Μαθητικό συνέδριο στο Ζωγράφειο λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα του οικουμενικού πατριαρχείου

Tη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη μελετούν και προσεγγίζουν μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, στο μαθητικό συνέδριο «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου 2014. Το μαθητικό συνέδριο διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στο μαθητικό συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές, συζητήσεις, τοποθετήσεις, μουσικές παραστάσεις και θεατρικά δρώμενα για τις θεματικές ενότητες:
Ο Ίωνας ποιητής, Η «αίσθηση της Ιστορίας» στην ποίηση του Γ. Σεφέρη, Μυθιστόρημα του Γ. Σεφέρη, Παρελθόν και παρόν στον Γ. Σεφέρη, Μύθοι και μορφές στην ποίηση του Γ. Σεφέρη, Γ. Σεφέρης: Γλώσσα και σάτιρα, Μορφή και περιεχόμενο στην ποίηση του Σεφέρη, Από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄ στο Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄, Ο Σεφέρης ως μεταφρασεολόγος και μεταφραστής, Ο ποιητικός λόγος του Σεφέρη και οι νέοι σήμερα, Η μελοποιημένη ποίηση του Σεφέρη, Σεφέρης εν πλω.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 15 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) καθώς και περισσότεροι από 150 μαθητές και εκπαιδευτικοί, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο, Λευκωσία, από την Πόλη και για πρώτη φορά φέτος από την Ομογένεια της Αμερικής.
Παράλληλα με τις εισηγήσεις ειδικών συμβούλων και μαθητών, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές, ηθοποιούς, μαθητές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε τόπους που επισκεπτόταν ο Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη (Μονή της Χώρας, Μονή Παντοκράτορος, Ρούμελη Χισάρ) και συζητήσεις εν πλω στον Βόσπορο και την Προποντίδα με θέμα «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη», στην οποία θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων και ο κορυφαίος νεοελληνιστής καθηγητής της Οξφόρδης Peter Mackridge και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα «Ο Γ. Σεφέρης όπως τον γνώρισα»
θα κάνει η Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, η οποία και παραχώρησε για το συνέδριο τα αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή (το χαρακτηριστικό καπέλο του, το μπαστούνι του και τις πίπες του).

Στις 21 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου και Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη θα απαγγείλουν εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών σε έξι γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και αρμενικά). Μεταξύ άλλων θα απαγγείλουν και δύο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιοί, η Μαρίνα Ψάλτη και η Κατερίνα Λέχου.

Μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα ερμηνεύσει ο δημοφιλής ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας, ενώ μελοποιημένη ποίηση του νομπελίστα ποιητή θα παίξει στο πιάνο η μουσικός-πιανίστα Μάρω Θεοδωράκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαθητικό Συνέδριο στην Πόλη διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στην προηγούμενη διοργάνωση το θέμα του συνεδρίου ήταν «150 χρόνια Κ. Π. Καβάφης», ενώ το πρώτο συνέδριο διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2012 και είχε θέμα «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».
Περισσότερα για τα Μαθητικά Συνέδρια στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.zografeio.mandoulides.gr.
Για την επιτυχία του συνεδρίου συνεργάστηκαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, κληρικοί, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί. Ακολουθούν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου:
Σταύρος Ανεστίδης, Διευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Μάρθα Βασιλειάδη, Λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Γιώργος Γεωργής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΠΚ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Βιβλιογράφος, Ποιητής, Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας, Δημήτρης Καργιώτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, David Connolly, Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Peter Mackridge, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΠΙ, Γιώργος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Νικήτας Παρίσης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Γιάννης Πάσχος, Ποιητής, Μανώλης Πιμπλής, Δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του ΠΚ, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Ποιητής, Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Το συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr

Image and video hosting by TinyPic

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο Υ

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
08:30 – 09:00 Προσέλευση – Εγγραφή συνέδρων
09:00 – 10:00 Χαιρετισμοί
Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου
Αικατερίνη Μαντουλίδου, Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Γιώργος Παπαλιάρης, Πρόεδρος Κοινότητας Σταυροδρομίου Παντελής Βίγκας, Εκπρόσωπος Μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, Εκπρόσωπος Ιδρυτή Ζωγραφείου Λυκείου
Ahmet Misbah Demircan, Δήμαρχος Beyoğlu-Πέρα
Νίκος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας

ΚΗΡΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΑΘΠ Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος

10:00 – 10:10 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ
Ο Γ. Σεφέρης όπως τον γνώρισα
Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη
10:10 – 10:20 Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη
(video – επιμέλεια: Ζωγράφειο Λύκειο)
10:20 – 10:40 Απαγγελίες ποιημάτων
Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νέας Υόρκης
Απαγγέλλουν οι μαθήτριες: Ι.-Α. Κατέχη, Μ. Παπαδοπούλου
(Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Χ. Τριπουλάς)
10:40 – 11:00 Διάλειμμα

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ. Ο ΙΩΝΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

11:00 – 11:15 «Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας». Η ανάκτηση του γενέθλιου τόπου με γνώση, αναστοχασμό και πίστη
Σταύρος Ανεστίδης, Διευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
11:15 – 11:30 Η διπλωματική θητεία του Γ. Σεφέρη στην Τουρκία
Γιώργος Γεωργής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΠΚ
11:30 – 11:45 Η Κωνσταντινούπολη του Γ. Σεφέρη. Περιδιάβαση στη Μονή της Χώρας
Ζωγράφειο Λύκειο (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ρ. Βεντούρης,
Φ. Κασσωτάκης, Μ. Κωνσταντίν, Ρ. Λαδιά, Β. Χαρίτογλου – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Π. Βογιατζής, Φιλόλογος, Δ. Κομβόπουλος, Φιλόλογος)

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Η «ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΣΕΦΕΡΗ

11:45 – 12:05 Η «ποιητική ανθρωπολογία» του Γ. Σεφέρη
Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΠΙ
12:05 – 12:25 Πρόταση ανάγνωσης της ποίησης του Γ. Σεφέρη, στο πλαίσιο της μνημονευόμενης θεματικής ενότητας. «Σχολιασμός» πέντε ποιημάτων του
Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου (παρουσιάζουν οι μαθητές: Α. Αρβανιτάκη, Ά. Καπαγερίδου, Ε. Λιάκου, Σ. Παναγιωτοπούλου, Γ. Παπαθανασίου, Δ. Σκαφίδα,
Μ.-Σ. Τάτση, Α.Τσανάκα – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Α. Αρχολέκας, Φιλόλογος, Α. Κουτίνη, Φιλόλογος)

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ Γ. ΣΕΦΕΡΗ

12:25 – 12:45 Το αριθμολογικό υπόστρωμα του Μυθιστορήματος
Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΚ
12:45 – 13:05 Η μυθική μέθοδος του Γ. Σεφέρη
Παγκύπριον Γυμνάσιον (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ά. Ευριπίδου, Σ. Καντόρ, Α. Κελεπέσιης, Ι. Κοτζιάπασιη, Α. Κυριάκου,
Β. Κυριάκου, Χ. Λουκαΐδης, Ό. Μιλάτ – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μ. Σωκράτους, Φιλόλογος, Μ. Χατζηγεωργίου, Φιλόλογος)
13:05 – 14:30 Διάλειμμα – Γεύμα στο Ζωγράφειο

Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟΝ Γ. ΣΕΦΕΡΗ

14:30 – 14:50 Παρελθόν και παρόν στον Γ. Σεφέρη
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Βιβλιογράφος, Ποιητής, Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας
14:50 – 15:10 Το βάρος του παρελθόντος στην ποίηση του Γ. Σεφέρη
Κολλέγιο Αθηνών (παρουσιάζουν οι μαθητές: Σ. Αντωνάτος,
Χ.-Γ. Γιάγκος, Μ.-Α. Δέφνερ, Ν. Ιωάννου, Ξ.-Λ. Κατωπόδη,
Ό. Κυριαζή, Κ. Κυριακόπουλος, Α. Κυριάκου, Μ. Παπαζήση – Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Δ. Λάππας, Φιλόλογος)
15:10 – 15:30 Το σύμβολο των αγαλμάτων στην ποίηση του Γ. Σεφέρη
Κολλέγιο Ψυχικού (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ε. Αλεξανδράκη, Ά.-Θ. Βακάλης, Γ. Δημητρόπουλος, Ά. Ελευθεριάδη, Σ. Κατσαμπή, Φ. Πάσσα, Ί.-Α. Φράγκου, Ε. Χρυσός – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Β. Βουβονίκος, Φιλόλογος, Μ.-Ζ. Πετροπούλου, Φιλόλογος)

Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΣΕΦΕΡΗ

15:30 – 15:50 Εκδοχές της σεφερικής Σαλώμης
Μάρθα Βασιλειάδη, Λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
15:50 – 16:05 Με τον τρόπο του Η.Β.: Ο μύθος, η ιστορία, «η ΑΓΩΝΙΑ της επίδρασης» στην ποίηση του Γ. Σεφέρη
Σχολή Μωραΐτη (παρουσιάζουν οι μαθητές: Α. Αρίστη, Θ. Δεληγιάννης, Α. Ευθυμιάδης, Ό. Καλαντζή, Ά. Κανελλοπούλου, Β. Κοκκαλιά – Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Σ. Μυρογιάννης, Φιλόλογος)
16:05 – 16:30 Διάλειμμα

ΣΤ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ, Β΄
ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ, Γ΄

16:30 – 16:50 Η έννοια και η λειτουργία της μυθικής μεθόδου στο ποίημα του Γ. Σεφέρη Ελένη: καβαφικοί απόηχοι
Νικήτας Παρίσης, Φιλόλογος, Συγγραφέας
16:50 – 17:10 Από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄ στο Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄
Γενικό Λύκειο Πεδινής (παρουσιάζουν οι μαθητές: Π. Αντωνίου,
Μ. Διαμαντοπούλου, Θ. Κοσμάς, Α. Λεοντάρη, Ν.-N. Νάκκας,
Χ.-Μ. Νούσης, -E.-Ά. Πεζοδρόμος, Σ. Σιαφάκα, Δ. Σίντος,
M.-Ε. Σταμάτη, Μ.-Α. Τόλη, Κ. Τσιτώνη, Γ. Φώτος – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κ. Λάμπρος, Διευθυντής, Α. Ντέλλα, Φιλόλογος, Ε. Στάμου, Φιλόλογος)
19:00 Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας
Δεξίωση από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας
κ. Νίκο Ματθιουδάκη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
08:30 Αναχώρηση από Tepebasi για Αγία Σοφία και Sultanahmet
09:00 – 10:30 Ξενάγηση στην Αγία Σοφία και στην περιοχή Sultanahmet
11:00 – 12:30 Προσκύνημα στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου κάθε χρόνο τελείται η Γ΄ Ακολουθία των Χαιρετισμών, προεξάρχοντος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη
κ. κ. Βαρθολομαίου
13:00 – 15:00 Ξενάγηση στους τόπους που επισκεπτόταν ο Γ. Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη: Μονή της Χώρας και Μονή Παντοκράτορος
15:30 Γεύμα στην αίθουσα συσσιτίου του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας.
17:00 Προσκύνημα στον ιστορικό ναό Εισοδίων της Παναγίας της Κοινότητας Σταυροδρομίου
20:00 Απαγγελίες ποιημάτων και πεζών του Γ. Σεφέρη και μελοποιημένη ποίηση
Απαγγέλλουν οι

