Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Έβρο.
Υποψήφιοι είναι:
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ
ΒΛΙΣΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1. Αντωνιάδου Ζωή, Ιδιωτική Υπάλληλος, από Πεντάλοφο Ορ/δας
2. Δευτεραίου-Γκιδίκα Ματούλα, Δημόσιος Υπάλληλος, Πρόεδρος Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αλεξανδρούπολης
3. Κουκοράβας Νίκος, Τοπογράφος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Τοπογράφων – Μηχανικών Έβρου
4. Μακρής Γιάννης, Αγρότης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σουφλίου και περιφέρειας
5. Μαμουγιώργης Κυριάκος, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Σαμοθράκη
6. Μαργαριτίδης Γιάννης, Αγρότης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ
7. Μηδάλκου Μαρία, Γιατρός Ειδικευόμενη Νοσοκομείο Διδ/χου
8. Μιχαηλίδης Σιδέρης, Τεχνολόγος Γεωπόνος
9. Μουλούδης Πολύμερος, Τοπογράφος – Μηχανικός, πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Διδ/χου με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης
10. Μπάρμπα Σάσα, Υπάλληλος ΟΤΑ Δήμου Σουφλίου
11. Νικολαϊδης Γιώργος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, από Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου
12. Παντελίδης Βάσος, Αγρότης, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα». Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών
13. Ριζούδης Λάμπρος, Αγρότης, πρώην Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευκίμης
14. Σίσκου Άννα-Μαρία, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Λογοθεραπεύτρια,
15. Τσιτσάνη Πελαγία, Διευθύντρια Παιδιατρικής κλινικής Νοσοκομείου Διδ/χου
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ψηφοδελτίου ο Χρήστος Τρέλλης τόνισε
Τρία χρόνια λειτουργίας της Περιφερειακής Διοίκησης στα πλαίσια της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του Καλλικράτη αποδείχτηκε ότι ήταν όπως είχαμε επισημάνει ένας ακόμα οδοστρωτήρας των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας.
Έφερε και φέρνει για το λαό:
• Νέα αύξηση φορολογίας.
• Μεταφορά στις Περιφέρειες και τους Δήμους, αρμοδιότητες του κράτους στην Εκπαίδευση (κλείσιμο και συγχώνευση σχολείων, μεταφορά μαθητών), στην Υγεία (συγχώνευση και κλείσιμο Νοσοκομείων), στην Πρόνοια με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση.
• Χιλιάδες απολύσεις, νέες αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας (προγράμματα «κοινωνικής εργασίας, προσλήψεις εποχικών κλπ).
• Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του Περιβάλλοντος και ιδιωτικοποίηση των υποδομών.
Στην Περιοχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης τα αποτελέσματα της κρίσης είναι πιο οδυνηρά γιατί η περιοχή μας βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωζώνης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης και το ΑΕΠ. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, κατατάσσει την περιοχή στις πρώτες θέσεις σε ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από τα λεφτά του λαού έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Δημόσιες και Συνεταιριστικές επιχειρήσεις έκλεισαν με αποτέλεσμα εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ή ξεπουλήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο (ΒΦΛ).
– Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων.
Η νέα διοικητική δομή, οξύνει την ανισότητα των περιφερειών της χώρας (η Περιφέρειά μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις), εντείνει την ερήμωση της υπαίθρου. Οδηγεί στη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και των αναγνωρισμένων οφειλών προς την Τοπική Διοίκηση.
Δεν πρόκειται για αποκέντρωση, αλλά για ισχυροποίηση του αστικού κράτους. Η Τοπική Διοίκηση γίνεται 100% τοπική κρατική διοίκηση.
Τα περί τοπικής ανάπτυξης είναι εμπαιγμός. Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από τη γενικότερη πορεία, από την κεντρική πολιτική. Νησίδες ευημερίας δεν μπορούν να υπάρξουν όταν γύρω μας τα πάντα ξεθεμελιώνονται.
Βέβαια είναι γνωστό ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, κινείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς στον αντιλαϊκό δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για την παράδοση δημοσίων έργων , του δημόσιου πλούτου και υπηρεσιών στο μεγάλο κεφάλαιο, για το ξεθεμελίωμα των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την επιβολή μισθών των 400 ευρώ.
