Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην Ίμβρο
Σε νέα βάση, κάλεσε τους ομογενειακές οργανώσεις της Ίμβρου να θέσουν την στρατηγική τους, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που επικεφαλής αντιπροσωπείας, επισκέφτηκε την Ίμβρο με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη, που γιορτάστηκαν κατ’ επιθυμία του στην γενέτειρα γη, την Ίμβρο. Τον Γιάννη Μπουτάρη με την διπλή του ιδιότητα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του Προέδρου του Δ.Σ. της Αγιορετικής Εστίας, η οποία έχει μια σταθερή παρουσία στην Ίμβρο, προσκάλεσαν τα δύο σωματεία των ομογενών, η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας Θράκης και ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών.
Την επίσκεψη αυτή είχε συμφωνήσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Φανάρι, προκειμένου να διοργανωθεί στους Αγίους Θεοδώρους μία Έκθεση για το Άγιον Όρος κατά την διάρκεια των εορτών του δεκαπενταύγουστου, οπότε συγκεντρώνονται στην Ίμβρο οι ομογενείς από τα πέρατα της γης.
Η άφιξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης συνέπεσε και με την παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, στην Ίμβρο για λίγες ώρες, μια ιστορική επίσκεψη, η πρώτη Υπουργού Εξωτερικών από το 1922, με εξαιρετική ουσιαστική και συμβολική σημασία.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ίμβρο ο Γιάννης Μπουτάρης, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κύριλλο, το σύνολο των ελληνικών χωριών, τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Ίμβρου και φυσικά να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο Δήμαρχος, τον οποίο υποδέχτηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Ιμβριακών οργανώσεων, επισκέφτηκε το χωριό Γλυκύ, στον Ιερό ναό του οποίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε παράκληση επικουρούμενος από Αρχιερείς από την Ελλάδα και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην συνέχεια οι κάτοικοι του χωριού υποδέχτηκαν την Πατριαρχική συνοδεία και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στον ειδικό χώρο που πρόσφατα διαμόρφωσε ομογενής της τρίτης γενιάς, όπου ο Δήμαρχος προσέφερε πίνακα του Doug Patterson με θέμα το Άγιον Όρος και με ειδική αφιέρωση, σε ανάμνηση της επίσκεψής του στο χωριό.
Αργότερα το βράδυ και αφού είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Δημάρχου στην συνάντηση της Ιμβριακής νεολαίας στο κτίριο του πρώην Νηπιαγωγείου των Αγίων Θεοδώρων, όπου απεύθυνε χαιρετισμό σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, επισκέφτηκε την κατοικία του αδελφού του Οικουμενικου Πατριάρχη, ο οποίος παραμένει στους Αγίους Θεοδώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την επομένη Σάββατο 13 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη της πρωτεύουσας του νησιού Παναγία, με την λήξη της οποίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης άκουσε τις προσφωνήσεις των επισήμων και των συμμαθητών του, των ομογενειακών οργανώσεων και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης με το πέρας της ομιλίας του προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως συμβολικό δώρο σεβασμού τιμής και αγάπης, ένα Εγκόλπιο με ειδική αφιέρωση. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη με την συμμετοχή των προσκεκλημένων.
Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε εθιμοτυπικά τον Δήμαρχο Ίμβρου κ. Γιουτζέλ Αταλάι και στην συνέχεια τον Έπαρχο κ. Καμουράν Τασμπιλέκ παρουσία των Προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων, με τους οποίους είχε ουσιαστική και φιλική συζήτηση για την πρόοδο που συντελείται στο νησί, για τις μελλοντικές προοπτικές και τις δυνατότητες συνεργασίας και τον ρόλο των ελλήνων της νήσου.
Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ιδέα να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και τουριστικής – οικολογικής συνεργασίας στο πλαίσιο της ενότητας ενός χώρου που περιλαμβάνει τα τέσσερα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Ίμβρο, την Τένεδο, την Λήμνο και τη Σαμοθράκη, που ως γνωστόν θα αποτελέσουν στις προσεχείς ημέρες και σταθμούς ενός ράλι σκαφών ανοικτής θαλάσσης, που θα ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη και θα καταλήξει στην Θεσσαλονίκη. Στους δύο τοπικούς παράγοντες της αυτοδιοίκησης του νησιού ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσέφερε μια φωτογραφία της Θεσσαλονίκης και ένα αντίγραφο της χρυσής λάρνακας από τους Μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας και αποδέχθηκε με χαρά την επιθυμία τους να επισκεφτούν την Θεσσαλονίκη και να συζητήσουν αναλυτικότερα τις ιδέες που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της συνάντησης.
