Συνέντευξη, Γιάννης Τοπαλούδης
Ο αντιδήμαρχος Διδυμοτείχου Γιάννης Τοπαλούδης απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα, για το έργο του και τις ερχόμενες εκλογές.
Για δεύτερη φορά διεκδικείτε από τους πολίτες του δήμου Διδυμοτείχου να σας στηρίξουν. Τι είναι αυτό που λέτε στους υποψήφιους ψηφοφόρους σας για να τους πείσετε να σας ψηφίσουν;
Η πρώτη θητεία, κατά την οποία εκλεγήκαμε, ήταν μια θητεία διάρκειας μόλις 3,5 ετών (ή μάλλον καλύτερα 3 ετών, μιας και το τελευταίο διάστημα είναι προεκλογικό με σχετικές απαγορεύσεις και περιορισμούς βάσει του εκλογικού νόμου). Εκτός απ’ αυτό, ήταν μια θητεία που το πρώτο διάστημα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν:
*σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη (3852/10),
*απ’ την συνένωση των δυο Δήμων (Διδ/χου – Μεταξάδων),
*απ’ τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων και τη σύσταση δυο νέων Νομικών Προσώπων,
*τη σύσταση και λειτουργία νέων Επιτροπών,
*τις συγχωνεύσεις όλων των Σχολικών Επιτροπών σε δύο νέα Νομικά Πρόσωπα (Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης),
*καθώς και πολλές μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες (Πρόνοιας, Πολεοδομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης κτλ).
Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ουσιαστικός-προς αξιοποίηση-χρόνος που είχαμε μπροστά μας, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε (μελέτες-αναπτυξιακά έργα-εντάξεις σε προγράμματα κτλ) όσο το δυνατόν περισσότερα απ’ αυτά που οραματιζόμαστε για το καλό και την πρόοδο του Δήμου μας, ήταν στην κυριολεξία ελάχιστος (αναλογιζόμενοι και το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα: κλείσιμο-συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών, νέα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, κάθετος οδικός άξονας Αρδανίου-Ορμενίου, Σχολή Αστυφυλάκων, ΤΕΙ, αυτονομία Νοσοκομείου Διδ/χου).
Εκτός βέβαια από το ελάχιστο του χρόνου, είχαμε και άλλα «ελάχιστα» κατά τη θητεία μας: ελάχιστο προσωπικό (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με την έκταση και τους οικισμούς του νέου Δήμου), ελάχιστες χρηματοδοτήσεις (στο 1/3), ελάχιστα λειτουργούντα μηχανήματα( 20-ετίας και πάνω ο στόλος των μηχανημάτων, με συνεχείς ζημιές).
Μέσα από όλα αυτά τα «ελάχιστα» κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα: στις καθημερινές ανάγκες των συνδημοτών μας, να εκπονήσουμε άμεσες και αναγκαίες μελέτες και να ενταχθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα μπορούσαμε και είχαμε την ετοιμότητα, μα πάνω απ’ όλα να μπορέσουμε ως Δήμος να επιβιώσουμε (μέσα από τις συνεχείς κατασχέσεις και τελεσίδικες αποφάσεις για εξόφληση χρεών παρελθόντων ετών).
Οι δημότες του Δήμου Διδυμοτείχου έχουν γνώση, μνήμη και κρίση. Αποτελούν τον καλύτερο κριτή για όλους τους υποψηφίους. Δικαιούμαστε μια δεύτερη θητεία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την αναπτυξιακή προοπτική και προβολή που ταιριάζει στον τόσο ιστορικό και πολυπολιτισμικό τόπο μας.
Η αγάπη για τον τόπο μας, το μεράκι και η εργατικότητά μας, σε συνδυασμό και με την εμπειρία των τριών αυτών ετών, είμαι σίγουρος ότι αποτελούν τα εχέγγυα για μια νέα, ουσιαστικότερη και αποδοτικότερη θητεία.
Είστε από τους πιο στενούς συνεργάτες του δημάρχου και ζήσατε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια από πολύ κοντά όλες τις αποφάσεις. Ποια απόφαση – έργο, θεωρείτε ότι αναβάθμισε την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου Διδυμοτείχου;
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν, κατά τη διάρκεια της θητείας μας και αφορού-
σαν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας ήταν αρκετές. Χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω ποια ήταν η σημαντικότερη, απλά θα αναφέρω κάποιες που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να τονιστούν ιδιαίτερα:
* Η ανακαίνιση του άλσους της Τσίγγλας: ένας χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους , ο οποίος έγινε πλέον επισκέψιμος. Απαιτούνται βέβαια αρκετές ακόμη παρεμβάσεις. Αυτό όμως που απαιτείται πρωτίστως είναι να γίνει κανόνας, σε κάθε επισκέπτη, το σύνθημα «είμαι επισκέπτης, όμως παράλληλα είμαι και φύλακας και προστάτης αυτού του τόσο όμορφου χώρου, για να μπορούν να τον χαίρονται και οι επόμενες γενιές».
