Με αφορμή την ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη Ζουράφα, αλλά και τον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης τον γεγονότων, κατά την άποψη του, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Λασκαράκης απέστειλε επιστολή στο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Λασκαράκης, όπως έγραψε και στην εφημερίδα «Η Γνώμη» φέρνει στο νου του και τα γεγονότων των Ιμίων και συνιστά προσοχή στη διαχείριση των καταστάσεων.
Στην επιστολή του αναφέρεται:

Κύριε Δήμαρχε,
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα το επεισόδιο μεταξύ των αλιέων της Αλεξανδρούπολης και της Αίνου, στην θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφας, όπου οι Έλληνες αλιείς διεκδικούν το δικαίωμά τους να ψαρεύουν με ασφάλεια εντός των χωρικών υδάτων της πατρίδας τους.
Παρακολουθώντας την δημοσιογραφική παρουσίαση των γεγονότων, μου προκαλεί ανησυχία η ένταση που τείνει να δημιουργηθεί μεταξύ των αλιέων των δύο γειτονικών πόλεων, εκατέρωθεν των εκβολών του Έβρου, σε συνδυασμό και με την εκμετάλλευσή του επεισοδίου από παράγοντες που «επενδύουν» πολιτικά στην ξενοφοβία και στον εθνικισμό. Δεν επιθυμώ να παραλληλίσω δυο διαφορετικές εποχές, αλλά η μνήμη από την κρίση των Ιμίων, πριν 18 χρόνια, μας φέρνει στο νου καταστάσεις, που δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.
Στην πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Χωροταξικό της Περιφέρειας ήταν καθολική η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της Περιφέρειας και του Δήμου μας, συναρτάται με την ανάπτυξη οικονομικών , εμπορικών, επιστημονικών σχέσεων με την γειτονική χώρα, με ιδιαίτερες προσδοκίες για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και για την ανάκαμψη της τοπικής αγοράς. Είναι επίσης στους στόχους μας η θαλάσσια σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την Ίμβρο και το Τσανάκαλε , καθώς και η προσέλκυση σκαφών αναψυχής από τη γειτονική χώρα.
Με τα δεδομένα αυτά, θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως «κόρην οφθαλμού» την ηρεμία και τη συνύπαρξη στην περιοχή του Θρακικού πελάγους, αναλαμβάνοντας, σαν Δήμος, πρωτοβουλίες στα πλαίσια της «διπλωματίας των πολιτών», παράλληλα με τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών. Μια τέτοια θα ήταν η διοργάνωση μιας επίσκεψης φιλίας αντιπροσωπείας αλιέων και δημοσιογράφων από την Αλεξανδρούπολη στην Αίνο και μάλιστα ακτοπλοϊκώς. Στην συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συζητηθούν με τον δήμαρχο και τους αλιείς της Αίνου θέματα που σχετίζονται με αυτές τις διενέξεις, έστω και σε επίπεδο ενημέρωσης και αλληλοκατανόησης. Ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος και δεν αποκλείονται και κάποιες θετικές προσεγγίσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αποφυγή προκλήσεων.
Με εκτίμηση
Γιάννης Λασκαράκης