Μάρτυρες άθλιων συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και στοιχεία για τρομερές ελλείψεις όσον αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας σε αυτά, συνέλεξε κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που επισκέφτηκε τη Σόφια και το Χαρμανλί, στην επαρχία Χάσκοβο της Βουλγαρίας.
Η οργάνωση αποφάσισε να δράσει επειγόντως και άρχισε τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε τρία κέντρα υποδοχής στη βουλγαρική πρωτεύουσα και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και κάλεσε τις βουλγαρικές και ευρωπαϊκές αρχές να βρουν γρήγορες και συγκεκριμένες λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Από τον Ιανουάριο, περίπου 10.000 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύροι, έχουν φθάσει στη Βουλγαρία. Πολλές οικογένειες από τη Συρία, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις, φθάνουν εξουθενωμένες στη χώρα, επειδή πρέπει να βρουν τρόπους να επιλύσουν το ζήτημα των ελέγχων κατά μήκος των συνόρων Βουλγαρίας-Τουρκίας.
«Σήμερα, η πρόσβαση στην Ευρώπη έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη για τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από τη Συρία που εγκαταλείπουν τη φρίκη του πολέμου» τονίζει η Ιωάννα Κοτσιώνη επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βουλγαρία.
«Τείχος έχει αναγερθεί στην Ελλάδα και σύντομα και στη Βουλγαρία, αναγκάζοντας τους πιο απελπισμένους να αναζητούν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές, όπως τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος» υπογραμμίζει.
Κατά την άφιξή τους στη Βουλγαρία, εκατοντάδες άνθρωποι επιλέγουν μόνοι τους να μείνουν έξω σε σκηνές, ενώ άλλοι συνωστίζονται σε εγκαταλειμμένες σχολικές αίθουσες, επειδή στα κέντρα υποδοχής δεν είναι δυνατόν να διαμείνει μεγάλος αριθμός ατόμων.
«Παρά τα ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν από τις βουλγαρικές αρχές, οι συνθήκες υποδοχής εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες» λέει η κ. Κοτσιώνη.
«Οι άνθρωποι ζουν σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι κατάσταση για οικογένειες που δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό για να σιτιστούν», προσθέτει.
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η Βουλγαρία έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη για τους αιτούντες άσυλο, όπως καθώς και εξειδικευμένη περίθαλψη ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες όπως τα θύματα βασανιστηρίων, θύματα σεξουαλικής βίας ή άτομα με αναπηρία. Παρ ‘όλα αυτά, η ιατρική περίθαλψη δεν παρέχεται συστηματικά στους αιτούντες άσυλο, αναφέρει.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αναλάβει άμεση δράση σε δύο κέντρα υποδοχής στη Σόφια και σύντομα θα λειτουργήσουν κέντρο υγείας και στο Χάρμανλι. Ομάδες τους θα παράσχουν ιατρική βοήθεια και ψυχολογική στήριξη στους πρόσφυγες.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με χρόνια νοσήματα που χρειάζονται τακτικές ιατρική παρακολούθηση, τόνισε η Κολέτ Γκαντέν, συντονίστρια της επίσκεψης αποτίμησης της κατάστασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βουλγαρία.
Αυτές οι συνθήκες υποδοχής θα εμβαθύνουν τα ψυχολογικά δεινά των θυμάτων του τρομερού πολέμου, σημείωσε.
Εντός των επόμενων ημερών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα οργανώσουν τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, κουβέρτες, ρούχα και είδη υγιεινής φροντίδας. Οι δράσεις δεν θα επιλύσουν το βασικό πρόβλημα των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία. «Ο χειμώνας πλησιάζει και η κατάσταση θα χειροτερεύσει» ανέφερε η κ. Γκαντέν, καλώντας τη Βουλγαρία και την ΕΕ να κάνουν βήματα ώστε να διασφαλιστούν ανθρώπινες και κατάλληλες συνθήκες υποδοχής των ανθρώπων που συνεχίζουν να φεύγουν από τον πόλεμο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
seleo.gr