Έπεσαν υπογραφές στη συνεργασία παραγωγής ζωοτροφών με την ΕΛΒΙΖ
Σόγια και μαλακό σιτάρι παντρεύουν οι Βραζιλιάνοι
Του Γιάννη Τσατσάκη από το agronews
Νέες προοπτικές για το ελληνικό μαλακό σιτάρι αλλά και για πλήθος ακόμα αγροδιατροφικών προϊόντων ανοίγει το ζωηρό ενδιαφέρον του βραζιλιάνικου συνεταιριστικού κολοσσού Coonagrο για γεωργικές «μπίζνες» στη χώρα μας και μάλιστα… συμβολαιακές. Στα σχέδιά της, επίσης, είναι η παραγωγή στην Ελλάδα ζωοτροφών με πρώτες ύλες (κυρίως σόγια) που θα εισάγονται από τη Βραζιλία.
Αντιπροσωπεία της Coonagrο -μιας εκ των μεγαλύτερων και πλήρως καθετοποιημένων συνεταιριστικών οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής με ετήσιο τζίρο της τάξης των 6 δισ. δολαρίων- βρέθηκε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στη χώρα μας πραγματοποιώντας ένα «σαφάρι» επαφών με Ενώσεις και Επιμελητήρια από τη Β. Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Κιλικίς).
Ενδεικτικό της σοβαρότητας την οποία οι Βραζιλιάνοι αποδίδουν στο «ελληνικό πρότζεκτ» είναι το γεγονός ότι το μέλος του Δ.Σ. της Coonagrο, Κλαούντιο Κάβα, συνόδευαν εκπρόσωποι της βραζιλιάνικης Προεδρίας και του υπουργείου Γεωργίας, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες της ΙΒRA, της μεγαλύτερης εταιρείας αγροτεχνολογίας στη Νότια Αμερική.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων εκφράστηκε η επιθυμία της εταιρείας να προμηθεύεται σε μακροπρόθεσμη και συστηματική βάση μεγάλες ποσότητες μαλακού σιταριού, το οποίο θα καλλιεργείται στις περιοχές αυτές με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, στο «τραπέζι» έπεσαν τεράστια νούμερα τόσο σε ό,τι αφορά τις ποσότητες (όπως π.χ. 5 εκατ. τόνοι σε ετήσια βάση, κάτι που αυτή τη στιγμή ξεπερνά το σύνολο της ελληνικής παραγωγής), όσο και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις (500.000 στρέμματα).
Αν και η συζήτηση δεν περιστράφηκε γύρω από συγκεκριμένα νούμερα τιμών παραγωγού, οι Βραζιλιάνοι έκαναν λόγο για αμοιβές που θα ικανοποιούν τους Έλληνες, υπενθυμίζοντας τη συνεταιριστική φύση της Coonagro. Προκειμένου, μάλιστα, να υποστηρίξουν το πρότζεκτ τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις και σε υποδομές, όπως η αγορά σιλό.
Γιατί οι Βραζιλιάνοι θέλουν ελληνικό σιτάρι
Η Βραζιλία έπεσε τη φετινή χρονιά «θύμα» των ακραίων καιρικών συνθηκών που είχαν ως αποτέλεσμα η μισή περίπου παραγωγή σιταριού να χαθεί λόγω του παγετού. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, μειώθηκε και η παραγωγή στη «γειτονική» Αργεντινή, μιας εκ των παραδοσιακών προμηθευτών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο μόλις μήνες την άνοιξη η Βραζιλία αναγκάστηκε να εισάγει 1 εκατ. τόνους σιτάρι από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, κομβικό ρόλο για την προσέγγιση με την Ελλάδα έπαιξε ο επικεφαλής του Ελληνοβραζιλιανικού Επιμελητηρίου, Κίμων Πάκτας, ο οποίος ανέδειξε και τη δυνατότητα ακόμα περισσότερων συνεργειών στο αγροτικό και μεταποιητικό επίπεδο.
Οδηγός η ΕΛΒΙΖ
Όπως επιβεβαιώνει στην Agrenda ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιαννόπουλος, η πρόταση που κατέθεσαν οι Βραζιλιάνοι προβλέπει κι άλλες συνεργασίες που θα μπορούσαν να δώσουν σε ελληνικά τρόφιμα και προϊόντα όπως π.χ. το κρασί πρόσβαση στην βραζιλιάνικη αγορά. Προβλέπει, όμως, και παραγωγικές συμπράξεις μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών οι οποίες θα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από τη Βραζιλία με στόχο την εξαγωγή στην Ευρώπη. Ένα πρώτο δείγμα φαίνεται ότι θα είναι θα είναι το προσύμφωνο μεταξύ Coonagro και ΕΛΒΙΖ. για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ζωοτροφών και σογιέλαιου με βραζιλιάνικο σπόρο σόγιας. Σύμφωνα με το Ελληνοβραζιλιάνικο Επιμελητήριο, υπάρχει συμφωνία και για παραγωγή τροφών για κατοικίδα με κρεατάλευρα από τη λατινοαμερικάνικη χώρα. Να σημειωθεί τέλος ότι η εννεαμελής βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία βρέθηκε και στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης όπου συναντήθηκε με τον Θ. Τσαυτάρη.