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος/
Λάκης Βασιλειάδης, Επιχειρηματίας/Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου/Σταύρος Γιωλτζόγλου, Συντονιστής Εκπαίδευσης/Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Βιβλιογράφος, Ποιητής, Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας/Μαρία Εκμεκτσίογλου, μαγείρισσα/π. Βησσαρίων Κομζίας, Αρχιμανδρίτης/Νίκος Κόλμαν, Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών/Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας/Κατερίνα Λέχου, Ηθοποιός/Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη/Peter Mackridge, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/Νίκος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας /Σάββας Μελόπουλος, σκηνοθέτης/Ρίκα Μπεκιάρη-Παντελάρα, Δρ. Αρχιτεκτονικής, Φιλόλογος/Νώντας Παπαγεωργίου, Εκδότης /Γιάννης Πάσχος, Ποιητής /Μανώλης Πιμπλής, Δημοσιογράφος/Γιώργος Στεφανόπουλος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Isik/Özcan Şabudak, Υποδιευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου/ Άρης Τσοκώνας, Συγγραφέας, Μεταφραστής/
Δημήτρης Φραγκόπουλος, τ. Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου/Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Ποιητής/Μαρίνα Ψάλτη, Ηθοποιός
και εκπρόσωποι των μαθητών

Τα μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σεφέρη «Άρνηση» και «Κράτησα τη ζωή μου», που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Λέκκας. Στο πιάνο θα τον συνοδεύσει ο Γιώργος Σαλτάρης.

Τα μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σεφέρη «Ο ύπνος σε τύλιξε» και «Λίγο ακόμα», που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, θα ερμηνεύσει και θα παίξει στο πιάνο η πιανίστα, καθηγήτρια φωνητικής Μάρω Θεοδωράκη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
Ζ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

09:00 – 09:20 Ποιητική γλώσσα και κοσμοαντίληψη στην ποίηση του Σεφέρη: Ο ισομορφισμός σημαινόντων – σημαινομένων
Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ
09:20 – 09:40 Μορφικά χαρακτηριστικά της ποιητικής γλώσσας του Σεφέρη
Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων (παρουσιάζουν οι μαθητές: Κ. Βενιανάκης, Λ. Βουλγαράκης, Β. Γναφάκη, Ι. Καζαλάκη, Α. Κασσελάκης, Μ. Καψωμένου, Κ. Πενταράκη, Α. Ποπέσκου, Α. Σπερελάκη – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ε. Παπαδάκη, Φιλόλογος, Μ. Παπαδημητρίου, Φιλόλογος)
09:40 – 10:00 Χαρακτηριστικοί κώδικες στην ποίηση του Σεφέρη
Εκπαιδευτήρια Γείτονα (παρουσιάζουν οι μαθητές:
Κ. Κορωναίος, Χ. Κορωναίος, Φ. Μιχαλοπούλου,
Κ. Μουρογιάννης, Μ. Παντελίδου, Ζ. Σπυροπούλου, Θ. Συρρής,
Ε. Τσίτγουντ, Ί. Φρούστη – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Σ. Παπαδόπουλος, Φιλόλογος, Ε. Παπαχρήστου, Φιλόλογος)

Η΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΣΑΤΙΡΑ

10:00 – 10:15 Ο Γ. Σεφέρης και η ιστορία της ελληνικής
Γιώργος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής του
Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
10:15 – 10:30 Μορφές της σάτιρας στον Γ. Σεφέρη
Δημήτρης Καργιώτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ
10:30 – 10:50 Ο Γ. Σεφέρης για τη γλώσσα. Η σατιρική γλώσσα του Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (παρουσιάζουν οι μαθητές: Μ. Κερασίδου, Α. Κονδελίδου, Ν. Μαντατζής, Χ. Ματιάκη, Α. Πατάκας, Γ.-Β. Στεφανίδου, Σ. Φέκα – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ι. Ρίγγας, Φιλόλογος, Ε. Τσουβαλάς, Φιλόλογος,
Ά. Φωκά, Φιλόλογος)
10:50 – 11:15 Διάλειμμα

