Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την ευλογιά
Ερώτηση στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη καθέσαν βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με τα κρούσματα ευλογιάς που συνεχώς αυξάνονται στην ΑΜΘ.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:
Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ζωντάνεψε τον εφιάλτη του ιού της ευλογιάς. Οι έλεγχοι που συνεχίζονται, εντοπίζουν και αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των μολυσμένων αιγοπροβάτων, που οδηγούνται σε θανάτωση. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εστιών ευλογιάς στις εκτροφές αιγοπροβάτων στις περιοχές: Έβρος, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Λέσβος και ο φόβος επέκτασης στην Καβάλα, δημιουργεί ερωτηματικά για την ποσοτική επάρκεια του επιστημονικού δυναμικού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αφού οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από τη δραματική μείωση του προσωπικού, την αδυναμία μετακίνησης τους, από τους περιορισμούς σε χιλιόμετρα και καύσιμα που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση για εξοικονόμηση πόρων, αλλά και λόγω της μείωσης των διαθέσιμων υλικών και μέσων, καθιστώντας την εκρίζωση της νόσου εξαιρετικά δύσκολη.
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι σοβαρότατη νόσος που μεταδίδεται πολύ εύκολα και έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις πρωτογενώς με τις θανατώσεις ζώων, καταστροφή ζωοτροφών, υλικών κ.ά. Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 1000δες αιγοπρόβατα και υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις αφού επιβάλλεται ο άμεσος περιορισμός όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων, κατ’ αρχήν για 45 μέρες (ήδη σε ορισμένες περιοχές όπως Διδυμότειχο Έβρου τις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ) που σημαίνει μεγάλο κόστος για αγορά ζωοτροφών, καθώς και παύση αγοράς – πώλησης ζώων και παράδοσης γάλακτος κατά την περίοδο αυτή. Το αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση και αυτού του λιγοστού εισοδήματος.
Ταυτόχρονα οι αποζημιώσεις που δίνονται από τις θανατώσεις των ζώων κυμαίνονται από 60 έως 100€ ανά ζώο (ανάλογα με την ηλικία), όταν υπάρχουν ζώα που κοστίζουν 200 και 250€. Οι δε ενισχύσεις που θα δοθούν με βάση την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2701/23-10-2013, αριθμός 3814/124910 και αφορούν μόνο την Π.Ε. Έβρου) των 10 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και το ύψος δεν μπορεί να ξεπερνά τις 7.500 ευρώ είναι ψίχουλα, δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές. Ο κίνδυνος του ιού της ευλογιάς δημιουργεί φόβο αποδεκατισμού της κτηνοτροφίας, τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτάρκεια και ξοδεύονται κάθε χρόνο για εισαγωγές ζωοκομικών τουλάχιστον 2 δις ευρώ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για :
– τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, και αύξηση των ημερών εκτός έδρας για ελέγχους
– τη λήψη προληπτικών μέτρων, (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε νομού, από τον Έβρο μέχρι και την Ξάνθη, κ.α)
– την έκτατη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
– την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.
Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου
Διαμάντω Μανωλάκου