Αγώνας για τη διοικητική αυτονομία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου
Οι βουλευτές Έβρου δεν εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα για διοικητική αυτονομία.
Υπογραφές συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Διδυμοτείχου προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο υγείας για να προχωρήσει η διοικητική αυτονομία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Η διοικητική αυτονομία σημαίνει και μη μετακίνηση του προσωπικού στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο ως μεγαλύτερο και πανεπιστημιακό έχει μεγαλύτερες ανάγκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από έγκαιρη επίπονη και μεγάλη κινητοποίηση νοσοκομεία κατάφεραν να αποσπάσουν διοικητική αυτονομία, ενώ την περίοδο που ψηφίζονταν η σχετική τροπολογία οι βουλευτές του Έβρου δεν κατέθεσαν πρόταση, πλην του Μαρίνου Ουζουνίδη, ο οποίος όμως το έπραξε εκπρόθεσμα.
Οι υπογραφές συγκεντρώνονται στην είσοδο του νοσοκομείου και έχουν ήδη ανταποκριθεί εκατοντάδες πολίτες.
Στο κάλεσμά τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.4052/2012 (ΦΕΚ41 Α 01/03/12) ενοποιήθηκαν σε ένα ΝΠΔΔ, από 01/01/2013 τα (λειτουργούντα ήδη από 25-7-2011 υπό καθεστώς διασύνδεσης) νοσοκομεία Γ. Π. Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και Γ. Ν. Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Το αποτέλεσμα της ανωτέρω νομοθετικής ρύθμισης είναι μεταξύ άλλων η δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ενός πια Νοσοκομείου Έβρου, η διαχείριση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εις βάρος του μικρότερου Νοσοκομείου, λόγω των αυξημένων αναγκών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με συνέπεια την έλλειψη ιατρών και όχι μόνο και εν κατακλείδι η υποβάθμιση της παροχής υγείας στην περιοχή.
Θεωρούμε ότι η συγχώνευση αυτή αντιμετωπίζει οριζόντια και συνακόλουθα αναποτελεσματικά, το ζήτημα της γεωγραφικής κατανομής του πληθυσμού εντός του νομού Έβρου και επισημαίνουμε την ανάγκη διατήρησης ενός ικανοποιητικού επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του Β. Έβρου, και την άρση του αισθήματος απομόνωσης- εγκατάλειψης των κατοίκων της ευαίσθητης αυτής γεωγραφικά περιοχής.
Την Τετάρτη 27-11-2013 ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με Νοσοκομεία της χώρας που, τα οποία τελούν υπό ιδιαίτερες γεωγραφικές και πληθυσμιακές συνθήκες και για το λόγω αυτό δεν μπορούν να λειτουργήσουν κατ΄εφαρμογή του προαναφερθέντος Νόμου, ως ενιαίο ΝΠΔΔ. Έτσι επανήλθαν στο προηγούμενο καθεστώς διασύνδεσης, διατηρώντας την αυτονομία τους, τα Νοσοκομεία: Μυτιλήνης – Λήμνου, Σάμου – Ικαρίας, Άγιος Νικόλαος – Ιεράπετρα – Σητεία – Νεάπολη στην Περιφέρεια καθώς επίσης και τα Νοσοκομεία Αττικής: Παίδων «Αγία Σοφία» – Παίδων Πεντέλης – Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ.
Επειδή ο νομός μας, έκτασης 200 χλμ., χαρακτηρίζεται τόσο από γεωγραφικές όσο και από πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου εξυπηρετεί περίπου 70.000 κατοίκους, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε τη νομική μας αυτοτέλεια, επανερχόμενοι στο προηγούμενο καθεστώς διασύνδεσης όπως έγινε και στις προαναφερθείσες περιπτώσεις.
Για το λόγο αυτό σας καλούμε να αγωνιστείτε στο πλευρό μας με σκοπό να αυτονομηθεί το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας στην παροχή υγείας. Σας καλούμε να διεκδικήσουμε, για μια ακόμη φορά αυτό που κέρδισαν οι συμπολίτες μας στις νησιωτικές περιοχές με πολύμηνους αγώνες.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