Σεπτέμβριος
Ο χώρος της μνήμης

Με το πέρασμα του χρόνου
Με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα μαλακώ­νουν, γλυκαίνουν. Καταστροφές, δράματα, θάνα­τοι, σεισμοί, πόλεμοι, βασανιστήρια, αρρώστιες. Και δεν είναι πού τα ξεχνάς. Όχι. Απεναντίας εί­ναι πού τα θυμάσαι, τ’ αναπολείς, τα φέρνεις πί­σω ευγενισμένα, γενικευμένα, αχνισμένα απ’ την ανάσα του αιώνιου, σφραγισμένα μ’ ένα χαμόγελο, όπως τα ερείπια αρχαίων ναών, τ’ ακρωτηριασμέ­να αγάλματα, τα πήλινα κτερίσματα κι αναθήμα­τα ή τα γδαρμένα ψηφιδωτά.
Είναι προπάντων πού τα είδες και τα είπες. Τα είδες όχι πια σ’ έναν χώρο ατομικό, σ’ ένα δωμάτιο μ’ ένα ξέστρωτο κρεβάτι κι έναν ραγισμένο καθρέφτη, αλλά σ’ έναν χώρο ασύνορο, μέσα σ’ έναν καθολικό νόμο μακρινής επαναλαμβανόμενης ιστορίας, του αέναου μύθου. Και τα είπες όχι σαν ένα προσωπικό σου επεισόδιο (το πιο προσωπικό), αλλά σαν γεγονός ενός άλλου, ενός τρίτου, και όλων μας

Στην παλιά πόλη της Ξάνθης
Η παλιά πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες
Έως 8 Σεπτεμβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο & στο Σπίτι πολιτισμού.
Εκθέσεις – συναυλίες – παρουσιάσεις.
Η ΦΕΞ σκηνοθετεί μια πραγματικότητα όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της.
Οι λευκοί τοίχοι των κτηρίων γίνονται καμβάς όπου προβάλλονται ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, αναμνήσεις, απόψεις και οράματα. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια με τα αρχοντικά, τους λαϊκούς μαχαλάδες, ξεδιπλώνεται μπρος στον επισκέπτη – θεατή – μια πόλη που διαρκώς μεταβάλλεται, με στοιχεία από την ελληνική παράδοση αλλά και τις ευρωπαϊκές επιρροές . Σε τούτο τον εικαστικό, αλλά και ιστορικό περίπατο, οι εικόνες μπερδεύονται με τις μυρωδιές, οι ήχοι της πόλης εμπλέκονται με τη βοή του σύγχρονου γλεντιού που από την «παραλία» ανηφορίζει για μια βδομάδα και συγκατοικεί στην ποικιλότροπη πραγματικότητα της πόλης. Μιας πόλης που δεν έπαψε ν’ αλλάζει, που δεν έπαψε να ζει.
Ενημερωθείτε αναλυτικά από το http://www.fex.org.gr

Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης
Καθημερινά στην Ξάνθη
Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό.
Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου. Ο περίπατος καταλήγει στο Λαογραφικό και ιστορικό μουσείο Ξάνθης.
Λαογραφικό &Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Στο λαογραφικό ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.
Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα. Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.
Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη». Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή 9.30 – 14.30
Επικοινωνία: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Τηλ .25410/25421 – 6937120986 e-mail: fexanthis@gmail.com http//www.fex.org.gr
Κόστος συμμετοχής 2€ με τη είσοδο στο Μουσείο

Εργαστήρια της ΦΕΞ
Από την Τρίτη 11 έως Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και στο Σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ
Ενημέρωση & εγγραφές για τα εργαστήρια και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ
Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων ενημερώνουν και προτείνουν τις νέες δράσεις των εργαστηρίων. Τον τρόπο λειτουργίας, τους στόχους και τους σκοπούς που θέτουν για το νέο έτος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΦΕΞ.
Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας.
Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 950 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα μέλη μας με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου.
Το Πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων
Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ, είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας.
Τα Τμήματα Εκπαιδευτικών δράσεων
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ή φιλοξενούνται από τη ΦΕΞ ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια με θέματα σχετικά με την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Λειτουργούν ακόμη εργαστήρια που δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς τα παραπάνω θέματα, σ’ ένα φιλικό περιβάλλον.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Αφιέρωμα στον Luchino Visconti
κάθε Δευτέρα από 9 Σεπτεμβρίου στις 21.15 στο Λαογραφικό Μουσείο.
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών». Στην παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής» και του ύφους τους.

παράσταση «ΙΣΜΗΝΗ»
Παρασκευή 27 έως και Κυριακή 29 & ώρα 21.00 στο Σπίτι πολιτισμού
Η ΠΕΦΑΝΣΟ, Θεατρική Σκηνή IV της ΦΕΞ παρουσιάζει την παράσταση «ΙΣΜΗΝΗ»
Μια παράσταση για την αγάπη, για την μνήμη, για τον έρωτα. Σοφοκλής, Γιάννης Ρίτσος, Κρίτων Αθανασούλης.
Σύνθεση από τα έργα τους αντίστοιχα: «Αντιγόνη», «Ισμήνη», «Παράπονο Σκύλου». Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Πέτρος Μπένος, Ξενη Καρακατσάνη, Σοφία Σαββίδου