Η Τουρκία θα υπογράψει την 16η Δεκεμβρίου τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην ΕΕ, με αντάλλαγμα την έναρξη της διαδικασίας άρσης της υποχρέωσης θεώρησης βίζας για Τούρκους πολίτες.
Η συμφωνία αυτή επετεύχθη στη συνάντηση που είχε στη βελγική πρωτεύουσα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με την επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ.
Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική ημέρα η οποία ανοίγει το δρόμο για άρση της βίζας για Τούρκους πολίτες όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο σε 3,5 χρόνια.
Από την πλευρά της η κ. Μάλστρομ είπε πως η βούλησή μας να εργαστούμε από κοινού, μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις διαφορές που είχαμε τα τελευταία χρόνια και κατέληξε λέγοντας πως, η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης βίζας και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγράφων, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.