Της Κικής Ηπειρώτου από την Εφημερίδα «Η Γνώμη».

Ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων Δήμων της χώρας, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να διαθέσει, σε πρώτη φάση, το ποσό των 20.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η ΔΕΗ στην επανασύνδεση του ρεύματος σε νοικοκυριά με αποδεδειγμένα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε πανελλαδικώς από το θάνατο της 13χρονης Σάρα, αλλά και τα απανωτά περιστατικά πυρκαγιών σε σπίτια όπου το ρεύμα ήταν κομμένο, η κυβέρνηση αποφάσισε να δείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο και να δώσει το «πράσινο φως» σε δήμους και τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ, προκειμένου, βάσει κριτηρίων, να υπάρξει μέριμνα για τους άπορους συνανθρώπους μας που ζουν δίχως ρεύμα.
Ήδη, χθες ανακοινώθηκε πως η ΔΕΗ προχωρά άμεσα σε 188 επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, θα γίνουν 90 επανασυνδέσεις στην Αχαΐα, 66 στην Αιτωλοακαρνανία και 32 στην Ηλεία. Τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα και με τα στοιχεία που θα προσκομίζονται, τα συνεργεία της ΔΕΗ θα προχωρούν και σε άλλες επανασυνδέσεις.

20.000 και βλέπουμε
Το ποσό των 20.000 ευρώ, σε πρώτη φάση, όπως τονίστηκε, θα διατεθεί το επόμενο διάστημα για όσους πολίτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης βρίσκονται χωρίς ρεύμα και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να το πληρώσουν. Έτσι, όσοι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, ακόμη και προσωπικά στον Δήμαρχο, ο οποίος, όπως είπε, έχει δώσει και τον προσωπικό του τηλεφωνικό αριθμό δημοσίως, όμως, μέχρι σήμερα τον έχει καλέσει μόνο 1 άτομο!) είτε στο Πολυκοινωνικό.
Η αντιπολίτευση εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις, αναφορικά με τη νομιμότητα του εγχειρήματος, ωστόσο από τη δημοτική αρχή τονίστηκε πως οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται ύστερα από έλεγχο και διαβεβαιώσεις για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, από τους κοινωνικούς λειτουργούς του δήμου.
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γρηγοριάδης σημείωσε πως η απόφαση αυτή, ναι μεν, είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα των συνανθρώπων μας, καθώς αργά ή γρήγορα, το ρεύμα μπορεί να ξαναδιακοπεί. Τα βέλη του στην κυβέρνηση και τους πρόχειρους σχεδιασμούς έριξε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Πάμε Μπροστά» Γιώργος Ραπτόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι συμπολίτες μας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πολυκοινωνικού του Δήμου Αλεξανδρούπολης Αντώνης Βαμβακερός, τόνισε πως ήδη έχουν υπάρξει επανασυνδέσεις σε περίπου 30 περιπτώσεις, στις οποίες διαπιστωμένα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα. Μάλιστα, κατήγγειλε την τακτική του τοπικού υποκαταστήματος της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά στις διευκολύνσεις πληρωμών, σημειώνοντας πως μετά από συνεννόηση με το κεντρικό της Ξάνθης, επετεύχθησαν για όλες τις περιπτώσεις ευνοϊκοί διακανονισμοί.

Καμία αίτηση ακόμη στη Μητρόπολη
Όπως είναι γνωστό, η ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες, έκανε γνωστό ότι θα δώσει ειδική βεβαίωση σε πολίτες, στους οποίους έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα εφόσον αυτοί σιτίζονται από το συσσίτιο ή ενισχύονται οικονομικά από τα φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών της.
Οι δικαιούχοι αφού παραλάβουν την ειδική βεβαίωση από την Μητρόπολη θα πρέπει να την προσκομίσουν στη ΔΕΗ ως δικαιολογητικό προκειμένου να επιτευχτεί η επανασύνδεση του ρεύματος.
Η δυνατότητα αυτή δόθηκε στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, ύστερα από κοινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα σχετικό αίτημα. Να σημειωθεί πως η εν λόγω απόφαση θα αναγνωστεί στη λειτουργία της Κυριακής σε όλους τους ναούς, προκειμένου να γίνει ευρύτερη γνωστή.