Στην συνέχεια συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας Θράκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επισκέφτηκε το Σχοινούδι, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και κάποτε ολόκληρης της Τουρκίας, με την μεγαλύτερη εγκατάλειψη και καταστροφή, περιηγήθηκε για ώρα στους χώρους συναντήθηκε και μίλησε με Έλληνες που διαμένουν στο χωριό ολόκληρο τον χρόνο, άκουσε τις ελπίδες και τα σχέδια τους, είδε από κοντά την οργάνωση και τις παλαιότερες λειτουργίες του χωριού και αργά το βράδυ φιλοξενήθηκε στο σπίτι του προέδρου της Ιμβριακής Ένωσης. Η επίσκεψη στο Σχοινούδι ολοκληρώθηκε με την παρουσία του αργά το βράδυ στο πάρτι των νέων της Ίμβρου, με την συμμετοχή εκατοντάδων νέων αγοριών και κοριτσιών, που με τον δικό τους τρόπο συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια επανασύνδεσης με τις πατρογονικές του εστίες στο νησί, με την συνεχή ενθάρρυνση και βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Την επομένη ημέρα, την Κυριακή 14 Αυγούστου, επισκέφτηκε τα Αγρίδια, το χωριό με τη σημαντικότερη αποκατάσταση και εγκατάσταση αποκλειστικά σχεδόν Ελλήνων καθώς και δύο Αρχιερέων του Πατριαρχείου. Εκεί αφού το περιηγήθηκε ολόκληρο και συζήτησε με κατοίκους στο καφενείο του χωριού επισκέφτηκε και το οινοποιείο του Μπάρμπα Γιώργου, ενός έλληνα, που ακολουθώντας τα βήματα του πεθερού του από την Τένεδο, ξεκίνησε την παραγωγή κρασιού και ρετσίνας στα Αγρίδια με δικό του αμπελώνα. Ο Δήμαρχος επισκέφτηκε τον αμπελώνα, το οινοποιείο, τις αποθήκες, δοκίμασε τα κρασιά του, έκανε παρατηρήσεις για τους χώρους, και τον προσκάλεσε στην Θεσσαλονίκη, να επισκεφτούν από κοινού ένα αμπελώνα στην Βόρεια Ελλάδα και να τον εγγράψει στην οργάνωση «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» και να τον εντάξει στην αντίστοιχη έκδοση. Την περίπτωση του Μπάρμπα Γιώργου, που διατηρεί παράλληλα ξενώνα και ταβέρνα στους χώρους του αμπελώνα, έφερε ως παράδειγμα των προοπτικών που διανοίγονται στο νησί για τον ελληνισμό ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, μεταξύ πολλών άλλων ιδεών και σχεδίων που παρουσίασε κατά την τριήμερη παρουσία του στο νησί.
Αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας επισκέφτηκε εθιμοτυπικά τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κύριλλο, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του ίδιου και της συνοδείας του με την συμμετοχή των Προέδρων των δύο σωματείων, όπου και πάλι συζητηθήκαν τα προβλήματα της ελληνικής παρουσίας στο νησί και οι νέες δυνατότητες που προκύπτουν τόσο από τις αποφάσεις που πέτυχαν σε διεθνή φόρα με τον αγώνα τους οι Ίμβριοι, όσο και από την νέα πολιτική της Τουρκίας και την προσπάθεια της να αναπτύξει το νησί, τουριστικά και οικολο0γικά, ανάπτυξη στην οποία ο ρόλος και η δυναμική παρουσία του ελληνικού στοιχείου, είναι προϋπόθεση επιτυχίας.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος με την συνοδεία του αναχώρησαν για την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρευρεθεί την επομένη στον εορτασμό της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.
Στο λιμάνι τον προέπεμψαν τόσο ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, όσο και οι πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιμβρίων και πλήθος Ελλήνων, που έφτασαν στο νησί για τις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου.