Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά στους πολίτες η πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς η απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία.
Στο μήνυμα του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης αναφέρεται:
Απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έχουμε το καθήκον και την υποχρέωση, ως υπηρεσία να κάνουμε, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου προκειμένου αυτοί, να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των γιορτινών ημερών που έρχονται.
Θα ήθελα καταρχήν να θυμίσω , ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την καταστολή. Γι’ αυτό προκειμένου να προληφθεί η εκδήλωση πυρκαγιάς στους χώρους που βρίσκεστε, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:
Α) Oι γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους, να μην παίζουν με τα σπίρτα και τους αναπτήρες.
Β) Να μην χρησιμοποιούνται εύφλεκτα υγρά(οινόπνευμα, διαλυτικά),κοντά σε θερμές επιφάνειες(τζάκια-Θερμάστρες- αναμμένα κεριά κλπ)
Γ) Προσέχετε τις ηλεκτρικές συσκευές κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους για τον εντοπισμό τυχόν φθορών .
Δ) Προσέχετε να μην ξεχνάτε τις συσκευές μαγειρέματος, πάνω σε αναμμένο μάτι ηλεκτρικής κουζίνας και ιδιαίτερα τηγάνι με λάδι.
Ε) Να κλείνετε πάντα την στρόφιγγα φιαλών υγραερίου μετά την χρήση τους. Επίσης να ελέγχετε τακτικά τον σωλήνα της φιάλης , για τυχόν φθορά . Εάν διαπιστώσετε διαρροή μην κάνετε χρήση φλόγας ή μην δημιουργήσετε σπινθήρα με το άνοιγμα διακόπτη φωτός ή αναπτήρα, διότι μπορεί να γίνει ακαριαία έκρηξη εάν δημιουργηθεί κατάλληλο εκρηκτικό μίγμα στον χώρο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ανοίξτε μόνο τις πόρτες και τα παράθυρα για να αερισθεί καλά ο χώρος. Επίσης ποτέ μην δοκιμάζετε την σύνδεση μιας φιάλης υγραερίου με την χρήση σπίρτων ή γυμνής φλόγας.
Ε) Προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε θερμάστρες πετρελαίου, ώστε να μην γίνεται υπερχείλιση του καυσίμου. Καλό θα ήταν να μην γεμίζετε το ντεπόζιτο κατά την διάρκεια που η θερμάστρα λειτουργεί για την αποφυγή υπερχείλισης και επαφής του καυσίμου σε θερμή επιφάνεια.
Η) ΠΡΟΣΟΧΗ στην χρήση της ξυλόσομπας. Οι κακοσυντηρημένες ξυλόσομπες μπορούν να αποβούν θανατηφόρες λόγω της έκλυσης μονοξειδίου του άνθρακα στον χώρο, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από ειδικούς και πιστοποιημένους τεχνίτες. Οι χώροι στους οποίους γίνεται χρήση ξυλόσομπας θα πρέπει να αερίζονται τακτικά διότι το μονοξείδιο είναι άχρωμο ,άοσμο και άγευστο και έτσι είναι δύσκολο να εντοπισθεί έγκαιρα.
Θ) Προσέχετε τις γυμνές φλόγες(κεριά-καντήλια)
Ι) Προσέχετε να σβήνετε καλά τα τσιγάρα σας και μην τα πετάτε ποτέ σε κάδους σκουπιδιών χωρίς να βεβαιωθείτε ότι έσβησαν καλά.
ΙΑ)Μην πετάτε στάχτες από το τζάκι σε κάδους αποριμμάτων χωρίς προηγουμένως να ελέγξετε εάν υπάρχουν ανάμεσα τους αναμμένα κάρβουνα.
ΙΒ) Να καθαρίζετε τακτικά τον απορροφητήρα της κουζίνας οικιακής ή επαγγελματικής καθώς και τις καπνοδόχους αυτών, όπως και των τζακιών για την αποφυγή συσσώρευσης λίπους και αιθάλης που είναι εύφλεκτα.
