Ερώτηση για την ευλογιά από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ
Ακόμα μία ερώτηση για το μεγάλο πρόβλημα της ευλογιάς το οποίο πλήττει την ελληνική κτηνοτροφία κατατέθηκε στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Άθανάσιο Τσαυτάρη. Το θέμα έθεσαν ξανά στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θωμάς Ψύρρας και Κατερίνα Μάρκου.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι η ζωονόσος που απειλεί τα κοπάδια των κτηνοτρόφων της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Το πρώτο κρούσμα της ζωονόσου εμφανίστηκε στις 16 Αυγούστου 2013 στον Έβρο. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν παρατηρηθεί κρούσματα της νόσου στη Λέσβο, στη Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη.
Η εμφάνιση της ευλογιάς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για την συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας διενήργησαν ελέγχους στην περιοχή. Μάλιστα, καθόρισαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης και γενικότερα μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση της μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών ή υλικών που θα μπορούσαν εν δυνάμει να μεταφέρουν την ευλογιά και στην υπόλοιπη περιοχή. Επίσης, καθορίστηκε ότι μέσα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης καταγράφεται το ζωικό κεφάλαιο και οι κτηνίατροι επισκέπτονται όλες τις εκμεταλλεύσεις για να διαπιστώνουν την ύπαρξη της ασθένειας και σε άλλα κοπάδια.
Παρ’όλα αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως τις 8 Ιανουαρίου 2014 θανατώθηκαν 15.440 ζώα 100 εκμεταλλεύσεων και 55.080 ζώα βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης των 3 χιλιομέτρων και άλλα 142.446 ζώα σε ζώνες των 10 χιλιομέτρων. Και επιπλέον, από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της νόσου ελλείπει το απαραίτητο προσωπικό.
Η νόσος της ευλογιάς έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους. Από τη μια οι κτηνοτρόφοι χάνουν χρήματα διότι πρέπει να θανατώσουν τα άρρωστα ζώα τους. Επίσης, δεν μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων για να μην μεταδοθεί ο ιός από τη μια κτηνοτροφική μονάδα σε άλλη. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με την παράδοση γάλακτος. Ο εγκλεισμός των ζώων εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων αυξάνει τα έξοδα των κτηνοτρόφων διότι αναγκάζονται να αγοράζουν επιπλέον ζωοτροφές καθώς η ελληνική κτηνοτροφία είναι κυρίως εκτατική (ζώα ελευθέρας βοσκής).
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαμήνυσε από το Νοέμβριο του 2013 ότι θα αποζημιωθούν και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι θανάτωσαν τα ζώα τους, αλλά και αυτοί που κρατούν τα αιγοπρόβατα σταβλισμένα. Όμως μέχρι σήμερα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί, γεγονός που τους κρατά μακριά από την παραγωγική δραστηριότητα.
Επειδή το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς
Επειδή οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους τόσο για επανασύσταση του κοπαδιού τους, όσο και για αγορά των ζωοτροφών για τα έγκλειστα ζώα, όταν το ΦΠΑ των ζωοτροφών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη
Επειδή οι επιπτώσεις της ασθένειας έπληξαν 40 οικισμούς και περισσότερες από 1500 μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες.
Επειδή υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης των εστιών της νόσου
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα κρούσματα της ευλογιάς, τα οποία όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά πληθαίνουν;
2. Πότε προβλέπετε ότι θα ολοκληρωθεί η καταβολή των ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους;
3. Πώς θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες που ασχολούνται με την καταπολέμηση της νόσου των ζώων;