόταν εξυγίανση και τώρα η κυβέρνηση οπωσδήποτε θα δείξει τις προθέσεις και την περπατησιά της στο πως θα διαμορφώσει τη ΝΕΡΙΤ, τη διάδοχο κατάσταση.