Η οικονομική κρίση προκαλεί δραματικές, καταλυτικές, άμεσες κοινωνικές αλλαγές και έχει συνέπειες στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και στις συνθήκες εργασίας. Συνέπεια της κρίσης είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων να είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.
Ειδικότερα αναφορικά με τις γυναίκες η οικονομική κρίση έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εκπροσώπηση των γυναικών, στη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, αύξησε την επισφαλή απασχόληση των γυναικών, την ανεργία, ενώ οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε μερικής απασχόλησης, χαμηλά αμειβόμενες και κακής ποιότητας θέσεις εργασίας. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη από τη σκληρή λιτότητα και την επιτάχυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τις περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό και τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, τη στέγαση, την κοινωνική προστασία και τους φορείς ισότητας που επηρεάζουν άμεσα τις γυναίκες και την ικανότητά τους να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας.
Παρά τη δύσκολη συγκυρία βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία επιτείνει τα δυσμενή και άνισα χαρακτηριστικά της γυναικείας απασχόλησης, το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. προωθεί την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Στα πλαίσια του έργου «Προώθηση και ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων» η Δομή Ισότητας του Εργατικού Κέντρου Ν. Έβρου, διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη, την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 και ώρα 18:30 μμ. ημερίδα δημοσιότητας η οποία απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους.
Επίσης, οργανώνει εργαστήριο ενδυνάμωσης, την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 και ώρα 16.00 μμ.– 21.00 μμ., στην αίθουσα συνεδριάσεων( 1ος όροφος) του Εργατικού Κέντρου Ν. Έβρου, Λεωφ. Δημοκρατίας 372, στην Αλεξανδρούπολη . Εκπαιδεύτρια του εργαστηρίου ενδυνάμωσης θα είναι η κ. Ζιζή Σαλίμπα, Δρ. Οικονομολόγος της Εργασίας, Στέλεχος Κεντρικής Δομής Ισότητας της Γ.Σ.Ε.Ε. Το εργαστήριο ενδυνάμωσης θα έχει θεματολογία σχετική με την εργασιακή εμπειρία και τη θέση των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία καθώς και την καλλιέργεια της διαπραγματευτικής ικανότητας. Το εργαστήριο απευθύνεται μόνο σε γυναίκες συνδικαλίστριες/εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα.
Για να συμμετέχετε στο εργαστήριο ενδυνάμωσης είναι απαραίτητο να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στην κα. Χρηστίδου Κατερίνα τηλ: 25510 81439 και 6982318210, email isotita@ekevrou.gr , Γραφείο Δομής Ισότητας Γυναικών Εργατικού Κέντρου Ν. Έβρου(2ος όροφος), Λεωφ. Δημοκρατίας 372, Αλεξανδρούπολη.