Ημέρα μνήμης μικρασιατικής καταστροφής στην Ξάνθη
Ο Σύλλογός Μικρασιατών Ξάνθης ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Το πρόγραμμα, όπως καθορίστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης έχει ως εξής:
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα 8:00. Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής του Δ’ Σ. Στρατού και Τιμητικού Στρατιωτικού Αγήματος.
Ώρα 10:00. Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος. Θα ακολουθήσει ομιλία από την κα Κιούση-Σιούτη Κυριακή, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες».
Ώρα 10:30. Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
Ώρα 19:15. Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής του Δ’ Σ. Στρατού και Τιμητικού Στρατιωτικού Αγήματος.
Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνων θα ακολουθήσει δεξίωση του Συλλόγου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» στο Ξενοδοχείο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».
Τελετάρχης ορίζεται ο υπάλληλος της Π.Ε Ξάνθης κ. Ζουμπαράς Αθανάσιος.
Επιπλέον, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης μας, πριν την έναρξη των επισήμων εκδηλώσεων και με αφορμή την ημέρα εθνικής μνήμης, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του συλλόγου μας συναυλία του μουσικού σχήματος ΛΩΞΑΝΤΡΑ, που θα αποδώσει τραγούδια και μουσικές της αστικής μουσικής παράδοσης των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.
Για το Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης Αλησμόνητες Πατρίδες
Νικόλαος Ι. Νίτης
Αντιπρόεδρος
Το βιογραφικό του μουσικού σχήματος Λωξάντρα
Το μουσικό σχήμα ΛΩΞΑΝΤΡΑ σχηματίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997 και σήμερα αποτελείται από τους: Νίκο Αγγούση: κλαρίνο, Φοίβο Αποστολίδη: κρουστα, Ρία Ελληνίδου: τραγούδι, Θανάση Κουλεντιανό: κανονάκι, Λουκά Μεταξά: μπάσο, Μάκη Μπακλατζή: βιολί/τραγούδι, Δημήτρης Παναγούλια: κρουστά και Κυριάκο Ταπάκη: ούτι
Έχουν ασχοληθεί με την μελέτη, έρευνα και εκτέλεση της αστικής μουσικής παράδοσης των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, (Meyhane-Καφέ Αμάν), με την τσιγγάνικη μουσική παράδοση, την Δημοτική μουσική της Ελλάδας, την κλασική Οθωμανική και την νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, τους ήχους του Αραβικού κόσμου, την σεφαραδίτικη μουσική και με τα μουσικά ιδιώματα του Καυκάσου και των Βαλκανίων.
Κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί σε συναυλιακό ή και δισκογραφικό επίπεδο σαν σχήμα είτε σαν μονάδες, με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως τον Καριοφύλλη την Λαμπριάννα και την Θεοπούλα Δοϊτσίδη, τη Γιασεμή και τον Νίκο Σαραγούδα, τον Παναγιώτη Λάλεζα, την Αρετή Κετιμέ και πολλούς άλλους. Επιπλέον διατέλεσαν ως μουσικοί συντελεστές της μεγάλης θεατρικής επιτυχίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος(Κ.Θ.Β.Ε) «Λωξάντρα».
Το 2006 εκδόθηκε στην Ελλάδα η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…» (ανατυπώθηκε το 2008 και το 2010) και το 2011 στην Τουρκία.
Τον Δεκέμβρη του 2011 κυκλοφόρησε η καινούργια δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο «ΜΕΫΧΑΝΕ – ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ» με φιλική συμμετοχή πολλών μουσικών και τραγουδιστών.Ο συγκεκριμένος δίσκος βρέθηκε για τον μήνα Σεπτέμβριο στη 8η θέση και στη 41η θέση για το 2012(μέσα στις 150 καλύτερες δισκογραφικές δουλειές), από το WorldMusic Charts της Ευρώπης.