ΙΓ) Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές κοντά σε κουρτίνες ή άλλα υφάσματα, διότι έτσι οι συσκευές δεν αερίζονται καλά και υπερθερμαίνονται
ΙΔ) Να γίνεται τακτικά συντήρηση των καυστήρων θέρμανσης και των καπνοδόχων τους
ΙΕ) Τέλος ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων προσέχετε τα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δένδρου να είναι πιστοποιημένα, μην αφήνετε να λειτουργούν όταν απουσιάζετε ή κατά την διάρκεια της νύχτας. Επίσης μην τοποθετείτε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο κοντά σε κουρτίνες ή πλησίον θερμών επιφανειών όπως το τζάκι ή θερμάστρες πετρελαίου.

Παρόλα αυτά όμως εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά ,θα πρέπει να είστε ψύχραιμοι και έτοιμοι να την αντιμετωπίσετε. Διότι οποιαδήποτε φωτιά ,στην έναρξή της είναι εύκολο να κατασβεσθεί με απλές κινήσεις και από ένα μόνο άτομο. Όταν όμως εξελιχθεί μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές γι’ αυτό συνιστώ ψυχραιμία όταν γίνει αντιληπτή εκδήλωση φωτιάς.
Και συγκεκριμένα οι ενέργειες που κάνουμε είναι να ειδοποιήσουμε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία στο 199 από σταθερό τηλέφωνο ή κινητό, δίνοντας ακριβή διεύθυνση και πληροφορίες σχετικά με το είδος της φωτιάς.
Αμέσως μετά κλείνουμε το γενικό διακόπτη και προσπαθούμε χωρίς να πανικοβληθούμε να σβήσουμε την φωτιά με ότι κατασβεστικά μέσα έχουμε δηλαδή νερό ή πυροσβεστήρα ,που όλοι θα πρέπει να έχουν στους χώρους που κινούνται δηλαδή στο σπίτι στο γραφείο ή στην επιχείρηση τους.
Υπάρχουν όμως μερικές περιπτώσεις όπως π.χ. όταν πρόκειται για ανάφλεξη λαδιού σε οικιακή συσκευή που ενεργούμε διαφορετικά, δηλαδή δεν ρίχνουμε ποτέ νερό σε αυτό αλλά σκεπάζουμε καλά το σκεύος με πετσέτα ή με καπάκι και αυτόματα η φωτιά σβήνει λόγω έλλειψης οξυγόνου. Ενώ εάν ρίχναμε νερό η φωτιά όχι μόνο δεν θα έσβηνε ,αλλά πιθανόν να επεκτείνετο, επειδή το λάδι ως ελαφρύτερο θα συνέχιζε να καίγεται.
Επίσης όταν εκδηλωθεί φωτιά σε συσκευή υγραερίου μέλημά μας είναι να κλείσουμε την στρόφιγγα της φιάλης ώστε να σταματήσει η διαρροή.
Εάν παρόλα αυτά δεν καταφέρουμε να σβήσουμε την φωτιά και αυτή εξαπλωθεί σε άλλους χώρους, τότε απομακρυνόμαστε από το κτίριο μαζί με τους άλλους ενοίκους, μέσω του κλιμακοστασίου χρησιμοποιώντας βρεγμένη πετσέτα για να αποφύγουμε την επίδραση του πυκνού καπνού που θα έχει συσσωρευτεί και ποτέ με τον ανελκυστήρα διότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού μας σε αυτόν από διακοπή του ρεύματος.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές, με την ελπίδα να μην χρειασθεί να γίνει καμιά επέμβαση από την Υπηρεσία μας για κατάσβεση πυρκαγιών τις άγιες αυτές ημέρες.
Ο Διοικητής
Κων/νος Κούκουρας
Αντιπύραρχος