Ο υποψήφιος με το συνδυασμό Πόλη και Πολίτες του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, Δημήτρης Γοδοσίδης απαντάει στις ερωτήσεις του thraki Νεα, για την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εκλογές και τις σχέσεις του με τους πολίτες.

Για πρώτη φορά υποψήφιος ως δημοτικός σύμβουλος, ο Δημήτρης Γοδοσίδης έγινε ευρέως γνωστός, ως υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ, κόμμα στο οποίο παραμένει, ενώ διατηρεί και στενές σχέσεις με τον Γιώργο Καρατζαφέρη ο οποίος τον πάντρεψε.

Ο κ. Γοδοσίδης τονίζει στη συνέντευξή του ότι πρέπει η Αλεξανδρούπολη να προσελκύσει επενδύσεις, αξιοποιώντας τις υποδομές που διαθέτει.

 

Ασχολείστε χρόνια με την πολιτική. Οι περισσότεροι σας γνώρισαν μέσα από τη δραστηριοποίησή σας με τον ΛΑΟΣ. Τι σας έκανε κλικ και πλέον θα ασχοληθείτε και με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν πάντα μέσα στις σκέψεις μου καθώς, κατά την άποψη μου, αποτελεί μεγάλο «σχολείο» για οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά.
Οι τότε συνθήκες όμως περιόρισαν τη δράση μου στις εθνικές και ευρωβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, δεδομένου ότι έπρεπε να γίνουν πολλά και να ειπωθούν δημόσια ακόμη περισσότερα για τα οποία κανείς δεν έπραττε ή δεν μιλούσε.
Την τελευταία τριετία η παρακολούθηση των πεπραγμένων σε αρκετά δημοτικά συμβούλια μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ καλύτερα τη λειτουργία του δήμου μας και τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα σ’ αυτόν. Οι εξελίξεις στη χώρα μας έχουν καταστήσει πλέον την τοπική αυτοδιοίκηση ιδανικό περιβάλλον για ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν, καθώς έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες στη λειτουργία της και την επόμενη πενταετία θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Ακριβώς αυτό αποτελεί και μια πολύ μεγάλη ευθύνη για προσεκτικούς χειρισμούς με σοβαρότητα, γνώση και πειθαρχία καθώς οι προκλήσεις θα είναι ποικίλες.
Επίσης βασικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε η πολιτική που ακολούθησε έως τώρα ο νυν Δήμαρχος κος Λαμπάκης. Παρά τις έντονες αλλαγές στους Καλλικρατικούς Δήμους που αντιμετώπισε στην αρχή της θητείας του, τις οικονομικές υποχρεώσεις που παρέλαβε και τη στασιμότητα σε αναγκαία έργα για την περιοχή, κατάφερε και ακολούθησε μια πολιτική που χαρακτηρίζεται πλέον αναπτυξιακή, κοινωνική, διαχειριστική. Με βάση λοιπόν αυτή την πολιτική μπήκαν και τα θεμέλια ώστε την επόμενη θητεία να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό έργο στον Καλλικρατικό Δήμο Αλεξ/πολης το οποίο θα φέρει σημαντικά οφέλη για τα εισοδήματα, την εξωστρέφεια, την καθημερινότητα και γενικότερα για την ποιότητα στη ζωή μας.

Τι πρέπει να αλλάξει στο δήμο Αλεξανδρούπολης και τι μπορεί να αλλάξει αύριο, χωρίς να δαπανηθεί Ευρώ;
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης λόγω της γεωφυσικής του θέσης μπορεί να γίνει πόλος έλξης επιχειρήσεων κι έχουν γίνει στην τελευταία τριετία συγκεκριμένες κινήσεις σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα όμως με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τις ανάγκες του δήμου χρειάζεται η χάραξη στρατηγικής για προσέλκυση επενδυτών με στόχο την ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και της συνεργασίας τους με ντόπιους επαγγελματίες. Είμαστε πολυμορφικός δήμος και η προσέλκυση αυτή πρέπει να είναι στοχευόμενη ώστε να καλύπτονται συγκεκριμένες και διαφορετικές ανάγκες των περιοχών Αλεξ/πολης, Τραϊανούπολης και Φερρών. Επιπλέον, σημαντική είναι η δημιουργία καναλιών διείσδυσης και συνεργασίας στο κέντρο αποφάσεων της Ε.Ε. για άμεση παρακολούθηση και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και γενικότερα των ευκαιριών που δημιουργούνται από εκεί. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η εξάρτηση της πληροφόρησης από το Αθηνοκεντρικό κράτος που πολλές φορές είναι ελλιπής, καθυστερημένη έως και ανύπαρκτη.
Σχετικά με την εικόνα του Δήμου πρέπει να γίνει περισσότερο φιλόξενος, ελκυστικός, εξωστρεφής και συνεργατικός με τους πολίτες, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες με την εμπειρία και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία τους. Χωροταξικές παρεμβάσεις θα αλλάξουν το τοπίο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και θεωρώ ότι για την επίτευξη αυτή θα συμβάλουν στα μέγιστα έργα πνοής, όπως η δρομολογημένη πλέον ανάπλαση της παραλιακής ζώνης καθώς επίσης και η επιβεβλημένη από τον Δήμο στήριξη της πρότασης του Εμπορικού Συλλόγου για τη δημιουργία «Open Mall», με παράλληλη ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Ο Δήμος είμαστε όλοι εμείς οι πολίτες και πρέπει να συμμετέχουμε με οποιοδήποτε τρόπο στη λειτουργία του, ο κάθε ένας είναι σημαντικός και χρήσιμος.
Η αξιοποίηση των υποδομών του Δήμου και των συλλογικών φορέων μπορεί να βοηθήσει σε πολλαπλά επίπεδα και μάλιστα χωρίς κόστος για τους δημότες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορώ να αναφέρω την αξιοποίηση του, υψηλών προδιαγραφών, νέου κλειστού γυμναστηρίου σε συνεργασία με τους αθλητικούς μας φορείς για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων που θα προσελκύσουν μαζικά πολλούς επισκέπτες (αθλητές – συνοδούς – φιλάθλους ) και θα βοηθήσουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, τον τουρισμό αλλά και την διαφήμιση του Δήμου μας εντός κι εκτός Ελλάδος.

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης, είναι ένα πρόσωπο με δυνατές συμπάθειες και δυνατές αντιπάθειες. Εσείς χαρακτηρίζεστε από πολλούς ο ψηλός με την καλή καρδιά. Στην τοπική αυτοδιοίκηση ψηφίζουμε τελικά αν συμπαθούμε κάποιον ή υπερισχύει το κριτήριο της ικανότητας άσχετα με το αν υπάρχει συμπάθεια;
Ο Βαγγέλης Λαμπάκης διαθέτει έντονα χαρακτηριστικά που διαφαίνονται και στην άσκηση της πολιτικής του. Η σταθερότητα, η μαχητικότητα, η διεκδίκηση, η υπέρμετρη ευαισθησία για την περιοχή και η ρήξη με το κατεστημένο αποτελούν στοιχεία που κάποιους ανθρώπους τους δημιουργεί αισθήματα συμπάθειας και κάποιους άλλους αντιπάθειας. Αυτά όμως είναι στοιχεία που δημιουργούν σε μένα το αίσθημα της σιγουριάς και της δύναμης για τη συνέχεια δίπλα στον επικεφαλή μιας πολιτικής παράταξης.
Όσον αφορά στο πρόσωπο μου, είναι τιμητικό που χαίρω της συμπάθειας πολλών συμπολιτών για τον χαρακτήρα μου, όμως θα ήθελα κι επιδιώκω κάποια στιγμή να μ’ εκτιμήσουν και για τις πολιτικές μου πράξεις. Στις επερχόμενες εκλογές ελπίζω να μου δώσουν την ευκαιρία με την ψήφο τους να συμμετέχω ενεργά στο νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει ώστε να δώσω το προσωπικό μου στίγμα και να κρίνομαι στο μέλλον και από τα έργα μου.
Σχετικά με το κριτήριο επιλογής των ψηφοφόρων, θεωρώ ότι αυτή την περίοδο ισχύουν και τα δύο με ελαφρύ προβάδισμα το κριτήριο της ικανότητας το οποίο για μένα προσωπικά είναι το σημαντικότερο. Όταν ο επικεφαλής διαχείρισης μιας κοινότητας ανθρώπων θέλει να δημιουργήσει ή να αλλάξει δομές και καταστάσεις δεν μπορεί να είναι συμπαθής σε όλους καθώς πολλές φορές πρέπει να πατήσει το μαχαίρι γερά στο κόκκαλο. Δεν γίνεται όλοι να είναι ευχαριστημένοι κι όπως λέει ο λαός…. «αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις».
Τον πολιτικό τον τοποθετούμε σε μια θέση για να προσφέρει αποτελεσματικό έργο για τους συμπολίτες του και όχι για να χαμογελάει και να είναι απλά αρεστός. Σαφέστατα το ιδανικότερο θα ήταν να πληρεί κάποιος και τα δύο στοιχεία αλλά μεταξύ των δύο προτιμώ να είναι χρήσιμος και αποδοτικός ώστε να ωφελείται το κοινωνικό σύνολο .

Στην Αλεξανδρούπολη οι συνδυασμοί Λαμπάκη και Φωτιάδη περιλαμβάνουν υποψηφίους απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Μάλιστα ο κ. Φωτιάδης έχει υποψήφιο χουντικό – βασιλικό (κατά δήλωσή του ίδιου του υποψηφίου). Αν δεν υπήρχε ο Βαγγέλης Λαμπάκης, θα ήταν πιθανό να σας δούμε υποψήφιο σε κάποιο συνδυασμό με αριστερά πχ χαρακτηριστικά;
Δεν βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους σεβόμενος την ιδεολογία του καθενός και αποδέχομαι τα θετικά στοιχεία της κάθε ιδεολογικής πλευράς που θα είχαν χρήσιμη εφαρμογή στη ζωή μας. Από την άλλη έχω βάλει τις δικές μου «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν μπορώ να παραβώ, με σημαντικότερα παραδείγματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του Δήμου μας και αφορούν την υπεράσπιση της ελληνικότητας της περιοχής μας, την προστασία των συμπολιτών μας από τη λαθρομετανάστευση, την παρεμπόδιση υπογείων ενεργειών του Τουρκικού παρεμβατισμού με τα όργανα που διαθέτει και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι στην παρούσα φάση καταλυτικό ρόλο στην απόφαση μου να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση διαδραμάτισε το πρόσωπο του Βαγγέλη Λαμπάκη με τις απόψεις του οποίου ταυτίζομαι σε σημαντικό βαθμό.

Περπατώντας στο κέντρο και σε γειτονιές της Αλεξανδρούπολης βλέπεις αδέσποτα σκυλιά. Το ίδιο και στους οικισμούς. Θεωρείτε ότι ο δήμος έχει κάνει λάθη στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος;
Είναι γεγονός ότι η υπόθεση με τα αδέσποτα σκυλιά είναι σημαντική γιατί αφορά την καθαριότητα, την αισθητική, τον πολιτισμό, την προβολή και την υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια θεωρώ έγιναν μικρά βήματα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και ο χώρος που δημιουργήθηκε για τη φύλαξη των αδέσποτων δεν επαρκεί. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή καταφύγιου αδέσποτων ζώων συντροφιάς 40 θέσεων που θα βοηθήσει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη τους. Επιβάλλεται όμως ένας δεύτερος μεγαλύτερος χώρος για φύλαξη καθώς ο αριθμός πλέον είναι μεγάλος και να διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε . που προβλέπονται για το θέμα αυτό .
Λάθη σίγουρα έγιναν για τα οποία όμως η κατάσταση επιβαρύνεται και από εμάς τους πολίτες ή τουλάχιστον μία μερίδα συνανθρώπων μας όταν δεν στειρώνουμε τα σκυλιά μας και τα αφήνουμε να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα, τα παρατάμε γιατί τα βαρεθήκαμε, υιοθετούμε ή αγοράζουμε κατοικίδιο χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό, δεν τηρούμε τους στοιχειώδης κανόνες υγιεινής όταν τα συνοδεύουμε στη βόλτα τους, τα παρατάμε χτυπημένα από τα αυτοκίνητα μας χωρίς να ειδοποιήσουμε κανέναν για την περίθαλψή τους και άλλα πολλά δυστυχώς .
Από το περασμένο καλοκαίρι που με τη σύζυγό μου υιοθετήσαμε το σκύλο μας καταλάβαμε ότι είναι πολύ σημαντικό πρώτα να εκπαιδευτούμε εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι σε σχέση με τα ζώα και μετά αυτά μαζί μας. Για το λόγο αυτό ο δήμος σε συνεργασία με ντόπιους εξειδικευμένους επαγγελματίες του είδους και τα μέλη της Φιλοζωικού Σωματείου πρέπει να πραγματοποιήσει δράσεις κι εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα τόσο για τους φιλόζωους όσο και γι’ αυτούς που δεν έχουν άμεση σχέση με τα ζώα. Να γνωρίσουν περισσότεροι συνάνθρωποι μας τον μαγικό κόσμο των ζώων και γιατί όχι να υιοθετηθούν περισσότερα κατοικίδια.
Πρέπει όμως να επισημάνω ότι ο Δήμος οφείλει να δείξει πλέον και το αυστηρό του πρόσωπο απέναντι στο φαινόμενο της φόλας που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στην πόλη όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας μας. Οι αυτουργοί του φαινομένου πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης» καθώς οι φόλες έχουν εξαπλωθεί σε πολλά σημεία και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα περιστατικά δηλητηριάσεων και θανάτων παιδιών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό, πολιτισμό, ασφάλεια του δημότη και γενικότερα για έναν αναπτυγμένο δήμο όταν υφίσταται μια τέτοια κατάσταση και παράλληλα να κινδυνεύουν με μηδενισμό όλες μας οι προσπάθειες για την προβολή και τον τουρισμό μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν θάνατο για να αντιδράσουμε.

Οι πολίτες σας κάνουν από τώρα αναφορά στα προβλήματά τους;
Λόγω της φύσης της εργασίας μου τόσα χρόνια εκ των πραγμάτων συναντώ και συζητώ καθημερινά με ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών ομάδων με αποτέλεσμα να ακούω σκέψεις, προβληματισμούς, στόχους που τους αφορούν. Με αυτό τον τρόπο πραγματοποιώ συνεχώς μια άτυπη δημοσκόπηση σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα του καθενός όπου εστιάζονται στην ανεργία της περιοχής και την μείωση των εσόδων τους . Δυστυχώς η υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα έχει μεγεθύνει τα προβλήματα όλων των πολιτών όπως επίσης τη λειτουργία και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών . Βέβαια, το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις αυτές είναι εντονότερες λόγω της προεκλογικής περιόδου και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό.

Αν εκλεγείτε και στο μέλλον υπάρξει ρήξη με τον κ. Λαμπάκη. Θα παρατηθείτε από δημοτικός σύμβουλός ή θα παραμείνετε ανεξάρτητος;
Πάντα σκέφτομαι θετικά για τη συνέχεια όταν ξεκινώ ένα εγχείρημα ή μια συνεργασία. Με τον κ. Λαμπάκη έχουμε βρει τον κώδικα επικοινωνίας που απαιτείται για μια επιτυχημένη συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση όμως ενδέχεται να υπάρξουν και στιγμές διαφωνίας, αλλά είμαι πάντα υπέρ του διαλόγου με επιχειρήματα και σεβασμό στην άποψη του συνομιλητή μου. Άλλωστε όταν υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα του καθενός η διαφορετικότητα στις απόψεις σημαίνει υγιής σχέση για μια εποικοδομητική συνεργασία με δυνατά αποτελέσματα. Είμαστε δύο δυναμικοί χαρακτήρες, με κοινούς όμως στόχους για τον Δήμο, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθούν για το καλό όλων μας.