Δεν θα ψηφίσει υπέρ της αναστολής της άρσης των πληστηριασμών της πρώτης κατοικίας ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο κ. Ντόλιος αναφέρεται και στην πρόταση που εξέφρασε για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει ότι δεν ψηφίζει νέα μέτρα, όμως η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ανοιχτή και οι πιέσεις για νέες θυσίες π.χ. άρση προστασίας από πλειστηριασμούς, ασφυκτικές. Είστε διατεθειμένος να ψηφίσετε πρόσθετες περικοπές τέτοιου είδους στη Βουλή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.έχει δεσμευτεί δημόσια για το τι δεν πρόκειται να ψηφίσει. Οι δεσμεύσεις αυτές για μένα ισχύουν απολύτως για δύο λόγους:
Αφενός γιατί προέκυψαν μέσα από διάλογο και συμφωνία στην ΚΟ, και αφετέρου γιατί οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά μας. Καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην αναίρεση δημόσιων δεσμεύσεών μας, όπως
• «Όχι’ νέα δημοσιονομικά μετρα που να περικόπτουν μισθούς και συντάξεις,
• «Ναι» στον ΕΝΦΑ, υπό τη βασική θέση αρχής, ότι η κατανομή των βαρών γίνεται και με βάση το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας,
• «Όχι» στις ομαδικές απολύσεις,
• «Όχι» στην καθολική κατάργηση της αναστολής άρσης πλειστηριασμών, που αφορούν πρώτη κατοικία μεσαίων και φτωχών νοικοκυριών, εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις επιτηδείων που εκμεταλλεύονται το μέτρο της αναστολής για να μην καταβάλλουν τις δόσεις του δανείου τους, ενώ αποδεδειγμένα έχουν τη δυνατότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Σας προβληματίζει το δίλημμα που τίθεται επιτακτικά τα τελευταία χρόνια στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι “ή ψηφίζουν όλα τα μέτρα ή πέφτει η κυβέρνηση”;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Είναι δίλημμα μπροστά στο οποίο βρεθήκαμε πολλές φορές και το οποίο πέρα από εκβιαστικό είναι και αποκρουστικό. Εμείς σ’αυτή τη χρονική συγκυρία το αντιστρέφουμε. Δεν ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα, διαμηνύοντας προς όσους ομνύουν στην πολιτική σταθερότητα να μεριμνήσουν πρωτίστως για την κυβερνητική σταθερότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Είναι “αποστάτες” οι συνάδελφοί σας που πήγαν κόντρα στην επίσημη κυβερνητική γραμμή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι γενικεύσεις μέσω ανοίκειων χαρακτηρισμών δεν προάγουν την πολιτική κρίση και αξιολόγηση.Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.
Η αποστασία βασίζεται σε δύο συνθήκες
– Ύπαρξη σχεδιασμού από κάποιο κέντρο, που έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση,
– Στοιχεία συναλλαγής για τα πρόσωπα που έκαναν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση της ΚΟ. Χρειάζεται να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς τον κ. Βενιζέλο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Από κανένα συνάδελφο δεν ετέθη θέμα αλλαγής ηγεσίας. Αν κάποιοι σκέφτηκαν , ότι θα ήταν χρήσιμη η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης επι της ουσίας, έστω και χωρίς πρόθεση, θέτουν θέμα ηγεσίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ημερομηνία λήξης; Θα μπορούσε να επαναληφθεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η ημερομηνία λήξης είναι οι επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν. Από εκεί και πέρα η συγκυρία της εποχής εκείνης θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Βεβαίως, οι καθαρές προγραμματικές θέσεις, οι θέσεις μας, αλλά και των άλλων κομμάτων είναι αυτές που δημιουργούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο οφείλουμε να προχωρήσουμε σε γόνιμες συζητήσεις με στόχο προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες. Δεν μπορεί πάντως να προκύπτουν παρα φύσιν συνεργασίες, συγκυριακές συστεγάσεις και να κυριαρχεί η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος των συνεργασιών. Είναι κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της χώρας και σάυτό το θέμα θα κρίνεται από εδώ και πέρα ο βαθμός υπευθυνότητας κομμάτων και προσώπων.