Αδήριτη και επείγουσα ανάγκη ο μεγάλος περιφερειακός
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ

Κάθε χρόνο και χειρότερα. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι όσοι κινούνται επωχούμενοι προς τη δυτική πλευρά της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα όσοι επιστρέφουν στην πόλη βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση με μποτιλιάρισμα, με απώλεια χρόνου και με σπάσιμο νεύρων. ΄Εχω επισημάνει αρκετές φορές ότι αργά ή γρήγορα η Αλεξανδρούπολη θα υποστεί κυκλοφοριακό έμφραγμα. Για το λόγο αυτό πρέπει να προετοιμαστεί η εναλλακτική λύση ή τουλάχιστον να προβλεφθεί χωροταξικά, ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο και να ρυθμιστεί η άναρχη δόμηση βορείως της περιοχής Καλλιθέας – Ν. Χιλής – Μάκρης και να προβλέπει τη δημιουργία ενός ελεύθερου από οικοδομές άξονα νοτίως της Εγνατίας.
΄Ενα εφεδρικός περιφερειακός δακτύλιος είναι απολύτως απαραίτητος για να απορροφήσει τον τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο της ευρύτερης περιοχής που σήμερα εξυπηρετείται αποκλειστικά από έναν και μοναδικό άξονα της Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης – Μάκρης. Ολόκληρο το χρόνο και ιδιαίτερα κάθε καλοκαίρι η πόλη και ολόκληρη η δυτική τουριστική περιοχή, που περιλαμβάνει τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τους παραθεριστικούς προορισμούς από το Κάμπινγκ μέχρι τα Δίκελλα και τη Μεσημβρία, εξυπηρετείται από έναν οδικό άξονα. Είναι φυσικό επακόλουθο πως όταν ένας άξονας υπερφορτώνεται δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να αντέξει. Το κυκλοφοριακό κομφούζιο και έμφραγμα είναι το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στα φανάρια (φωτεινούς σηματοδότες) του Κάμπινγκ και του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής προς την οδό Κούταβου (Αγίου Βασιλείου). Κάθε καλοκαίρι οι πολίτες οδηγοί οχημάτων διαμαρτύρονται για τη μεγάλη ταλαιπωρία, για τα ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα και τις ανυπόφορες καθυστερήσεις.
Η Περιφέρεια και το Κράτος πρέπει να δώσουν προτεραιότητα, ώστε μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή μέσω κάποιου άλλου εθνικού ή ευρωπαϊκού προγράμματος να εντάξουν έγκαιρα το έργο του μεγάλου Περιφερειακού της Αλεξανδρούπολης. Επειδή όμως τα σημαντικά οδικά έργα χρειάζονται ωρίμανση και το κατάλληλο χωροταξικό σχέδιο και την έγκαιρη τοπογραφική χάραξη οφείλει και ο Δήμος να συνεισφέρει ανάλογα, ώστε να γίνει άμεσα η χάραξη και η ρύθμιση των πολεοδομικών αδειών για εξοχικές κατοικίες στην περιοχή. Πρέπει να προληφθεί η άναρχη δόμηση της περιοχής, η οποία μπορεί να καταστήσει αδύνατη την εκτέλεση του έργου, ακόμα και αν βρεθούν τα χρήματα.
Διαφορετικά θα καταδικαστεί αενάως να εξυπηρετείται ολόκληρη η περιοχή από έναν και μοναδικό οδικό άξονα και να στερείται έναν σημαντικό περιφερειακό δακτύλιο μεταξύ του υπάρχοντος και της Εγνατίας. ΄Ενας εναλλακτικός περιφερειακός, μια νέα οδική αρτηρία θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τον υπάρχοντα και θα αποτρέψει το κυκλοφοριακό έμφραγμα της περιοχής.