Ένοχος κρίθηκε ο πρώην τελώνης Ορεστιάδας για απλή συνέργεια σε απόπειρα και παράβαση καθήκοντος από το τριμελές πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας.

Η δίκη είχε διάρκεια σχεδόν 12 ώρες και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η υπόθεση είχε γίνει γνωστή σ’ όλο το πανελλήνιο όταν συνελήφθη ο τελώνης μαζί με ακόμα έναν τελωνειακό τον Ιούλιο του 2012.

Ο πρώην προϊστάμενος του τελωνείου Ορεστιάδας είχε καταδικαστεί στο αυτόφωρο στις 5 Ιουλίου του 2012 σε 17 μήνες φυλάκιση για τα αδικήματα της απείθειας και της απιστίας, ύστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ σε φορτηγό που μετέφερε εμπορεύματα στη Βουλγαρία, αλλά επέστρεψε σε περιοχή κοντά στο τελωνείο Ορεστιάδας, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο τελωνείο.
Όπως είχε αναφερθεί στο αυτόφωρο το ΣΔΟΕ ζήτησε από τον προϊστάμενο του τελωνείου και ακόμα έναν τελωνειακό να συντάξουν καταλογιστική πράξη για λαθρεμπόριο βάσει του τελωνειακού κώδικα.
Οι δύο κατηγορούμενοι τελωνειακοί δεν συνέταξαν αμέσως την καταλογιστική πράξη και το ΣΔΟΕ τους συνέλαβε.
Οι τελωνειακοί ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν νόμιμα κι ότι δεν μπορούσαν αμέσως να συντάξουν την πράξη καθώς έπρεπε να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο άλλος κατηγορούμενος τελωνειακός είχε αθωωθεί στο αυτόφωρο.

Χθες στη δίκη που έγινε ύστερα από δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας Ορεστιάδας ο πρώην προϊστάμενος του τελωνείου καταδικάστηκε σε 17 μήνες με αναστολή.