Της Κικής Ηπειρώτου από την Εφημερίδα «Η Γνώμη»
Αγώνα για την νομική και διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, προκειμένου να εξασφαλιστεί τόσο η επιβίωσή του, όσο και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους του κεντρικού και βόρειου Έβρου, δίνουν οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος. Μετά την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου υγείας για λειτουργία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου ουσιαστικά ως «παράρτημα» του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, τα προβλήματα για το Διδυμότειχο άρχισαν να διογκώνονται δραματικά… Κι ενώ πριν από λίγες ημέρες, με σχετική τροπολογία που ήλθε στη Βουλή, άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που είχαν την ίδια μοίρα, κατάφεραν και επανάκτησαν την αυτοτέλειά τους, δεν υπήρξε κανένα σχετικό αίτημα από βουλευτές του νομού για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Δεν ζητούμε κάποιου είδους διάκριση για το νοσοκομείο μας, αλλά συμμετοχή σε ό,τι προβλέφθηκε και για τα άλλα νοσοκομεία, σε άλλες περιοχές», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Διδυμοτείχου Στάθης Στάμος, ο οποίος συμμετείχε σε επιτροπή που επισκέφθηκε πρόσφατα το υπουργείο υγείας για το θέμα αυτό. Η απάντηση του υπουργείου ήταν πως «το Διδυμότειχο δεν συμπεριλήφθηκε στα νοσοκομεία που θα λειτουργήσουν και πάλι ως αυτόνομα, καθώς δεν υπήρξε σχετικό αίτημα». Βεβαίως, γεγονός είναι, πως από την στιγμή που τα δύο νοσοκομεία του νομού ενοποιήθηκαν σε ένα νομικό πρόσωπο, έχουν υπάρξει έγγραφα, κινητοποιήσεις, ψηφίσματα και αιτήματα για να αποκτήσει και πάλι την αυτοτέλειά του, ωστόσο, όπως εκτιμά ο κ. Στάμος «ίσως να μην μεταβιβάστηκαν στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου. Εμείς, ζητήσαμε τις υπογραφές των βουλευτών μας για να επανακαταθέσουμε το αίτημα, υπέγραψαν όμως μόνο οι κ.κ. Ντόλιος και Ουζουνίδης».
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το αίτημα για να λειτουργήσει αυτοτελώς το νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν αφορά μόνο τον κεντρικό και βόρειο Έβρο, αλλά ολόκληρο το νομό, τους κατοίκους και τους φορείς του. Άλλωστε, οι επιπτώσεις από τη συλλειτουργία τους είναι ήδη ορατές, τόσο στο Διδυμότειχο, όσο και στην Αλεξανδρούπολη, που έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, όσο το νοσοκομείο του κεντρικού Έβρου υποβαθμίζεται.
«Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, αν παραμείνει σε αυτό το καθεστώς, σύντομα θα ‘εξατμιστεί’. Θα υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα χρειαστεί κανείς να βάλει υπογραφή για το κλείσιμό του. Ίσως συνεχίσει με κάποιο τρόπο να λειτουργεί και να επιβιώνει για κάποιο διάστημα, δίχως όμως κανείς να μπορεί να προβλέψει τι υπηρεσίες θα είναι σε θέση να προσφέρει», σημειώνει ο κ. Στάμος, υπογραμμίζοντας τη σημασία λειτουργίας του ως αυτοτελές και αυτόνομο νοσοκομείο: «Ένα αυτόνομο νοσοκομείο έχει δικό του προϋπολογισμό, δικό του οργανισμό, έχει αμεσότητα στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως προβλημάτων, δίχως να χρειάζεται η μεσολάβηση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συνολικά, διασφαλίζεται η νομική υπόσταση του νοσηλευτικού ιδρύματος, τα κρεβάτια του, οι κλινικές του, οι γιατροί του, ο προϋπολογισμός του. Αλλιώς, η μία κατάργηση θα φέρει την άλλη και η υποβάθμιση θα είναι μη αναστρέψιμη».
Άλλωστε, ήδη, τα προβλήματα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου είναι μεγάλα και έχουν να κάνουν κυρίως με τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Από τη μία οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις και από την άλλη η μη πλήρωση θέσεων, έχουν δημιουργήσει ένα ψυχολογικό βάρος και στους κατοίκους της περιοχής, που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, αν κάποια στιγμή χρειαστούν νοσηλεία.
«Για την ώρα, καλούμε όλους τους φορείς του νομού να αγωνιστούν στο πλευρό μας και συγκεντρώνουμε από τους κατοίκους όλου του Έβρου υπογραφές υπέρ του αιτήματος της διοικητικής αυτοτέλειας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, ως κοινωνία, αφού πολιτική βούληση, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει», υπογραμμίζει ο κ. Στάμος.