Είχαν κλέψει πολλές νοικοκυρές. . .
Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται δύο γυναίκες, οι οποίες «διάβαζαν» χρυσαφικά, τα έκλεβαν και γίνονταν καπνός.
Έξι περιπτώσεις κλοπής κατάφεραν να εξιχνιάσουν αστυνομικοί.
Μία 57χρονη και μία 60χρονη κρατούνται από την αστυνομία, ενώ αναζητείται ακόμα ένας 61χρονος. Όλοι κατηγορούνται για κλοπές που έγιναν σε χωριά του βορείου τμήματος του Έβρου από τον Ιούνιο του 2012 έως και τις αρχές Απριλίου.
Οι τρεις δράστες, την Πέμπτη το πρωί, πήγα σε σπίτι 64χρονης στην Πάλλη Τριγώνου και με τη μέθοδο της μαγγανείας, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν χρήματα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, καθόσον έγιναν αντιληπτοί από αυτή.
Μετά την καταγγελία του περιστατικού, υπήρξε η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών, με αποτέλεσμα να εντοπισθούν άμεσα οι δύο δράστιδες, στην Πάλλη, από αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος Δικαίων.
Στη συνέχεια από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί της ασφάλειας προέκυψε ότι οι δύο γυναίκες, μαζί με τον 61χρονο, είναι οι δράστες της συγκεκριμένης απόπειρας κλοπής, καθώς και ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2012 έως και 18-3-2014, πήγαν σε διάφορα χωριά του βορείου τμήματος του Έβρου, όπου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αφαίρεσαν από άτομα, συνολικά το χρηματικό ποσό των 15.765 ευρώ και διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα.
Στην κατοχή των δράστιδων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα κινητό τηλέφωνο και πλήθος αντικειμένων (θρησκευτικές εικόνες, σταυροί, χάντρες, κουμπιά, μενταγιόν, φασόλια κ.α.), τα οποία χρησιμοποιούσαν για να πείσουν τους παθόντες ότι έχουν πέσει θύματα μαγείας.
Σημειώνεται ότι η 60χρονη έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές.
Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας, ενώ η προανάκριση και οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση ασφάλειας Ορεστιάδας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνεργού και τυχόν εμπλοκή τους σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπενθυμίζονται ειδικές συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:
• Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
• Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.