Θ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

11:15 – 11:30 Ο μεταφρασμένος Γ. Σεφέρης
David Connolly, Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
11:30 – 11:45 Γ. Σεφέρης, ένας συνεχής διάλογος με τη δύση: η ιδιαίτερη περίπτωση της Γαλλίας
Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
11:45 – 12:05 Ο Γ. Σεφέρης ως μεταφρασεολόγος και μεταφραστής
Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ό. Γκατζογιάννη, Ε. Δερδέμεζη, Γ. Κουμαριανός,
Β. Παπαλάμπρου, Κ. Παππά, Μ.- Ε. Παππά, Λ. Πουργούρη,
Φ. Τσακίρη, Κ. Σκλάβου, Λ. Τσαρουχά, Α. Χριστάκου – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γ. Γιαννακοπούλου, Φιλόλογος, Σ. Μουρούτη, Φιλόλογος)

Ι΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Ο ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ Γ. ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΗΜΕΡΑ

12:05 – 12:20 Μύθος, ιστορία και γλώσσα στην ποίηση του Γ. Σεφέρη. Πρό(σ)κληση για διάλογο με τους εφήβους της εποχής μας
Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ
12:20 – 12:40 « …για να κερδίσω τη δική μου Τροία»: Η ανθρώπινη περιπέτεια από τον Όμηρο και τον Σεφέρη ως τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ι. Αναστασόπουλος, Ε. Αντωνάκου, Ο.-Χ. Κουγιανού, Δ.-Κ. Μουζάκη-Ρουμελιώτη, Κ.-Μ. Ντάλτα, Ε. Παλυβού,
Π. Σταθόπουλος, Κ.-Ι. Τσιακοπούλου, Μ.-Χ. Τσουρδαλάκη,
Ο.-Χ. Τσώνου– Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σ. Μπόσιου, Φιλόλογος, Κ. Σιαχάμη, Φιλόλογος)
12:40 – 13:00 Διάλειμμα

ΙΑ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Η ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΦΕΡΗ

13:00 – 13:20 Σχέσεις ποίησης και μουσικής στη μεταπολεμική Ελλάδα – Ο μελοποιημένος Γ. Σεφέρης
Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας
13:20 – 13:40 Ο μελοποιημένος Γ. Σεφέρης (μουσική παράσταση)
Μουσικό Σχολείο Βόλου (παρουσιάζουν οι μαθητές: Ε. Αγαπητού, Σ. Βεργίνη, Χ. Βουκλής, Ε. Γκοντέλου, Δ. Καραγιάννης,
Μ. Κοκκίνη, Μ. Λούμα, Α. Μάμαλη, Χ. Μάμαλη, Α. Μπομπού,
Β. Μπρίζης, Α. Νησιώτη, Ε. Ντελή, Β. Οικονόμου, Ν. Παππάς,
Ρ. Πινιατάρο, Κ. Πριάκου, Ε. Ρουσογιάννη, Π.-Π. Σαρρή,
Ν. Σγατζή, Χ. Χατζηνικολάου – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Α. Τζανετοπούλου, Διευθύντρια, Ε. Παυλίδης, Υποδιευθυντής,
Β. Αγροκώστας, Μουσικός, Κ. Σιάρα, Μουσικός)
13:40 Τελετή Λήξης
14:30 Αναχώρηση από Ζωγράφειο για Kabatas

