Αλεξανδρούπολη: Ένταξη έργω στο ΕΣΠΑ
H Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των Μουσείων ως χώρων διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συγκρότησης της ταυτότητας και εξέλιξης των ατόμων και των κοινοτήτων, προχώρησε στην ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ( ΕΣΠΑ 2007-2013), δύο σημαντικών έργων στην Π.Ε Έβρου.
– Το πρώτο έργο αφορά στη δημιουργία Ηλεκτρονικού πολιτιστικού – τουριστικού οδηγού του Νομού Έβρου, με Φορέα λειτουργίας το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και συνολικό προϋπολογισμό 257.758 ευρώ. Περιλαμβάνει τα παρακάτω Υποέργα:
• Καταγραφή των σημείων αναφοράς στον Έβρο
• Δημιουργία Βάσης δεδομένων και εισαγωγή της πρωτογενούς πληροφορίας
• Σχεδιασμός της εφαρμογής για iphone, android phone, και υπολογιστή
• Αγορά εξοπλισμού
• Δράσεις προβολής (ιστοσελίδα, φυλλάδια, εκδηλώσεις ενημέρωσης)
– Το δεύτερο έργο αφορά στην Αναβάθμιση και Ανάδειξη του Ιστορικού Μουσείου Αλεξ/πολης, με Φορέα λειτουργίας το Σύλλογο Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου και συνολικό προϋπολογισμό 640.374 ευρώ.
Περιλαμβάνει τα παρακάτω Υποέργα:
• Αναβάθμιση και ανάδειξη υφιστάμενου κτηρίου
• Ανάδειξη συλλογών και εξοπλισμού των χώρων του Μουσείου
• Ψηφιοποίηση συλλογών
Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, με αφορμή την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των παραπάνω έργων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ. Τόνισε ότι τα εν λόγω έργα θα αναδείξουν τη σημαντική δραστηριότητα των Μουσείων και το ρόλο τους στη διαμόρφωση της ιστορικής και πολιτισμικής φυσιογνωμίας της Περιοχής και της κοινωνίας, συμβάλλοντας:
– στην οργάνωση, διασφάλιση, παραγωγή και αναπαραγωγή της Ιστορικής γνώσης
– στην ενίσχυση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της περιοχής , με παροχή σύγχρονων μέσων για ενημέρωση των επισκεπτών σε θέματα πολιτισμού.
– στην εφαρμογή προγραμμάτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για παιδιά και σχολεία.
Τρεις σημαντικοί χώροι πολιτισμού της Αλεξανδρούπολης έχουν ενταχθεί τον τελευταίο χρόνο στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Το τρίτο έργο αφορά στην αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται άμεσα. Πρόκειται για χώρους που διασώζουν τη μνήμη και την ιστορία του τόπου, συμβάλλουν στη συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν, καταγράφουν το ιστορικό δρομολόγιο των κατοίκων, υποδέχονται και φιλοξενούν σύγχρονες δράσεις πολιτισμού.