Εδώ και μερικές ημέρες, η από καιρό αναμενόμενη αυτοπαραγωγή ή αλλιώς το γνωστό net metering είναι νόμος του κράτους. Είμαστε στην μεταβατική περίοδο από το «καθεστώς» των ταριφών (FIT) στην ανεξάρτητη από οικονομικών συμβάσεων με το κράτος αυτοπαραγωγή, όπως γίνεται και σε όλες τις ώριμες αγορές ενέργειας στον κόσμο, καθιστώντας ξανά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ελκυστικές σαν επένδυση.
Με απλά λόγια net metering σημαίνει: πως παράγεις με ΦΒ ή άλλα μέσα, μόνος σου την ενέργεια που καταναλώνεις στο σπίτι σου, στην επιχείρησή σου ή στην βιοτεχνία σου. Αν παράγεις λιγότερη από αυτήν που χρειάζεσαι, έχεις σαν εφεδρεία το δίκτυο της ΔΕΗ που μπορεί να συμπληρώσει, ενώ αν παράγεις περισσότερη από όσο χρειάζεσαι την δεδομένη στιγμή, την περίσσεια ενέργειας την διοχετεύεις στο δίκτυο.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά με σημαντικότερο από όλα την μη εξάρτηση των επενδυτών από τις αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού.
Μια αποκωδικοποίηση της νομοθεσίας αυτής από την -Αδαμάντιος Ν.Παπαδόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ,MSc, αναδεικνύει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα:
1. Θεσμοθετείται το net-metering χωρίς πρακτικά όριο ισχύος, αφού αφορά σε όλα τα σύστημα που διασυνδέονται στο Δίκτυο, δηλαδή στη χαμηλή και μέση τάση.
2. Η εφαρμογή του net-metering δεν περιορίζεται σε εγκαταστάσεις επί κτιρίων αλλά αφορά γενικά τις “εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού” (δηλαδή το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί και επί εδάφους).
3. Ο συμψηφισμός γίνεται ανά κύκλο καταμέτρησης, δηλαδή πρακτικά ανά τετράμηνο.
4. Το πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από το συμψηφισμό διοχετεύεται στο Δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό. Παρόλα αυτά, με υπουργική απόφαση μπορεί να οριστεί αποζημίωση από τον προμηθευτή υπέρ του αυτοπαραγωγού για ποσοστό του πλεονάσματος ενέργειας που προκύπτει από το συμψηφισμό.
5. Οι σταθμοί που κάνουν χρήση του net-metering εξαιρούνται από τυχόν αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Ενώ ο νόμος Ν.4203/2013 θεσμοθετεί το net-metering, η εκκρεμούσα υπουργική απόφαση θα καθορίσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του. Μείνετε συντονισμένοι. Η θα σας ενημερώσει άμεσα με την έκδοσή του.

Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, 22-11-2013
Αδαμάντιος Ν.Παπαδόπουλος
Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc,
Ηφαίστου 4, Ορεστιάδα, Τηλ: 2552022428