* Η εκπόνηση μελετών για έργα αναπλάσεων σε όλον το Δήμο, ύψους 5.000.000 Ευρώ.
* Σταδιακή αντικατάσταση παιδικών χαρών, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές.
* Η ένταξή μας στο σύστημα των Δημοτικών κοινοχρήστων – αυτοματοποιημένων ποδηλάτων (8 σταθμοί – 100 ποδήλατα). Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η ανάπτυξή τους, για τη νέα περίοδο. Είναι περιουσία του Δήμου, είναι περιουσία όλων μας , πρέπει να τα προσέχουμε, όχι μόνο από ζημιές κατά τη χρήση , όσο κυρίως από βανδαλισμούς.
* Διαδικασία εκπόνησης μελετών οδοποιΐας, με προτεραιότητα σε δρόμους που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.
* Το νέο portal του Δήμου (το οποίο αποτελεί την καλύτερη προβολή – διαφήμιση και κατ’ επέκταση θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας, επομένως αυτό θα φέρει και την εν γένει δημοτική και ιδιωτική ανάπτυξη υποδομών και ποιότητας ζωής.
Αυτές, θεωρώ, ότι ήταν κάποιες απ’ τις σημαντικότερες αποφάσεις που πήραμε (όπως και για την ύδρευση που θα αναφερθώ σε επόμενη ερώτηση) προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας. Σί-γουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και για το λόγο αυτό απαιτείται: εγρήγορση, ετοιμότητα, μα πάνω απ’ όλα ενότητα και διεκδικητικότητα.
Διοικήσατε στην εποχή του μνημονίου. Πόσο συχνά ήρθατε αντιμέτωπος με το «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν»;
Δυστυχώς, θα τολμούσα να πω επί καθημερινής βάσης. Η Αντιδήμαρχος των Οικονομικών (πρώην και νυν) θα έπρεπε να έχει “μαγικές ικανότητες” ώστε να μπορεί να βρίσκει χρήματα και να πληρώνει τους προμηθευτές, τις κατασχέσεις από παλιές οφειλές και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Το “λεφτά δεν υπάρχουν” το αντιμετωπίζαμε με τις συνεχείς μειώσεις των κονδυλίων προς τους ΟΤΑ, τις υποχρηματοδοτήσεις (των σχολικών μονάδων κτλ).
Αυτό σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις των τιμών σε : καύσιμα, ελαιολιπαντικά, ανταλλακτικά, ηλεκτρικό ρεύμα, κτλ., δημιούργησαν τη δυσκολότερη οικονομική κατάσταση που είχαν ποτέ να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι.
Και σ’ αυτή τη δημοτική θητεία δε λύθηκε το πρόβλημα με την ύδρευση της πόλης και αρκετών χωριών. Πότε ελπίζετε ότι οι κάτοικοι θα μπορούν να πίνουν νερό χωρίς διακοπές;
Δυστυχώς , αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου μας. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον Δήμο μας εδώ και πολλά χρόνια.
Στη διάρκεια και της δικής μας θητείας οι βλάβες και οι διακοπές ήταν αρκετές. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των συχνών βλαβών στο δίκτυο ήταν σε πρώτη προτεραιότητα για τη ΔΕΥΑΔ.
Κατά τη θητεία μας εκπονήσαμε μελέτες για έργα ύψους πάνω από 5.000.000 ευρώ, τα οποία και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Με την υλοποίηση αυτών των έργων θα λυθούν τα σοβαρότερα προβλήματα. Πάντως, απαιτούνται και άλλες εξειδικευ-μένες μελέτες και έργα για την οριστική λύση της υδροδότησης.
_____________________________________________________________________
Μέσα από την πολιτική αναπτύξατε φιλικές σχέσεις με συνεργάτες ή απλούς πολίτες;
Σίγουρα ανέπτυξα φιλικές σχέσεις τόσο με συνεργάτες, με τους υπαλλήλους του Δήμου, όσο και κυρίως με τους κατοίκους, δημότες, εκπροσώπους φορέων και επισκέπτες της περιοχής μας. Όχι μέσα από την πολιτική, αλλά εγώ θεωρώ πως αυτό έγινε μέσα από την υπηρεσία μου -από τη θέση που κατέχω- προς ΟΛΟΥΣ.
Ποιο είναι αυτό που νοσταλγείτε, αυτό που σας έχει στερήσει από την προσωπική σας ζωή η τοπική αυτοδιοίκηση;
Ο προσωπικός ελεύθερος χρόνος. Ένας χρόνος πολύτιμος με την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα δυο μου παιδιά.
Όμως η μεγαλύτερη οικογένειά μου, αυτή του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ , αξίζει κάθε θυσία και υπέρμετρη αγάπη. Αγάπη και πάθος γι’- αυτό που κάνεις, ώστε να το κάνεις σωστά και υπεύθυνα.