Έναν 23χρονο με γαλλικό διαβατήριο είχαν εντοπίσει και ανακρίνει στην Ορεστιάδα αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής, ύστερα από αξιόπιστη πληροφορία που έφτασε στην ασφάλεια Ορεστιάδας. Ο 23χρονος ο οποίος διέμενε σε ξενοδοχείο της πόλης είχε στην κατοχή του ένα στικάκι, το οποίο περιείχε οδηγίες για κατασκευή βόμβας. Σε βάρος του νεαρού, δεν υπήρχαν όμως διεθνή εντάλματα σύλληψης κι έτσι, λίγες ώρες μετά την προσαγωγή του στην ασφάλεια Ορεστιάδας στις 3 Ιανουαρίου αφέθηκε ελεύθερος.
Οι αστυνομική της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας, ερεύνησαν το παρελθόν του νεαρού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε εκπαιδευτεί σε θέματα τρομοκρατίας σε αραβική χώρα και επέστρεφε στη Γαλλία, μέσα Συρίας, Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς το Ευρωπαϊκό διαβατήριό του, του επέτρεπε να κινείται ελεύθερα.
Άμεσα από την Ελλάδα, έφτασε σήμα στις γαλλικές αρχές, οι οποίες έθεσαν σε παρακολούθηση τον 23χρονο μόλις έφτασε στο έδαφος της χώρας τους. Τελικά τον συνέλαβαν σε διαμέρισμα όπου έμενε και εντοπίστηκαν 900 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης, ίδιου τύπου με αυτήν που χρησιμοποιεί η Αλ Κάιντα και στο παρελθόν είχε βρεθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μαρακές και στην Ισπανία.

Αν ο 23χρονος δεν έκανε τη λάθος κίνηση να νομίζει ότι θα περάσει απαρατήρητος από την Ορεστιάδα, τότε πιθανώς θα είχε προχωρήσει σε μεγάλο τρομοκρατικό κτύπημα στη Γαλλία.