Της Κικής Ηπειρώτου από την εφημερίδα «Η Γνώμη»

Και τι έγινε που ο καιρός είναι ανοιξιάτικος εδώ και μέρες, γεγονός που ευνοεί τις βόλτες σε ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία της Αλεξανδρούπολης, δηλαδή στην παραλιακή της οδό; Και τι έγινε που οι επισκέψεις Τούρκων τουριστών, έχουν πλέον συνδυαστεί με την παρουσία 100 και πλέον αξιωματικών του στρατού από το Κατάρ, οι οποίοι μάλλον δεν θα αποκόμισαν και τις καλύτερες εντυπώσεις περνώντας από το «φιλέτο» της πόλης μας, στο οποίο κυριαρχούν οι γνωστές τσιμεντένιες, σπασμένες πλάκες, αλλά και τα σκουπίδια; Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη και εικάζουμε πως δεν θα είναι ούτε η τελευταία φορά που γράφουμε και αποτυπώνουμε εικόνες που προκαλούν μόνο θλίψη και αρνητικά σχόλι. Ούτε το Δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά ούτε και τους κατοίκους αυτής της πόλης. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν, την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης είχε απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ευγενικοί και φιλόξενοι με τους νέους επισκέπτες από το Κατάρ, προκειμένου, όλοι μαζί, να δείξουμε πως η πόλη μας είναι ευρωπαϊκή, σύγχρονη και μοντέρνα! Ωστόσο, δύσκολα κανείς θα συναντούσε τόσα πολλά σκουπίδια και μπάζα, στην παραλία μιας οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής, σύγχρονης και μοντέρνας πόλης.
Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το πάρκο δίπλα από την Αργώ, με τα φρεσκοκουρεμένα παρτέρια και τα φροντισμένα φυτά, την στιγμή που ακριβώς από κάτω, επικρατεί… χάος. Πρόκειται άραγε για άλλη μία παρέμβαση «βιτρίνας», με την ευχή πως όποιος κάνει τη βόλτα του στην παραλία δεν θα κατέβει προς τη θάλασσα για να αντικρίσει τα χάλια που επικρατούν εκεί;
Πέρα φυσικά από τις ευθύνες του Δήμου, πρέπει να αναγνωρίσουμε και την αδιαφορία πολλές φορές των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι δημιουργούν και επαναδημιουργούν αυτές τις εικόνες. Μία γενναία παρέμβαση του Δήμου στο σημείο, άλλωστε, δεν θα έχει παρά παροδικό αποτέλεσμα, αν οι κάτοικοι και επισκέπτες αυτής της πόλης δεν φροντίσουν να διατηρήσουν την καθαριότητά του.