Συνεχίζεται ο 5ος κύκλος ομιλιών- διαλέξεων που διοργανώνει το ΙΣΜΟ
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης συνεχίζει τον 5ο κύκλο ομιλιών και διαλέξεων με τίτλο : «Γνωριμία με προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού», με καλεσμένη τη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη. Η διάλεξη της κυρίας Βελένη με τίτλο : «Μουσεία και κοινωνία: Η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου ορόφου του Επιμελητηρίου Έβρου.
Όπως είναι γνωστό στο χώρο του Μουσείου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση των χώρων- Εξοπλισμός του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης», για το λόγο αυτό οι ομιλίες του 5ου κύκλου ομιλιών και διαλέξεων θα πραγματοποιηθούν στο Επιμελητήριο Έβρου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου ορόφου στην οδό Λ. Δημοκρατίας 307.
Θέμα διάλεξης: «Μουσεία και κοινωνία: Η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης»
Τα τελευταία χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει μια πολλαπλή δραστηριότητα σε διάφορους τομείς που αφορούν όλες τις κοινωνικές τάξεις, τις ηλικίες και τα επαγγέλματα. Μέσα από τη δράση αυτή στοχεύει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό κατ’ επανάληψη, προκειμένου να αποτελέσει ένα ζωτικό κοινωνικό πυρήνα μάθησης και ψυχαγωγίας.
Η Πολυξένη Αδάμ – Βελένη γεννήθηκε, σπούδασε και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος απόφοιτος των Τμημάτων: 1) Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και 2) Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Αρχαιολογία (θέμα διδακτορικής διατριβής: Μακεδονικοί βωμοί των αυτοκρατορικών χρόνων από τη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια). Έχει σπουδάσει, επίσης, υποκριτική τέχνη στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης (έξι εξάμηνα) και θεωρία και πρακτική του θεάτρου στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Sorbonne III στο Παρίσι (ένα εξάμηνο). Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και λίγα ιταλικά.
Εργάστηκε για επτά χρόνια στη ΙΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Έδεσσας και στη συνέχεια για δεκαεπτά χρόνια στην ΙΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης ως υπεύθυνη για τις σωστικές ανασκαφές στην πόλη και το ανατολικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθύντρια στην ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, την οποία οργάνωσε εξαρχής ως νεοσύστατη υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Από τον Απρίλιο του 2006 είναι διευθύντρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Έχει ανασκάψει σε διάφορους τόπους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (στη Φιλυριά του Κιλκίς, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Αραβησσό Πέλλας, στη Μένδη Χαλκιδικής, στην Όσσα, στην Αρέθουσα, την Ασπροβάλτα και τα Βρασνά του νομού Θεσσαλονίκης). Ωστόσο, κύρια έργα της θεωρούνται: 1) η ανασκαφή της ελληνιστικής πόλης των Πετρών Φλώρινας, 2) η ανασκαφή στην Απολλωνία και 3) η ανασκαφή, ανάδειξη και διαμόρφωση της Αγοράς των αυτοκρατορικών χρόνων στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ογδόντα συμμετοχές, με ανακοίνωση, σε πανελλήνια και διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει περί τα εκατόν τριάντα άρθρα και μελέτες καθώς και πέντε μονογραφίες. Συμμετείχε στην οργάνωση εννέα αρχαιολογικών εκθέσεων εξωτερικού και εσωτερικού. Συνεργάστηκε στην οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις Πέτρες Φλώρινας και την Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει περί τις τριάντα διαλέξεις για ευρύ αρχαιογνωστικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κολωνία, Παρίσι, Λονδίνο, Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία). Δίδαξε σε σεμινάρια ξεναγών, στο ανοικτό πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο διατμηματικό μεταπτυχιακό της Πολυτεχνικής Σχολής Α. Π. Θ και στην Αρχαιολογική Σχολή του Λούβρου. Τον Νοέμβριο του 2005 δίδαξε σε προπτυχιακό τμήμα του πανεπιστημίου του Πουατιέ της Γαλλίας και στο μεταπτυχιακό τμήμα της Ecole Pratique του πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι. Έχει διδάξει επίσης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και από το 2013 στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Γεώργιο Βελένη και έχει τρία παιδιά, τη Θέμιδα, τον Μιχαήλ και τον Κωνσταντίνο.