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά σας, υποστηρίζετε δημοσίως τη δημιουργία διαύλων με την Κουμουνδούρου. Κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ εντός λοιπόν; Πως;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Είχα την ευκαιρία στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας και απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσω την άποψη, ότι ή θα υιοθετήσει παρά φύσιν συνεργασίες, ή πρέπει να σκεφτεί την Κεντοαριστερά. Υποκρίνονται όσα εκ των στελεχών του λένε ότι δεν θέλουν να έχουν επαφή με αυτόν το χώρο, αφού το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων τους, και τα μισά στελέχη τους προέρχονται από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Θεωρώ, ότι ένα σημαντικό βήμα ήταν η ομιλία του κ. Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Όστιν του Τέξας. Διατύπωσε καθαρά τη θέση του για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, περιγράφοντας μάλιστα με πολύ οικείες σε μας εκφράσεις τις επιπτώσεις μιάς πιθανής εξόδου. Βήματα τέτοιου είδους μπορούν να γίνουν και άλλα, σε άλλα θέματα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί, π.χ, να απορριπτεται συλλήβδην η μεταπολιτευτική διαδρομή της χώρας. ¨Ετσι μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κατ’αρχήν επικοινωνίας, το οποίο δεν θα δυναμιτίζεται με άστοχες παρεμβάσεις όπως το άτυπο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έναντι υπονούμενων ανταλλαγμάτων. ¨Οσο για την κόντρα του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρεστε, αρκεί να επαναφέρουμε στη μνήμη μας το θέμα, τον τρόπο και τον τόνο με τον οποίο απευθύνθηκε ο κ. Τσίπρας στον κ. Βενιζέλο και όχι για πρώτη φορά. Τα ζητήματα πολιτικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς είναι καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Θα συμφωνούσατε με τη στήριξη μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Νομίζω ότι η προηγούμενη απάντηση καλύπτει εν μέρει και το θέμα αυτής της ερώτησης. Προϋπόθεση για να υπάρχει επί της ουσίας τέτοια ερώτηση είναι να γίνουν βήματα του τύπου που σας προανέφερα και συμπεριφορές ανάλογες. Από κεί και πέρα, η συγκυρία, οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι προγραμματικές, βεβαίως , θέσεις είναι ζητήματα τα οποία θα επηρεάσουν και θα καθορίσουν τις συνεργασίες για το μέλλον της χώρας.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ποια θα είναι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ; Έχουν ακουστεί απόψεις για συνεργασία με τη ΝΔ. Τι πιστεύετε; Υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Οι απόψεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτές διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται καθημερινά, από πλειάδα στελεχών μας στο χώρο της ΤΑ, είναι η μία παράμετρος. Ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών δεν πρέπει να περιορίζει τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα. Η άποψη αυτή, που για μένα είναι διαχρονική, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο μιας άλλης παραμέτρου που είναι οι τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα σ’αυτήν τη συγκυρία τα κόμματα και να επιχειρούσαν να τις προσανατολίσουν κατά τη βούλησή τους, πολύ δε περισσότερο να τις ποδηγετήσουν, δεν θα το πετύχαιναν. Για αυτό και πιστεύω ότι δεν θα το επιχειρήσουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πως σας ακούγονται σενάρια που κυκλοφόρησαν για αντικατάσταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και “βελούδινης” διαδοχής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ποτέ δεν είχα τη δυνατότητα, αλλά και την τάση να διερευνώ και να εντοπίζω πιθανά κέντρα, τα οποία εξυφαίνου σενάρια για να δημιουργήσουν πολιτικά γεγονότα εκ μηδενός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν τόσο σύντομη η διάρκεια ζωής αυτών των σεναρίων , όστε να βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ατοί που τα επινόησαν δεν ήταν αποτελεσματικοί.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει; Νομίζετε ότι πρέπει να επιστρέψει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ο κ. Παπανδρέου είναι εν ενεργεία βουλευτής. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο. Γνωρίζει όσο ελάχιστοι το τι συνέβη εκείνη την περίοδο, και το τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη διεθνή σκηνή. Δεν υπάρχει ερώτημα επιστροφής του ή όχι. Τη στάση του θα καθορίσει το εθνικό συμφέρον.