Τα υδροπλάνα θα φέρουν ποιο κοντά τη Σαμοθράκη. . .
Άνοιξε ο διάλογος για τη σύνδεση της Σαμοθράκης και με υδροπλάνα – Βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ Επιμελητήριου Έβρου και Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τα υδροπλάνα.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Έβρου πραγματοποιήθηκε χθές συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τη διερεύνηση πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στο Επιμελητήριο Έβρου και το Ελληνοκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με σκοπό να οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και να προάγει τα εμπορικά συμφέροντα του νομού.
Τη συζήτηση συντόνισαν από κοινού ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου,
Χριστόδουλος Τοψίδης, και ο Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν o εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Καναδά, εκπρόσωποι του οργανισμού Invest in Greece, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Σταύρος Σταυράκογλου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, Αθανάσιος Μπέλας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου και ο Πρόεδρος Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχανιών ρήστος Γιορδαμλής κσι ο Γενικός Διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ. Γιώργος Μαρκόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου επεσήμανε τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα του νομού Έβρου, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα του να φιλοξενήσει ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο προς τα Βαλκάνια, και τοποθετήθηκε υπέρ της εξαγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα οινικά προϊόντα, το μετάξι Σουφλίου, αλλά και το σκόρδο και το σπαράγγι που παράγονται στο βόρειο τμήμα του νομού. Ο κ. Τοψίδης πρότεινε, επίσης, την προαγωγή προϊόντων τουρισμού τρίτης ηλικίας, εκμεταλλευόμενοι τις ιαματικές πηγές της Τραϊανούπολης και τόνισε την ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας, που θα βοηθήσει τους τοπικούς επιχειρηματίες να δείξουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.
Παρευρισκόμενος ήταν επίσης ο Πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, κ.Τάσος Γκόβας, ο οποίος παρουσίασε εκτενές οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας του και τη δυνατότητα σύνδεσης του νησιού της Σαμοθράκης με τον ηπειρωτικό νομό. Τα πλεονεκτήματα των υδροπλάνων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ.Γκόβας, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την δραματική μείωση του χρόνου μεταφοράς, την ευελιξία και την πολυχρηστικότητα, καθώς το μέσο δύναται να εξυπηρετήσει πτήσεις cargo, νοσοκομειακές καθώς επίσης και τουριστικές πτήσεις με δυνατότητες sightseeing. Ο Πρόεδρος των Ελληνικών Υδατοδρομίων επεσήμανε ακόμη τη δυνατότητα συνέργειας με εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρα, μία τουριστική επιλογή που εμφανίζει ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στα νερά της Μεσογείου. Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και συνδικαλιστικών οργάνων παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση ενώ ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης επιφυλάχθηκε για περαιτέρω συζήτηση της δυνατότητας συνεργασίας.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμβολή τους στην προαγωγή της συνεργασίας ανάμεσα
στα δύο Επιμελητήρια και πρότεινε την σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας όπου θα καταγράφεται με σαφήνεια το πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών. Δεσμεύτηκε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το Επιμελητήριο Έβρου θα αποστείλει φάκελο όπου θα καταγράφονται τα εξαγώγιμα προϊόντα του νομού.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Καναδικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της μαραθώνιας συζήτησης και δεσμεύθηκε από την πλευρά του ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες που να προωθούν την εμπορική συνεργασία επενδυτικών δυνάμεων και επιχειρήσεων των δύο χωρών. Ειδικότερα μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από καναδική εταιρεία για την αξιοποίηση του υδατοδρομίου της Αλεξανδρούπολης. Οι παρευρισκόμενοι φορείς δεσμεύθηκαν για τη συντονισμένη προσπάθεια προώθησης του νομού στην αγορά του Καναδά με κοινές ενέργειες.