Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013, μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχου κα. Νικολάου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη φορέων και κοινωνικών εταίρων στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με θέμα την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές όπως αυτή ορίζεται στον Νόμο 4177/2013, άρθρο 16.
Το Επιμελητήριο Έβρου και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων υιοθέτησαν πλήρως, και διεκδίκησαν την θέση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και τα συμφέροντα και ανάγκες του εμπορικού κόσμου του Νομού, όπως αυτά παρουσιαστήκαν από τον Πρόεδρο των Εμπόρων της Αλεξανδρούπολης. Η στάση των τριών προαναφερθέντων φορέων και κοινωνικών εταίρων υπήρξε ενιαία και αρραγής, συνεπικουρούμενη από τις θέσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δήμου Ορεστιάδος, του Εργατικού Κέντρου Έβρου και των εμπόρων της Ορεστιάδος.

Τονίστηκαν τα παρακάτω:
Για εμάς η προάσπιση και διασφάλιση του δικαιώματος του εμπόρου επιχειρηματία στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο αφιερωμένο στην οικογένεια του αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε να συνεχίσει να υφίσταται και τα επόμενα χρόνια όχι μόνον η μικρομεσαία και αυτοαπασχολούμενη επιχείρηση, αλλά ο ίδιος ο θεσμός της ελληνικής οικογένειας.
Το ζήτημα των Κυριακών δεν είναι μόνον οικονομικό, αλλά μείζον κοινωνικό. Διαφορετικά, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην χαλάρωση των δεσμών της οικογένειας και στον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης, αφού ο καταστηματάρχης είναι αδύνατο βιολογικά και με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, να ακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα εργασίας, ακατάπαυστα καθ’ όλο το έτος, χωρίς ανάπαυση την Κυριακή.
Εμείς οι άνθρωποι της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας πιστεύουμε βαθιά πως είμαστε σε καλά χέρια και ευελπιστούμε πως θα καταλήξουμε από κοινού στο βέλτιστο παραγωγικό ωράριο των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης και του Νομού. Ένα ωράριο όμως, το οποίο τονίζουμε με έμφαση ότι αφορά αποκλειστικά και μόνον τα καταστήματα μας, συνεπώς είμαστε εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, το ωράριο εκείνο που εξυπηρετεί καλύτερα τόσο εμάς, όσο και τους καταναλωτές.
Στην περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες στην περιοχή αλλάξουν δραματικά, η ζήτηση βελτιωθεί και η κατανάλωση αυξηθεί, θα έχουμε εκ νέου την δυνατότητα στα τέλη του 2014 να συζητήσουμε σε νέα βάση και με νέα δεδομένα για την λειτουργία των καταστημάτων το 2015.
Και βέβαια, πριν η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου λάβει την οριστική της απόφασή (που αφορά αποκλειστικά και μόνον τα καταστήματά μας), θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του ζητήματος, και ασφαλώς την επίσημη θέση του Επιμελητηρίου Έβρου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης που σας παραθέτουμε:
Λαμβάνοντας υπόψιν
1. το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον,
2. τον έκτο χρόνο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, και
3. τις προβλέψεις για το 2014 όπου δεν φαίνεται βελτίωση του σκηνικού στην πραγματική οικονομία, επιθυμία μας παραμένει η μία Κυριακή ανοικτών καταστημάτων, παραμονές πρωτοχρονιάς.
Η θέση μας βάση του ψηφισθέντος Νόμου για ορισμό 7 Κυριακών είναι η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων ΈΩΣ και 7 Κυριακές τον χρόνο.
Τονίζουμε δε ότι περεταίρω διεύρυνση των 7 Κυριακών ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για μελλοντική μονιμοποίηση του μέτρου για 52 Κυριακές όλο τον χρόνο.

Ο Πρόεδρος
του Επιμελητηρίου Έβρου
ΤΟΨΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Έβρου
ΜΠΕΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Ο Πρόεδρος του Εμπ. Συλλόγου Αλεξ/πολης
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