Από την όλη δράση μέχρι σήμερα της εκτελεστικής εξουσίας και του Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη γίνεται ολοφάνερο ότι κινούνται στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο της κυβερνητικής πολιτικής. Στον ίδιο δρόμο κινείται και η αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Παυλίδη (Ν.Δ.) καθώς και οι άλλες παρατάξεις που στηρίζονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι, ΔΗΜΑΡ κλπ). Με τις αποφάσεις τους ή τη συνέναισή τους εξασφαλίζουν στους μεγάλους επιχειρηματίες την χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, την αλλαγή χρήσης γης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, Δημοσίων έργων, εκτάσεων και υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:
Το κλείσιμο και το ξεπούλημα των εργοστασίων Ζάχαρης, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και η κατάργηση δρομολογίων, το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας από τις κυβερνήσεις. Του Εκθεσιακού Κέντρου της Καβάλας, των λουτρών των Ελευθερών, του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού κ. ά. που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου με την ψήφο των άλλων παρατάξεων. Στο δε ζήτημα του ξεπουλήματος των λιμένων της περιοχής από το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκαν την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Προχώρησαν στο ξεπούλημα δημοσίων εκτάσεων εντός των Γεωθερμικών Πεδίων της Ξάνθης σε μονοπωλιακούς ομίλους και παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων αντί πινακίου φακής για την καταλήστευση του ορυκτού μας πλούτου όπως ζεόλιθων, μαρμάρων, άστριων κλπ.
Γνωμοδότησαν θετικά στις περισσότερες των περιπτώσεων για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή από μονοπωλιακούς ομίλους φωτοβολταϊκών, αιολικών πάρκων και βιομάζας χωρίς να έχει γίνει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική χωροταξική μελέτη για την εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων συμβάλλοντας έτσι στην παράδοση της ενέργειας σε μονοπωλιακούς ομίλους.
Η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΝΔ -ΠΑΣΟΚ), στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μονοπώλια, προχωρά στο σχεδιασμό ίδρυσης και στην Περιοχή μας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), που σημαίνει ασυδοσία για το μεγάλο κεφάλαιο, εργασιακό καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους. Είναι απαίτηση της πλουτοκρατίας, που σε συνθήκες οικονομικής (καπιταλιστικής) κρίσης θέλει να επενδύσει τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια της προηγούμενης περιόδου, για να αποκτήσει νέα κέρδη.
Στους σχεδιασμούς αυτούς πήρε μέρος το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας-Θράκης, όπου με την ψήφο των Περιφερειακών Συμβούλων των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψηφίστηκε η ίδρυση της ΕΟΖ. Στην πορεία αναγκάστηκαν κάτω από τη λαϊκή πίεση να πάρουν πίσω αυτή τους την απόφαση. Επίσης στους σχεδιασμούς παίρνουν μέρος και τοπικοί οικονομικοί παράγοντες και διάφοροι φορείς των επιχειρηματιών (πχ επιμελητήρια, χρηματοοικονομικό φόρουμ κλπ) ελπίζοντας ότι θα συμμετέχουν στο ειδικό καθεστώς και τα προνόμια των ΕΟΖ.
Ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα επιδιώκει το σύνολο των εργοδοτών στην Αν.Μακεδονία-Θράκη, επικαλούμενοι μάλιστα την «ίση μεταχείριση» έναντι των πλουτοκρατών, που θα ενταχθούν στο καθεστώς των ΕΟΖ. Οι αρνητικές επιπτώσεις λοιπόν στους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ. Αλλά το σύνολο των εργαζομένων της Περιοχής. Κατά συνέπεια ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας αφορά το σύνολο των εργαζομένων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν και κατήγγειλαν τη σχετική πρόταση στο Π.Σ. .
Οι Προϋπολογισμοί της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης των τριών ετών που εγκρίναν, εντάσσονται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με στόχους και μέτρα που αποτελούν κυριολεκτικά φορολογική λαιμητόμο για την εργατική τάξη και επιδεινώνουν τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα ανοίγουν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε έργα και υπηρεσίες που θα τους «παραχωρούνται».
Όσον αφορά το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το ΕΣΠΑ, οργάνωσαν Ημερίδες «για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας και την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία – Θράκη 2007-2013» λες και είναι το μάννα εξ ουρανού που θα γιατρέψει κάθε πληγή κι αρρώστια. Κρύβουν, δηλαδή δεν λένε την αλήθεια, ότι πρόκειται για επιστροφή, ενός μόνο μικρού μέρους από αυτά που χάνει η χώρα μας και οι εργαζόμενοι, εξ αιτίας της ένταξης στην Ε.Ε. που και από αυτό το μεγαλύτερο μέρος θα ξανά επιστρέψει στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Μας κρύβουν ότι τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού της Ε.Ε., που κόβεται και ράβεται στα μέτρα του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου της Ε.Ε. Από τα 17,5 δις ευρώ του Δ’ ΚΠΣ τα 16,9 είναι η εισφορά της χώρας μας από το 35% του ΦΠΑ που αποδίδεται στην Ε.Ε.
Επίσης συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και συναποφάσισαν το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης» του οποίου ο σχεδιασμός του βασίζεται στις αποφάσεις και κατευθύνσεις της Ε.Ε. εμπλουτισμένο βέβαια με ενισχυμένη δόση πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Οι όποιες παρεμβάσεις τοπικών αρχών και φορέων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΕΣΠΑ, ΟΠΒΑΟΡ) δε μπορούν να ανατρέψουν την αντιλαϊκότητά τους που αποτυπώνεται ανάγλυφα στις κατευθύνσεις και την επιλεξιμότητα των έργων και των χρηματοδοτήσεων. Οι όποιες διαδικασίες σύνταξης και υποβολής προτάσεων έχει αποδειχθεί ότι είναι για το θεαθήναι, μια συρραφή προτάσεων τεχνοκρατικού χαρακτήρα, που δε βγαίνουν βέβαια ούτε κατ’ ελάχιστο έξω από τις κατευθύνσεις και την επιλεξιμότητα του Δ΄ και Ε΄ ΚΠΣ.
Γίνεται φανερό ότι δεν διεκδικούν έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τον τόπο και τις λαϊκές ανάγκες, όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αντιπλημμυρική προστασία, η κατασκευή αρδευτικών έργων και φραγμάτων, η αντισεισμική θωράκιση, η πυρασφάλεια, λαϊκή στέγη, έργα και υποδομές για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κ.ά..
Προωθούν τις περίφημες συμπράξεις ιδιωτικού – δημόσιου τομέα ξεπουλώντας στο μεγάλο κεφάλαιο δημοτική και δημόσια περιουσία, υπηρεσίες.
Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται για όλα τα Δημόσια έργα και γι αυτά που συζήτησε το Π.Σ. είναι: «Δημόσιο έργο: Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό». «Δημόσιο έργο από ποιόν και για ποιόν».
Είναι φανερό ότι ο δρόμος που επέλεξαν ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης η αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Παυλίδη καθώς και οι παρατάξεις του ευρωμονόδρομου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.
Η αντίληψη της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει ως θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτός εξασφαλίζει το σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, στον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω.
Στη βάση αυτής της αντίληψης, της αναγκαιότητας του εργατικού – λαϊκού δρόμου ανάπτυξης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντά στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων σήμερα της λαϊκής οικογένειας.
Τα τρία χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο επικεντρώσαμε και επικεντρώνουμε τη δράση μας στα μεγάλα λαϊκά και εργατικά προβλήματα και προβάλλαμε θέσεις και προτάσεις με κριτήριο την υπηρέτηση των εργατικών λαϊκών συμφερόντων. Όπως:
– Θέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της επιπτώσεις και τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων από την οικονομική καπιταλιστική κρίση και ζητήσαμε να παρθούν μέτρα προστασίας και ανακούφισης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων, των ΜΕΑ και γενικότερα της εργατικής τάξης.
– Καταγγείλαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι τα αγροτικά καλάθια του κ. Σκανδαλίδη ήταν εμπαιγμός και κοροϊδία για την μικρομεσαία αγροτιά και της περιοχής μας που με πιο γρήγορους ρυθμούς οδηγείται στο ξεκλήρισμα. Καταγγείλαμε την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. που συγκεντρώνει τη γή και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες. Τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση γενικότερα του κόστους παραγωγής. Καταθέσαμε προτάσεις για την ανακούφιση των μικρομεσαίων αγροτών, να παρθούν μέτρα ώστε να μπορούν να προμηθευτούν καλλιεργητικά εφόδια και ζωοτροφές. Να παρθούν μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές. Να παρθούν μέτρα για κατώτερες εγγυημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων. Να πληρώνονται άμεσα οι κτηνοτρόφοι από τα καρτέλ του γάλακτος. Θέσαμε πρό ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της «ευλογιάς» που χτύπησε τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία της περιοχής μας ζητώντας να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αποζημιώσεων και προστασίας των κτηνοτρόφων.
