Ανακοίνωση του Ε.Μ.Θ.
Για την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της αλήθειας σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το έργο Ηλεκτρονικός πολιτιστικός – τουριστικός οδηγός του ν. Έβρου που ΔΕΝ επικαρπώνεται το Ε.Μ.Θ.
Με αφορμή το προχθεσινό δημοσίευμα το οποίο παρουσιάστηκε στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας για την ένταξη του Ε.Μ.Θ. σε έργο ΕΣΠΑ που αφορά στη Δημιουργία Ηλεκτρονικού πολιτιστικού – τουριστικού οδηγού του Νομού Έβρου, με Φορέα λειτουργίας το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και συνολικό προϋπολογισμό 257.758 ευρώ δημιουργήθηκαν λαθεμένες εντυπώσεις ότι το Μουσείο επικαρπώνεται του ποσού αυτού. Κρίνουμε σκόπιμο για τη σωστή πληροφόρησή σας να σας ενημερώσουμε ότι στο εν λόγω πρόγραμμα το Ε.Μ.Θ θα αποτελέσει τον ελεγκτικό φορέα και δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
A description…
Συγκεκριμμένα:
Aπό το 2011 είχε υποβληθεί στην Περιφέρεια Αν Μακεδονία και Θράκης μια πρόταση για τη δημιουργία ενός φωνητικού ξεναγού στο Ν. Έβρου. Η ιδέα είχε προκύψει μέσα από τις συνεχείς επισημάνσεις των επισκεπτών στο Μουσείο. Αυτόν το φωνητικό ξεναγό θα μπορεί ο κάθε πολίτης, ταξιδιώτης, τουρίστας να έχει δωρεάν μέσα από τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Αντίστοιχοι ηλεκτρονικοί πολιτιστικοί – τουριστικοί οδηγοί κυκλοφορούσαν σ’ όλη την Ευρώπη για χώρες αλλά και για πόλεις, από κολοσσούς του είδους όπως η Lonely Planet και mTrip Travel Guides. Το γεγονός αυτό δεν το γνωρίζαμε αρχικά και το διαπιστώσαμε στη συνέχεια, όπως και ότι στην Ελλάδα µόλις το 2011 είχε σχεδιαστεί ένας αντίστοιχος οδηγός για την Κεφαλονιά, παρότι για την Αθήνα υπήρχε από την εταιρεία Lonely Planet.
Η εφαρµογή του ηλεκτρονικού πολιτιστικού – τουριστικού οδηγού του νοµού Έβρου θα διατίθεται δωρεάν για «κατέβασµα στο κινητό» από διάφορες ιστοσελίδες µεταξύ αυτών και apple store,android market. Παράλληλα ο οδηγός του Έβρου θα κυκλοφορήσει και σε µορφή DVD για χρήση σε υπολογιστές αλλά και αυτοκίνητα µε DVD player και οθόνη αφής.
Από τον φωνητικό αυτό ξεναγό θα παρουσιάζεται όλο το πολιτιστικό υπόβαθρο του νοµού σε σχέση µε την ιστορία, τον πολιτισµό, τα µνηµεία, τα ήθη και τα έθιµα του νοµού Έβρου. Ενδιαφέροντα στοιχεία για το ανθρωπογενές περιβάλλον του νομού μας, το φυσικό του περιβάλλον και πως αυτό δικαιολογείται από το τόσο σημαντικό γεωλογικό του παρελθόν. Θα αναφέρονται σηµεία τουριστικού ενδιαφέροντος έτσι ώστε ο ταξιδιώτης να µπορεί να έχει ανά πάσα στιγµή και όταν θέλει πρωτογενή πληροφορία για την περιοχή, ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους τα µνηµεία, τα διατηρητέα κτίρια της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς,τα μουσεία, τις πινακοθήκες, τα δρώµενα τα πανηγύρια,τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους «θεµατικούς εορτασµούς». Είναι βέβαιο ότι ένας τέτοιος οδηγός θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση του τουρισμού γιατί δώσει πληροφορίες, οπτικές και προσεγγίσεις που θα αναδείκνυαν τη μαγεία και τις ιδιαιτερότητες του εν πολλοίς άγνωστου πολιτισμού μας που εκτείνεται σε περιοχές διαφορετικού χαρακτήρα, κάτι που σίγουρα φαίνεται ότι δεν δίνουν τα χιλιάδες διαφημιστικά έντυπα την εποχή των e-book.
Μετά από απίστευτες χρονοβόρες διαδικασίες ή και θέματα πολιτικής βούλησης, η Αναπτυξιακή της Ροδόπης, με μεγάλη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων και με έναν συμπιεσμένο προϋπολογισμό έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου με φορέα λειτουργίας το Ε.Μ.Θ. το οποίο ΑΠΛΑ θα ελέγξει το περιεχόμενο.
Ο προϋπολογισμός δεν αφορά καμία οικονομική ενίσχυση της υποδομής ή της λειτουργίας-δράσεων του Ε.Μ.Θ., παρά μόνον τον έλεγχο της λειτουργίας του Φωνητικού Ξεναγού προς όφελος του ΝΟΜΟΎ.
Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια Ε.Μ.Θ.