Με την από 02/09/2013 ερώτηση του έφερε στη Βουλή το θέμα παράνομων αναπηρικών συντάξεων ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης.
ΤΟ κείμενο της ερώτησης
ΠΡΟΣ κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ: « Αναγκαίοι οι έλεγχοι σχετικά με παράνομα επιδόματα αναπηρίας στο Ν. Έβρου»

Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή τους ελέγχους σχετικά με παράνομα επιδόματα τυφλότητας, οι οποίοι διενεργήθηκαν από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποιήσεως Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στα Δωδεκάνησα μεταξύ 11/06/2013 έως 28/06/2013, καθώς και τις έντονες φωνές στο Ν. Έβρου, αλλά και στη Θράκη γενικότερα, σχετικά με την έξαρση του φαινομένου των «μαϊμού» συντάξεων, αναρωτιέται κανείς γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή ανάλογοι έλεγχοι. Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, κατά την οποία οι πλειονότητα των συμπολιτών μας υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες, είναι αδιανόητο κάποιοι να δρουν δόλια και να επιβαρύνουν τον υπόλοιπο ελληνικό λαό προς όφελός τους μέσω παράνομων πρακτικών.
Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στα Δωδεκάνησα ήταν χαρακτηριστικοί της αδίστακτης συμπεριφοράς ορισμένων. Ειδικότερα στην Κάλυμνο, από τους 152 πολίτες που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι 100 δεν είχαν αναπηρία (συγκεκριμένα δεν ήταν τυφλοί). Στη Θράκη, αντίστοιχα, υπάρχει αρκετά μεγάλη απόκλιση από το ελληνικό μέσο όρο, όσον αφορά τα αναπηρικά επιδόματα. Εφόσον, όπως σημειώνει το Υπουργείο Εργασίας, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι ιδιαίτερα στοχευμένοι και διενεργούνται κατά προτεραιότητα σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από τον μέσο όρο, θα ήταν αναγκαίο ο κ. Υπουργός να επιληφθεί του θέματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο να αποστείλετε επιθεωρητές από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν ελέγχους τόσο στο Ν. Έβρου, όσο και στη Θράκη γενικότερα;
2. Αν όχι, σας παρακαλώ πολύ να ανταποκριθείτε σε αυτό το δίκαιο αίτημα, το όποιο εκφράζει την επιθυμία ολόκληρου του πληθυσμού της περιοχής.