1ο φεστιβάλ Μαρώνειας – Σαππών
ΘΕΑΤΡΟ ΧΕΛΙΔΟΝΟΠΕΤΡΑΣ – ΜΑΡΩΝΕΙΑ
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011, ώρα 9.00 μ.μ.
ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Η νίκη των Βακχών
ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΥΛΙΔΗ
Mια ιδιαίτερη παράσταση, με την ομάδα «ΕΥΔΟΥΣΙΝ», την ομάδα χορού Sarakasi Trust από το Ναϊρόμπι της Κένυας και την Ινδή κορυφαία χορεύτρια Radhika Shah.
Η Νίκη των Βακχών» αποτελεί μία μοναδική παράσταση γιατί εξιστορείται κατά τον τρόπο της αρχαίας τραγωδίας από μουσικούς και χορευτές διαφορετικών χωρών, που με το σώμα και τη φωνή τους, μετουσιώνουν τα μηνύματα του έργου και αναδεικνύουν την ιστορία του Διονύσου από τον Ευριπίδη.
Η προσέγγιση αυτή γίνεται με αρχέτυπη μουσική, με το χορό, που ερμηνεύει το περιεχόμενο της τραγωδίας με την κίνηση του αθέατου λόγου και με Αρχαίους ύμνους προς το Θείο από διαφορετικούς λαούς, που δίνουν μια πανανθρώπινη διάσταση στο έργο.
Σύγχρονοι μύστες της τέχνης, ως άλλοι Βάκχοι, μελετώντας το αδιαίρετο γνώρισμα της παράδοσης των λαών, απαλλαγμένο από τους κάθε λογής φραγμούς που θέτουν οι άνθρωποι, προσεγγίζουν μέσα από τη δική τους έμπνευση την παράδοση αυτή.
Ο Παντελής Παυλίδης, ένας από αυτούς, με τη συμμετοχή των χορευτών και μουσικών από την Κένυα και την Ινδία, χρησιμοποιώντας τα επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα αναστενάρηδων και άλλων ρυθμών της Μακεδονίας, της Θράκης και του Πόντου, και ύμνων από την Ινδία και την Κένυα, καταδεικνύει τον ευρύτερα ανθρωπιστικό χαρακτήρα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και πώς δι αυτής προσεγγίζεται ευκολότερα το στοιχείο της βακχείας.
Ο Ευριπίδης εμπνεύστηκε από τα Δρώμενα μύησης που γινόταν στην αρχαιότητα.
Η συστηματική έρευνα του ελληνικού πολιτισμού αποκαλύπτει πως από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα διατηρείται η ίδια ιδιοσυγκρασία του λαού με παρόμοιες αντιδράσεις, ψυχικές πνευματικές καλλιτεχνικές. Ξαναγεννιούνται από το μηδέν παρόμοιοι τρόποι λατρείας, παρόμοιο ύφος τραγουδιών, παρόμοια αντίληψη για τη ζωή, για την τέχνη και για το λόγο.
Έτσι, οι Βάκχες του Παντελή Παυλίδη αποτελούν μία σύγχρονη έκφραση που εμπεριέχει μέσα της αρχέγονα στοιχεία της μουσικής και της ελληνικής ποίησης.
Ταυτόχρονα όμως δίνουν μια σύγχρονη διαπολιτισμική διάσταση στη μουσική αλλά με τον πρότυπο τρόπο του κυκλικού θεάτρου, με τον ήχο της λύρας, του αυλού και των κρουστών, στο ρυθμό που προβάλουν εσωτερικά δυναμικά συναισθήματα και διεγείρουν το νου και το σώμα, ώστε με την ενστικτώδη παρόρμηση να έρχονται σε αλληλοσυμπλήρωση.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μουσική και σκηνοθετική σύλληψη: Παντελής Παυλίδης
ΜΟΥΣΙΚΟΙ Παντελής Παυλίδης – Αρχαία Λύρα, Λύρα Πόντου. Παν Καπερνέκα – Αυλός, Μανδούρα, Βαλίχα. Λάμπης Ξυλούρης: Λαούτο Αρετή Μίγγου – Κρουστά Ιουλιέττα Κιοσσέ – Νταούλι
ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ
Διόνυσος: Radhika Shah, Αγαύη: Κλεονίκη Παυλίδου, Τειρεσίας: Στέλιος Μοναχάς Κάδμος: Billy Sadia Onyango Πενθέας: Ανδρέας Ασπρομάλης Αγγελιοφόρος: Παν Καπερνέκα Αγγελιοφόρος: Παντελής Παυλίδης
ΧΟΡΟΣ
Μαινάδες: Ομάδα των Sarakasi Trust (Κένυα) Catherine Wahito Kibugi Janet Akoth Odongo Renee Githinji Winnie Otieno Faith Wangari Pelagiah Wangari
Βάκχες: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη, Κλεονίκη Παυλίδου Ελένη Αθανασιάδη Humeyda Ok Monacha Χαρίκλεια Βουτσά
Σκηνικά-Κοστούμια: Θεοδώρα Παπαδοπούλου
Ήχος – Φωτισμός: Γιώργος Σεβαστάτος, Ηρακλής Καζαντζίδης
Επιμέλεια κίνησης: Edwin Ooro, Ροδούλα Κουλιαμπέρη, Κλεονίκη Παυλίδου
Κάμερες: Νίκος Δούρτσης, Ηρακλής Ρήγας, Βισάλτης
Παραγωγή: ΙΔΕΑ
Δ/ντρια Παραγωγής: Κατερίνα Κάλτσου
Οργάνωση Παραγωγής: Κων/νος Τζέκης Διάρκεια παράστασης: 72΄