Σε «λεπτό σχοινί» οι διαπραγματεύσεις για την ΕΒΖ
Νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ξεκινούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες αντιπρόσωποι της Γαλλικής Cristal Union με την διοίκηση της ΕΒΖ και της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικής Βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν δύο συναντήσεις εντός του επόμενου μήνα με τις διαπραγματεύσεις να αναμένονται ιδιαίτερα σκληρές.
Η «σιγή ασυρμάτου» που τηρούσε του τελευταίους μήνες η Cristal Union είχε ανησυχήσει έντονα τους υπεύθυνους για την πώληση που «μετέφρασαν» την …βουβαμάρα ως σημάδι αναμενόμενου «ναυαγίου» και στο δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση του 82,33% των μετοχών. Ωστόσο η πραγματοποίηση μιας μαραθώνιας συνάντησης μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς, ειδικού εκκαθαριστή και στελεχών της Cristal Union, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη άνοιξε το δρόμο για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.
Ο ειδικός εκκαθαριστής επιμένει να αυξηθεί το τίμημα, ενώ οι Γάλλοι συνεχίζουν να μην βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προσφέροντας κάτι παραπάνω από 40 εκ ευρώ.
Τροχοπέδη για την ολοκλήρωση του deal αποτελούν τα δάνεια ύψους 122 εκ ευρώ που είχε λάβει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την Αγροτική Τράπεζα. Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία έχει περάσει η «καλή» ΑΤΕ για ρύθμιση της αποπληρωμής του δανείου με ευνοϊκούς όρους δεν ικανοποιεί τους Γάλλους οι οποίοι αντιπροτείνουν «κούρεμα» του δανείου ώστε το ποσό να πέσει στα 67 εκ ευρώ.
Η συζήτηση έδειχνε να οδηγείται σε αδιέξοδο, αλλά το κλίμα άλλαξε όταν τα διευθυντικά στελέχη της Cristal εξήγησαν ότι ο χρόνος μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ζάχαρης (είχε οριστεί για το 2018 αλλά πιθανότατα θα παραταθεί έως το 2020) δεν επιτρέπει ουσιαστικά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Σε μία συνάντηση εργασίας που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, αναπτύχθηκαν τα ιδιαίτερα θέματα της Κ.Α. Ζάχαρης, της πλήρους άρσης των ποσοστώσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς. Κατάληξη στη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης δεν υπήρξε, αλλά συμφωνήθηκε νέα συνάντηση για τις επόμενες ημέρες.
Για την διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων πληροφορίες θέλουν τους Γάλλους να ζητούν, ηλεκτρονικά, πρόσθετα οικονομικά στοιχεία, στα οποία, βάσει του διαγωνισμού, έχει δικαίωμα πρόσβασης μόνον ο προτιμητέος δυνάμει στρατηγικός επενδυτής. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του «ψιλού κοσκινίσματος εκ μέρους των Γάλλων, σε σχέση με τεχνικά κι οικονομικά στοιχεία της ΕΒΖ και κατόπιν να ξεκινήσει η τελική διαπραγμάτευση.
Την ίδια ώρα s;ymfvna me to «BHMA» η παραγωγή της ΕΒΖ στα τρία εργοστάσια έχει μειωθεί κάτω από τους 50.000 τόνους και οι περίπου 200.000 τόνοι που πωλούνται στην Ελλάδα από την ΕΒΖ προέρχονται – εκτός από τη δική της παραγωγή – από εισαγωγές τόσο από τη θυγατρική της στη Σερβία όσο και από άλλες χώρες. Η παραγωγική δυναμικότητα των δύο μονάδων που διαθέτει η ελληνική εταιρεία στη Σερβία φθάνει σε ετήσια βάση τους 100.000 τόνους.
Αυτή την περίοδο η ΕΒΖ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πτώση τιμών στο προϊόν λόγω πλεονασματικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα μαζί με την Αγγλία διατηρούν τις πιο υψηλές τιμές στην Ευρώπη και μία πτώση κατά 20-30 ευρώ στον τόνο, όπως διαφαίνεται, θα σημάνει απώλεια της τάξης των 6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την ελληνική εταιρεία.
www.serreslife.gr