– Φέραμε πρό ημερήσιας διάταξης και καταγγείλαμε στο Π.Σ. την απόφαση της συγκυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης με τη μορφή του FAST TRAK των χρυσορυχείων της περιοχής, όπου ομόφωνα το Π.Σ. καταδίκασε την κυβερνητική απόφαση.
Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε
— Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο καταθέσαμε προτάσεις για φτηνό Πετρέλαιο Θέρμανσης για τα λαϊκά στρώματα, για την κατάργηση των διοδίων.
— Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
— Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
– Αντιπαλέψαμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. Επίσης την εξάπλωση και θεσμοθέτηση του εθελοντισμού σε ευαίσθητες κοινωνικές δομές και άλλες υπηρεσίες, που είτε δεν υπάρχει καθόλου κρατική μέριμνα, είτε καταργείται κι αυτή η στοιχειώδης. Η κυβέρνηση και η ΕΕ προσπαθούν να προωθήσουν τον εθελοντισμό με κύριο στόχο τη συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοινωνική συνοχή που κινδυνεύει από τη διευρυνόμενη εξαθλίωση. Η ενίσχυση του εθελοντισμού αξιοποιείται και από την Περιφέρεια για την κατάργηση της σταθερής και με πλήρη δικαιώματα εργασίας.
— Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
— Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
— Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση. Ενταξη των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των δήμων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
— Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.
— Διεκδικούμε Εργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, κέντρα υγείας, προστασία από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, έντονα καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, αποκλεισμούς από χιονοπτώσεις κ.λπ., ρύπανση του αέρα και του εδάφους, ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, έργα άρδευσης, επίλυση του αποχετευτικού κατά ενιαίες περιοχές ). Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των έργων θα γίνει από ένα αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
– Καταγγείλαμε και καταψηφίσαμε στο Π.Σ. την απόφαση της συγκυβέρνησης για την παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ την διαχείριση των απορριμμάτων σε μονοπωλιακούς ομίλους καθώς και την δημιουργία ενός ΜΕΑ στην Αλεξ/πολη για την επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων της Περιφέρειας και προτείναμε την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην καύση απορριμμάτων.
-Κατοχύρωση Ενέργειας – Μεταφορών – Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν (π.χ. άρδευση αγροτικών καλλιεργειών) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους. Καταγγείλαμε την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στο ξεπούλημα της ΔΕΗ στο μεγάλο κεφάλαιο.
— Κοινωνικό δικαίωμα ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία, ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος για όλους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε εργατογειτονιές και την ύπαιθρο, με τη δημιουργία και ενίσχυση χώρων πρασίνου και αναψυχής, παιδικών χαρών κ.λπ.
— Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων – μεταναστών – προσφύγων.
— Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση. Εμμεση εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των συμβουλίων που τους εκλέγουν. Κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα και νοθεύουν τη λαϊκή ψήφο.
— Κατάργηση των αποζημιώσεων των αιρετών (περιφέρεια, δήμος) για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, στις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Να υπάρξει ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών (π.χ. αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων κ.λπ.) στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιο, ιδιωτικό, ελεύθερο επάγγελμα). Να καταργηθεί με αναδρομική ισχύ η συνταξιοδότηση αιρετών (Δημάρχων, πρώην Νομαρχών) εφ’ όσον έχουν σύνταξη από άλλο ταμείο επαγγελματικού φορέα.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και μπροστά στις επικείμενες εκλογές το κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, πρέπει να είναι ενιαίο.
Ο ρόλος που παίζει η Τοπική Διοίκηση, η υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, είναι κριτήριο για να δει ο εργαζόμενος τι στάση πρέπει να κρατήσει. Η πολιτική ΕΕ – αστικών κυβερνήσεων που υλοποιείται μέσα από την Τοπική Διοίκηση είναι ενιαία και επηρεάζει την καθημερινότητα των εργαζομένων, των οικογενειών τους. Κριτήριο ψήφου είναι η αναγκαιότητα ισχυρής εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης παντού.
Τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ εκφράζουν την εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση ως πολιτική και ως πρόσωπα.
Εγγύηση της αξιοπιστίας μας αποτελεί η πολιτική μας, η δράση μας σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιάς, σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της χώρας. Καλούμε σε συστράτευση και συμπόρευση τον εργατικό λαϊκό κόσμο, χωρίς την προϋπόθεση να συμφωνεί σε όλα μαζί μας.