Σε καταγγελίες προχωρά με δήλωσή του ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο νομό από τους αρμόδιους υπουργούς. Ο κ. Ουζουνίδης στη δήλωση του αναφέρει:

Με αφορμή τα πολλαπλά προβλήματα, τα οποία ανακύπτουν καθημερινά στο Ν. Έβρου, θα ήθελα να δηλώσω δημόσια τη δυσαρέσκειά μου σχετικά με την αδιαφορία των αρμοδίων Υπουργών.
Αρχικά, σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ν. Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ντόλιος στις 30.09.2013 έφερε το πρόβλημα της θανάτωσης ζώων προσβληθέντων από ευλογιά ενώπιον της κυβέρνησης. Στηρίζοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να αναφερθώ στις δυσμενέστατες επιπτώσεις που έχει το πρόβλημα αυτό για τους κτηνοτρόφους της περιοχής του Έβρου.
Η νόσος της ευλογιάς έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη θανάτωση 925 ζώων μόνο το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ το σύνολο των θανατώσεων ανέρχεται στα 1.600 ζώα. Δυστυχώς, η αποζημίωση που παρέχεται στους πληγέντες κτηνοτρόφους από την κυβέρνηση (100 Ευρώ για κάθε θανατωθέν ζώο) δεν επαρκεί. Παράλληλα, τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων προς σίτιση αναγκάζουν ουσιαστικά την εκτροφή αυτών των ζώων με ήδη αποθηκευμένες ζωωτροφές, οι οποίες θα χρησίμευαν για την σίτιση των ζώων κατα τη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, ένα τέτοιο μέτρο, παρότι απαραίτητο, θα οδηγήσει στην εξάντληση των υπαρχουσών αποθεμάτων ζωωτροφών και την αδυναμία αγοράς νέων για την κάλυψη των χειμερινών αναγκών, καθώς η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της περιοχής βρίσκεται σε άσχημη, εώς και άθλια οικονομική κατάσταση. Για το σκοπό αυτό οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει και να αναλάβει, μέσω παροχής αποζημιώσεων, τη σίτιση των ζώων για την περιόδο που αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς εγκλεισμού. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ωστόσο μέχρι σήμερα γεγονός που φανερώνει μια αδιαφορία, ή καλύτερη μια προκλητική αμέλεια, η οποία έχει σκοπό τη διάλυση και της κτηνοτροφίας στην περιοχή του Έβρου.
Ένα επιπλέον πρόβλημα αφορά το έμμεσο κλείσιμο των μικρών καφενείων σε διάφορα χωριά του Ν. Έβρου. Ο μέχρι σήμερα μοναδικός χώρος συνάντησης των ολιγάριθμων κατοίκων σε απομακρυσμένα χωριά βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο εξαφάνισης. Δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες τέτοιων μικρών επιχειρήσεων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι βιοπαλαιστές αγρότες που επιζητούν ένα επιπλέον εισόδημα, το οποίο ανέρχεται το πολύ σε 10-20 ευρώ την ημέρα, αναγκάζονται να κλείσουν τα καφενεία που διατηρούσαν από τη στιγμή που πέρα από τις αγροτικές ασφαλιστικές τους εισφορές, είναι υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν και στο ΤΕΒΕ. Ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, η κυβέρνηση έρχεται να τον εξοντώσει επιβάλλοντας περαιτέρω οικονομικά βάρη.

Λόγω των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς και πολλών ακόμη, τα οποία συσσωρεύονται και για τα οποία δεν δίνεται δυστυχώς κάποια λύση, να καταγγείλω τους αρμόδιους Υπουργούς για την αδιαφορία τους σχετικά με την ακριτική περιοχή του Ν. Έβρου.
Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, ο οποίος παρά το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε για μερικές μόνο ώρες στην Ξάνθη, δεν έκανε την τιμή ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος στενός συνεργάτης του να επισκεφθεί τον Β. Έβρο, όπου η ευλογιά θερίζει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων.
Θα ήθελα, επιπλέον να καταγγείλω την αδιαφορία του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τα Νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του Ν. Έβρου. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μου στη Βουλή, τον τύπο και την τηλεόραση, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία μέριμνα για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς σοβαρής έλλειψης προσωπικού, όπως καμία μέριμνα δεν έχει δοθεί και για τα κέντρα υγείας Σαμοθράκης και Δικαίων, τα οποία υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Παράλληλα, θα ήθελα να καταγγείλω και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, για την συνεχή καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ελαφρυντικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν αναφορικά με την μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και των επιδομάτων που επίκειται να δοθούν σε αρκετούς συμπολίτες μας. Ο χειμώνας στην Β. Ελλάδα, και ειδικότερα στο Β. Έβρο, ξεκίνησε πολύ νωρίς και αναμένεται ιδιαίτερα δριμύς με τους κατοίκους να βρίσκονται σε άμεση ανάγκη να θερμάνουν τα νοικοκυριά τους, χωρίς όμως να δίνεται καμία ιδιαίτερη σημασία από το επιτελείο του κ. Στουρνάρα.
Με αφορμή τα ανωτέρω προβλήματα θα ήθελα να κάνω έκκληση στους τοπικούς διοικούντες, και κυρίως στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να καλέσει το σύνολο των Βουλευτών του Νομού, την αντιπεριφερειάρχη, καθώς και τους δημάρχους της Θράκης, έτσι ώστε να συζητήσουν και να διεκδικήσουν από κοινού όλα τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων της περιοχής μας, τα οποία καθημερινά αυξάνονται. Αυτό είναι και το καθημερινό αίτημα των απλών ανθρώπων, οι οποίοι ζητούν μια τέτοια συλλογική πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο Βουλευτής Έβρου
Ουζουνίδης Μαρίνος