Του Νίκου Γκότση*
Ραγδαίες οι εξελίξεις στην γείτονα Τουρκία. Τα τελευταία σκάνδαλα διαφθοράς στην κυβέρνηση Ερντογάν, απλά ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που υπήρχε ως οσμή στην περιρρέουσα ατμόσφαιρά, με αφορμή και τις αυθόρμητες; διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ.
Στο εξωτερικό παρακολουθήσαμε την Τουρκία τον τελευταίο καιρό, άτσαλα να προσπαθεί να έχει κυρίαρχο ρόλο στην Αίγυπτο, την Συρία, να επιδεινώνει τις σχέση της με το Ισραήλ και να απομονώνεται από τις ΗΠΑ.
Στο εσωτερικό της, μόνιμο το μεγάλο αγκάθι με το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και τους θιγμένους Αλεβίτες που αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη μειονότητα, με 20 περίπου εκατομμύρια, να μην αναγνωρίζουν τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας τους.
Και όλα αυτά βέβαια με ένα στρατό που προσπαθεί να συνέλθει ακόμη από το σοκ μετά την καρατόμηση ανωτάτων στελεχών. Πρώτη φορά στην ουσία να αντιλαμβάνονται ότι η εθιμική ασυλίας τους για 90 χρόνια που αυτοεξασφάλιζαν ως θεματοφύλακες του κοσμικού κράτους του Κεμάλ δεν θα τους συνοδεύει πια.
Άραγε αυτό που πρόσφατα δήλωσε ο Ερντογάν …όταν λέμε Θράκη εννοούμε Θεσσαλονίκη.. το εννοούσε; η απλώς ήθελε να χαϊδέψει τα αυτιά του στρατού του, δείχνοντας με το δάκτυλο την γενέτειρα του ιδεολογικού τους πατέρα;
Ωραία θα ερωτηθεί κάποιος και τη μας ενδιαφέρουν όλα αυτά;
Μας ενδιαφέρουν και ενδέχεται να μας αγγίξουν άμεσα.
Όταν η Τουρκία πιέζεται εσωτερικά προσπαθεί να εξωτερικεύσει τα προβλήματα της . Ένας προσφιλής της προορισμός τεχνικών κρίσεων είναι και η χώρα μας.
Η πατρίδα μας παρόλο την οικονομική και ηθική κρίση που διέρχεται φαίνεται ότι διατηρεί σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο των Ένοπλων Δυνάμεων μας.
Επομένως οι φοβίες μας δεν πρέπει να αρχίσουν να αναπαράγονται , αρκεί η ηγεσία της χώρας με σοβαρότητα και ενότητα , να αναλύει κάθε καινούργιο δεδομένο που προκύπτει σε χρόνους έγκαιρους και να μην αφήνεται σε επιπόλαιους χειρισμούς. Η κατάσταση στην γείτονα Τουρκία δύσκολα θα ανατραπεί.
Το πουλόβερ εδώ και πολύ καιρό ξεκίνησε και ξηλώνεται.
* Ο Νίκος Γκότσης είναι δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης