Στους δρόμους της ελιάς το ΓΕΛ Ιάσμου και πέντε σχολεία του εξωτερικού
Ένα γλυκό θρακιώτικο καλωσόρισμα και μια μεγάλη ανοιχτή, φιλόξενη αγκαλιά περίμενε στον Ίασμο της Ροδόπης τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές από την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius. 37 μαθητές και συνοδοί καθηγητές από τα σχολεία-εταίρους του προγράμματος, αλλά και: μαθητές, καθηγητές του ΓΕΛ Ιάσμου και η Διευθύντρια του σχολείου κ. Σερέτη Βάγια άκουσαν τον Δήμαρχο Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ να απευθύνει ένα θερμό καλωσόρισμα σε έναν δήμο που «διδάσκει» καθημερινά την αρμονική συμβίωση και την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών, πληθυσμιακών ομάδων.
«Στο Λύκειο ειδικότερα, αλλά και στον ίδιο τον Ίασμο γενικότερα συνδυάζονται οι διαφορετικές κουλτούρες και τα έθιμα Χριστιανών και Μουσουλμάνων της περιοχής μας και ζούμε αρμονικά καθώς αποδεχόμαστε τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και ζωής» είπε κάνοντας μια πρώτη παρουσίαση του Δήμου και των δυνατοτήτων του, μιλώντας με ενθουσιασμό για τις προσπάθειες των κατοίκων και τα προσόντα των νέων σε ηλικία δημοτών του. Η ίδια η δράση COMENIUS συμβάλλει στην προώθηση της διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης στη σχολική εκπαίδευση στην Ευρώπη μέσω διακρατικών δραστηριοτήτων οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά στη διαφορετικότητα των πολιτισμών. Επίσης, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης και στην υποστήριξη της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Το πρόγραμμα του Λυκείου Ιάσμου τίμησε με την παρουσία του ο
προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κος Θεόδωρος Μούχτσης. Για τους «δρόμους του λαδιού» μίλησε ο κος Θεόδωρος Μούχτσης ανοίγοντας και ουσιαστικά τις εργασίες του προγράμματος: «Food Technology in Europe. Differences and Similarities.» που υλοποιούν τα έξι σχολεία. Η συνάντηση, που ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου, είναι η 4η του προγράμματος (προηγήθηκαν συναντήσεις σε Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία) και το θέμα που διαπραγματεύονται οι μαθητές είναι «ο δρόμος του λαδιού». Οι μαθητές και οι καθηγητές μαθαίνουν τη σημασία της καλλιέργειας της ελιάς από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, αλλά και πληροφορίες για την οικονομία της χώρας, τα έθιμα που σχετίζονται με τη χρήση του ελαιολάδου, τη συμβολή του ελαιόλαδου στη διατήρηση της καλής υγείας, τη χρήση του στη μαγειρική και στην κοσμετολογία. Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι δράσεις αυτές συνδυάζονται με πολιτιστικές επισκέψεις σε χώρους της περιοχής, από την Μαρώνεια στη Δαδιά και από το Σουφλί στα Άβδηρα γιατί όλα είναι δρόμος, γεύσεις, γνώσεις, και συνεργασία.