ΙΒ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΣΕΦΕΡΗΣ ΕΝ ΠΛΩ

15:00 Αναχώρηση από βαπορόσκαλα Kabatas – Περιήγηση στον Βόσπορο και στα μέρη που επισκεπτόταν ο ποιητής στα ταξίδια του στην Πόλη: Rumeli Hisari και Beylerbeyi
15:30 Γεύμα
16:30 – 17:30 Συζήτηση εν πλω με θέμα: «Διάλογος για την ποίηση του
Γ. Σεφέρη»
Συμμετέχουν: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Βιβλιογράφος, Ποιητής, Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας, Βαγγέλης Κεχριώτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βοσπόρου, David Connolly, Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Peter Mackridge, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Γιάννης Πάσχος, Ποιητής, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Ποιητής
και εκπρόσωποι των μαθητών
Συντονιστής: Μανώλης Πιμπλής, Δημοσιογράφος
19:30 Μέγα Ρεύμα
Δείπνο μετά μουσικής

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
10:00 Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου-Φανάρι
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σταύρος Ανεστίδης, Διευθυντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
Μάρθα Βασιλειάδη, Λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
Γιώργος Γεωργής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΠΚ
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Βιβλιογράφος, Ποιητής, Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλολογίας
Δημήτρης Καργιώτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ
Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ
Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ
David Connolly, Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας
Peter Mackridge, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΠΙ
Γιώργος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ
Νικήτας Παρίσης, Φιλόλογος, Συγγραφέας
Γιάννης Πάσχος, Ποιητής
Μανώλης Πιμπλής, Δημοσιογράφος
Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του ΠΚ
Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Ποιητής
Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων
Ε. Μαντουλίδη

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παντελής Βίγκας, Εκπρόσωπος Μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, Εκπρόσωπος Ιδρυτή Ζωγραφείου Λυκείου
Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου
Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ
Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας
Αικατερίνη Μαντουλίδου, Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Γιώργος Παπαλιάρης, Πρόεδρος Κοινότητας Σταυροδρομίου, Πρόεδρος Κοινότητας Μέγα Ρεύματος
Özcan Şabudak, Υποδιευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου
Ελευθερία Στόικου, Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη
Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων
Ε. Μαντουλίδη
Άννα Ψαροπούλου, Καθηγήτρια Βιολογίας Ζωγραφείου Λυκείου

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Μελίνα Αντωνιάδου-Κώτσια, Ελευθερία Γιοβάννη, Καλλιόπη Καπαώνη, Όλγα Μιχαλάκα, Δέσποινα Παλαμουτίδου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Στη Διεύθυνση Παιδείας της Πόλης
Στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό
Στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο
Στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Συνάδων κ. Διονύσιο
Στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κ. Νίκο Ματθιουδάκη
Στον Πρόεδρο της Κοινότητας της Παναγίας των Βλαχερνών κ. Νίκο Καλαμάρη
Στον Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών κ. Νίκο Κόλμαν
Στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Μαγγίνα
Στη δημοσιογράφο κ. Χιονία Βλάχου-Μπλιάτκα
Στον γραφίστα κ. Θανάση Γεωργίου
Στον μουσικό κ. Γιώργο Μαρινάκη
Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Inventics & Livemedia κ. Στάθη Παρχαρίδη
Στo Γραφείο Θεσσαλονίκης της TURKISH AIRLINES
Στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Μέγα Ρεύματος
Στις Κοσμήτριες του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Ταξίμ-Πέρα
Στον Ergün Akyol της εταιρίας Pan Musik

ΧΟΡΗΓΟΙ
Δήμος BEYOGLU
Κοινότητα ΜΕΓΑ ΡΕΥΜΑ
Εταιρία KIFIDIS
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Εκδόσεις ΑΙΩΡΑ
Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ
Ταξιδιωτικό πρακτορείο ATHOS HELLAS
Hotel TROYA
Εταιρία KOSKA

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
MEGA
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ
Εφημερίδα ΗΧΩ
Ραδιόφωνο ΗΧΩ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ELLOPIA TV
LIVEMEDIA.GR
Hotel Corinne

Επιμέλεια προγράμματος: Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Ασπασία Χασιώτη
Ιστοσελίδα συνεδρίου: www.zografeio.mandoulides.gr
Διαδικτυακή μετάδοση: www.livemedia.gr.