Εγκαινιάστηκε το πολιτιστικό κέντρο Μαρώνειας
Το ανακαινισμένο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Μαρώνειας και η μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013, στις 12.00 το μεσημέρι από τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη, τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και τον δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών Ηλία Ιωαννάκη.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση του ιστορικού οικισμού με απεριόριστη θέα, διαθέτει υπερσύγχρονη αίθουσα συνεδρίων 152 θέσεων με σεμιναριακή υποδομή και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με πλήρη ηχητικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό η οποία πήρε το όνομα του διατελέσαντος προέδρου της Κοινότητας Μαρώνειας Παναγιώτη Μαργαρίτη. Επίσης διαθέτει αίθουσες παρουσίασης εκθέσεων εικαστικών τεχνών, εκθετήριο τοπικών προϊόντων αλλά και βοηθητικούς χώρους υποστήριξης πολιτιστικών και άλλων καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.
Το έργο «Επισκευή και εξοπλισμός πνευματικού κέντρου – κοινοτικού καταστήματος Μαρώνειας», προϋπολογισμού 1.306.530,10 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το περιφερειακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Παρουσία αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων του δήμου, προέδρων των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής και κατοίκων της περιοχής, έγινε η τελετή των εγκαινίων και ακολούθησε μετά τις ομιλίες παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την ιστορική φυσιογνωμία της Μαρώνειας από την πρώην προϊσταμένη της ΙΘ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής κ. Νικολίτσα Κοκοτάκη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό παραδοσιακό πρόγραμμα από την Ορχήστρα Βαλκανικής Μουσικής την οποία συνόδευσε στο πιάνο ο ίδιος ο δήμαρχος, και η οποία έκλεισε το πρόγραμμα με θρακιώτικα κάλαντα για την πρωτοχρονιά.
Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, αναφέρθηκε στην θετική παρουσία τέτοιων πολιτιστικών έργων, μια και η τροφή για την επιβίωση επιβάλλει και την πνευματική τροφή την οποία αποδίδουν οι άνθρωποι στους συνανθρώπους τους μέσα από την δημιουργία έργων του πνεύματος και την οποία έχουμε τόση ανάγκη για την ολοκλήρωσή μας. Παράλληλα χαρακτήρισε το έργο θεάρεστο και ουσιαστικό για την ιστορία της περιοχής Μαρωνείας, δίνοντας τις ευχές του για μια δημιουργική χρήση του Πολιτιστικού Κέντρου.
Ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Κοινοτάρχη Παναγιώτη Μαργαρίτη και τόνισε: «ξεκινώντας την πολιτική μου διαδρομή από την περιοχή αυτή, είχα πάντα συμπαραστάτη με τα λόγια και την πολιτική πνευματικότητά του, τον εκλιπόντα πρόεδρο της Κοινότητας, που πάντα είχε ανησυχίες πέρα από την καθημερινότητα για την ανάδειξη της ιστορίας της Μαρώνειας, μια και αυτό έγινε πολύ αργότερα όταν με μια γενναία χρηματοδότηση κατορθώσαμε να αναστηλώσουμε το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, σημείο πολιτισμού, και καταφέραμε να ξανακουστεί ο αρχαίος λόγος μέσα σ’ αυτό μετά από 2.500 χρόνια».
Παράλληλα χαρακτήρισε την επισκευή και μετατροπή του κτηρίου σε έναν πολιτιστικό χώρο, έργο αξιέπαινο για όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωσή του, εφόσον μέσα και από αυτό η Μαρώνεια παίρνει την ιστορική της υπόσταση και γίνεται πάλι κορυφαίο σημείο πολιτισμού για ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.
Και κατέληξε: «Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου. Η Μαρώνεια δικαιούται να αναδείξει το μεγαλείο της και είναι ευκαιρία μέσα από κοινή και συλλογική δράση χωρίς αντιπαλότητες και μικροκομματικές λογικές, σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται από μια απίστευτη κρίση, να κάνουμε όλοι το χρέος μας στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στα νιάτα μας που αποχωρίζονται την πατρίδα αναζητώντας αλλού τις προοπτικές για το μέλλον τους. Με κοινό στόχο θα ανατρέψουμε την εικόνα αυτή με έργα και δράσεις, ακόμη και μέσα από τον πολιτισμό».
Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της περιφέρειας για απορρόφηση κονδυλίων και την δημιουργία έργων υποδομής και πολιτισμού, μέσα από τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει. Τόνισε ακόμη ότι μεγάλη ευκαιρία για την Μαρώνεια θα είναι η δημιουργία οδικής παραθαλάσσιας πρόσβασης με την Αλεξανδρούπολη και γιατί όχι με την Καβάλα.
Μπορούμε είπε ο περιφερειάρχης να κάνουμε πολλά, αρκεί όλες οι δυνάμεις να συνεργαστούν, όπως έκαναν και στο παρελθόν και πέτυχαν να βάλουν την Ροδόπη στον χάρτη ανάπτυξης της περιοχής, με πανεπιστήμιο, έδρα περιφέρειας και υποδομές που οι παλιότεροι ούτε μπορούσαν να φανταστούν. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Τέλος ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι για μένα μια ιδιαίτερη μέρα, Εγκαινιάζουμε μαζί σας ένα έργο πολιτισμού, σε έναν ιστορικό τόπο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή.
Τι το καλύτερο για να δώσουμε στον τόπο μας ως δώρο, μια κυψέλη πολιτισμού η οποία μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια, εκθέσεις, εικαστικά, μουσική και άλλες δραστηριότητες όχι μόνο της τοπικής μας κοινωνίας αλλά ολόκληρου του νομού Ροδόπης, ολόκληρης της Θράκης.
Με την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου, βάζουμε την Μαρώνεια στον χάρτη των τόπων διοργάνωσης συνεδρίων και ημερίδων, και πάσης φύσεως εκδηλώσεων συνδυάζοντας παράλληλα την παραμονή των συνέδρων στην περιοχή, ενισχύοντας τις τουριστικές δυνατότητες του ιστορικού οικισμού μας. Η υποδομή του δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει άλλους χώρους με την ίδια χρήση, αλλά η προστιθέμενη αξία του βρίσκεται στο ότι εδώ συναντά κανείς την ιστορία και γίνεται σημείο αναφοράς, η ιστορική Μαρώνεια.
Δεν σας το κρύβω ότι ήταν ένα κρυφό μου όνειρο το οποίο θα ολοκληρωθεί με την λειτουργία στον χώρο αυτό Ανοιχτού Πανεπιστημίου ή χώρος εκπαίδευσης πάνω στην ιστορία της Θράκης.
Το κτίριο αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι για όσους βλέπουν μακριά, ένα σύμβολο που κοιτάζει κατάματα όχι μόνο το Θρακικό Πέλαγος αλλά και το μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν με την παρουσία των τοπικών μας προϊόντων και των εικαστικών έργων τους αλλά και των μουσικών μας στην σημερινή εκδήλωση. Καλορίζικο το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας»