Εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία καλούν τα παιδιά να συνομιλήσουν με τα αντικείμενα, προσφέροντας δυνατότητες πολλαπλότητας ερμηνειών. Μέσα από τη συνεργασία και τη σύμπραξη με τα άλλα παιδιά, την ανακάλυψη, τη βιωματική συμμετοχή και τον προβληματισμό, τα παιδιά παύουν να θεωρούν το μουσειακό χώρο ανιαρό και απρόσιτο, αρχίζουν να εξοικειώνονται και να αποκτούν μια θετική εικόνα για το μουσείο.
Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ – Περιφερειακή ενότητα Έβρου προγραμματίζει, διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις βιωματικού χαρακτήρα, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά στους χώρους των μουσείων .
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων ,
Στο Διδυμότειχο με την πολύτιμη συνδρομή του Λαογραφικού Μουσείου Διδυμοτείχου, οι μικροί μας φίλοι, απολαμβάνουν ένα μαγικό ταξίδι με χρήσιμες πληροφορίες και ποικίλες δράσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, εμπλουτίζουν τις γνώσεις, εξάρουν τη φαντασία και ενισχύουν τη δημιουργική έκφραση των παιδιών, με τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στη Ζωή και στις παραδόσεις του Κόσμου» .
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού Σχολείου ηλικίας 6 ετών και άνω και έχει στόχο
τη γνωριμία των παιδιών με τον τρόπο Ζωής, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, τη μουσική, την κουζίνα κ.α , εννέα ( 9) διαφορετικών Χωρών
την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας Περιβάλλοντος
την από κοινού δράση και την συνεργασία που αναπτύσσεται σε μια ομάδα
Η παραπάνω δράση ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2013 στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου, το οποίο διαθέτει το χώρο και έχει αναλάβει τις επιμέρους ενέργειες για τη διοργάνωση της δράσης.
Στην Ορεστιάδα, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας και Περιφέρειας που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια στην καταγραφή, διάσωση και διάδοση της Θρακιώτικης παράδοσης, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δράση για μικρούς και μεγάλους, που σχετίζεται με τα παραδοσιακά έθιμα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων με τίτλο « Γλυκιά Βαρβάρα της γιαγιάς».
Στόχος της δράσης είναι να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά, να κατανοήσουν τη σημασία της διατήρησης των λαϊκών μας παραδόσεων για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη σύνδεση των εθίμων με τη διατροφική κουλτούρα και τις ανάγκες της κοινωνίας σε κάθε εποχή .
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν κατά τμήματα περισσότεροι από 80 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με τους δασκάλους τους , οι οποίοι ενημερώθηκαν για την καταγωγή και το συμβολικό χαρακτήρα του εθίμου της Βαρβάρας και άλλων εθίμων, συμμετείχαν στην παρασκευή και το στόλισμα της βαρβάρας, γεύτηκαν και πρόσφεραν το παραδοσιακό έδεσμα σε περαστικούς και επαγγελματίες στο κέντρο της Πόλης.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Περιβάλλοντος και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαρία Γκουγκουσκίδου.
Η κ. Νικολάου συνομίλησε με τα παιδιά και τους δασκάλους τους, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της που βρίσκεται μαζί τους, ευχαρίστησε το Δ.Σ του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου και όλους όσους εργάστηκαν για την προετοιμασία της δράσης. Παρακίνησε τους μικρούς μαθητές να επισκέπτονται το μουσείο, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα λαϊκά έθιμα που διατηρήθηκαν και διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά μέσα στους αιώνες και αποτελούν για όλους μας σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη.
Οι δράσεις της Εορταστικής Περιόδου των Χριστουγέννων συνεχίζονται στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας, κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί με τα παραδοσιακά έθιμα «εννιά φαγητά, Καμήλα, Καλικάντζαροι στο Μουσείο, Μπαμπουσαραίοι κ.α.»