«Πράσινο φως» για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη
Συνέντευξη τύπου με θέμα την κατασκευή στην Αλεξανδρούπολη της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης παραχώρησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Λαμπάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Μετά την υπογραφή των έξι υπουργών στη Διυπουργική Επιτροπή στις 4 Οκτωβρίου, όπου ομόφωνα αποφάσισαν, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Άρη Γιαννακίδη, του Προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ, κ. Κυριάκου Χαρακίρη και εμού ως Δημάρχου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, να συνυπογράψουν το πρακτικό με το οποίο δόθηκε το «πράσινο φως» για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Είναι ένα γεγονός, το οποίο χαιρετίζω με απόλυτη ικανοποίηση, και βέβαια είναι η επιβράβευση όλων των προσπαθειών που έγιναν από κοινού με απόλυτο συντονισμό της Περιφέρειας, της Διαχειριστικής Αρχής και βέβαια των υπηρεσιών του Δήμου μας.
Να σας θυμίσω ότι πρόκειται για ένα έργο, το οποίο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης το είδε μακροπρόθεσμα και πολύ έντονα, ώστε μέσα από τον προσδιορισμό της αξίας και του οφέλους του να προστρέξουμε πριν από αρκετό καιρό και να κατοχυρώσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις προκειμένου στις 4 του μηνός να πείσουμε τη Διυπουργική Επιτροπή, δηλαδή τους έξι υπουργούς, να υπογράψουν χωρίς καμία αντίρρηση και αμφισβήτηση και επιφύλαξη την κατασκευή αυτού του εργοστασίου για το λόγο ότι ήμασταν καλά προετοιμασμένοι. Άλλοι δήμοι δεν έχουν προσδιορίσει ακόμη το χώρο στον οποίο θα γίνει ή πρέπει να γίνει μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που έχει αποφασιστεί να γίνουν στις 13 περιφέρειες, σε 26 σημεία σε όλη τη χώρα, εμείς προστρέξαμε και ετοιμάσαμε ένα χώρο 543 στρεμμάτων στον υφιστάμενο χώρο του ΧΑΔΑ μας στην επαρχιακή οδό προς τον Άβαντα, όπου κατοχυρώσαμε δημόσια έκταση και ταυτόχρονα προβήκαμε σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να απαλλοτριώσουμε εκτάσεις, να εκδοθεί η δικαστική απόφαση και να τα παρουσιάσουμε αυτά στη Διυπουργική, ως έτοιμοι απόλυτα με εχέγγυα, προκειμένου οι υπουργοί να πουν το «ναι».
Πρόκειται για ένα εργοστάσιο, η αξία του οποίου προϋπολογίζεται στα 77 εκατ. ευρώ, δίπλα στον ΧΥΤΥ, προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ. Έτσι λοιπόν με το σύμπλεγμα του ΧΥΤΎ και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δημιουργείται ένας χώρος στον οποίο θα έρχονται τα σύμμικτα απορρίμματα από τη Ροδόπη και τον Έβρο και θα περνάνε στο μεγάλο τμήμα του εργοστασίου της ανακύκλωσης, αφού γίνεται πρώτα η προεπιλογή τους, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται ένα μεγάλο μέρος τους. Από εκεί θα πηγαίνει ένα τμήμα στην κομποστοποίηση, θα υπάρχει τμήμα εκμετάλλευσης βιοαερίου, και ότι απομένει, ένα ελάχιστο υπόλειμμα, θα καταλήγει στον ΧΥΤΥ. Όλο αυτό το σύστημα προβλέπεται να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες των δύο νομών Ροδόπης και Έβρου για 27 ολόκληρα χρόνια. Έτσι θα συμπλέουμε με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και θα έχουμε και οφέλη, γιατί πρόκειται περί ενός εργοστασίου του οποίου οι απευθείας και έμμεσες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ξεπεράσουν τις 300. Ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο δίπλα στο οποίο στο πέρασμα του χρόνο θα μπορούν να λειτουργήσου και άλλες επιχειρήσεις.
Με αυτό λοιπόν το σύμπλεγμα του ΧΥΤΥ και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, έργο ύψους 85 εκατ. ευρώ, συν τα 54,5 εκατ. που έχουμε απορροφήσει έως τώρα ή έχουμε συμβασιοποιήσει από το ΕΣΠΑ, κατατάσσουν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ».