Δορυφορική παρακολούθηση πελαργών για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck, τοποθέτησε πομπούς σε 10 νεοσσούς Πελαργών στις Φέρες Έβρου, στις 2 Ιουλίου.
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τοποθετούνται πομποί σε Πελαργούς και αναμένουμε πολύ σημαντικά δεδομένα από την παρακολούθησή τους. Δεδομένα που αφορούν τις περιοχές τροφοληψίας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις περιοχές διαχείμασης, την ημερήσια δραστηριότητα, τις αιτίες θνησιμότητας και άλλα.
Σημειώνεται πως οι πομποί καταγράφουν μέσω δορυφόρου τις συντεταγμένες της θέσης που βρίσκονται τα πουλιά, ενώ διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που καταγράφουν και τη δραστηριότητά τους (εάν κοιμούνται, πετάνε, τρέφονται). Ίδιου τύπου πομποί έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο υδρόβια (μία Φαλαρίδα και μία Πρασινοκέφαλη Πάπια) στο Δέλτα του Έβρου και πάλι από το Ινστιτούτο Max Planck, τα οποία παρακολουθούμε καθημερινά από το Φεβρουάριο. Τα δεδομένα αποστέλλονται μέσω δικτύου GSM στη βάση δεδομένων της MOVEBANK.
Η τοποθέτηση πομπών έγινε στo πλαίσιo του προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει καταμετρήσεις πουλιών και δακτυλιώσεις. Από την αναπαραγωγική περίοδο του 2012 άρχισε η δακτυλίωση των Πελαργών με δαχτυλίδια τύπου ELSA, όταν και δακτυλιώθηκαν 23 νεοσσοί. Φέτος στον Πόρο δακτυλιώσαμε 29 νεοσσούς, και άλλους 29 στις Φέρες, εκ των οποίων στους 10 τοποθετήθηκαν οι πομποί, οι οποίοι λειτουργούν κανονικά και περιμένουμε τα πρώτα πετάγματα των πουλιών.
Σύντομα στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης θα είναι διαθέσιμη εφαρμογή, από την οποία θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να ακολουθούν το ταξίδι των 10 Πελαργών.
Πρέπει ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουμε τον Dr Martin Wikelski και την Uschi Muller του Ινστιτούτοy Max Planck για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την περιοχή μας, καθώς και για την άψογη συνεργασία που δημιουργήσαμε.
Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, την Αντιδημαρχία Φερών, τη ΔΕΣΕ και τη ΔΕΔΔΗΕ για τη συνεργασία τους στην υλοποίηση της δράσης, οι οποίοι μας παραχώρησαν προσωπικό και εξοπλισμό για την παγίδευση των πουλιών και την ασφαλή τοποθέτησή τους στις φωλιές.
Τέλος τονίζουμε το μεγάλο ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής των Φερών και ιδιαιτέρως των δασκάλων και μαθητών των τριών Δημοτικών Σχολείων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικά με τους Πελαργούς της περιοχής τους, αλλά και στην παρακολούθηση των φωλιών των Πελαργών, οι οποίοι παρακολούθησαν τη δακτυλίωση και την τοποθέτηση των πομπών.
Ελένη Μακρυγιάννη
Συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης
Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου