Για το επόμενο εξάμηνο η ΦΕΞ θα προσπαθήσει και πάλι να είναι συνεπής στην οργάνωση των εκδηλώσεων αλλά και στη λειτουργία όλων των εργαστηρίων της.

Ο Αρίοστος του Γ. Ρίτσου, συναντά στην Ξάνθη τον δικό μας Θωμά Εξάρχου και γίνεται άριστος αφηγητής της Ξανθιώτικης μνήμης. Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων και των μνημονεύσεών του οι ιστορίες ζωντανεύουν. Το μουσείο έγινε οικία, οικείο όπως και όλα τα σπίτια, οι δρόμοι, οι πλατείες…
Μας ξενάγησε στους χώρους της μνήμης, σαν σε μια μικρή εξομολόγηση…

«.. Με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα μαλακώ­νουν, γλυκαίνουν. Καταστροφές, δράματα, θάνα­τοι, σεισμοί, πόλεμοι, βασανιστήρια, αρρώστιες. Και δεν είναι πού τα ξεχνάς. Όχι. Απεναντίας εί­ναι πού τα θυμάσαι, τ’ αναπολείς, τα φέρνεις πί­σω ευγενισμένα, γενικευμένα, αχνισμένα απ’ την ανάσα του αιώνιου, σφραγισμένα μ’ ένα χαμόγελο, όπως τα ερείπια αρχαίων ναών, τ’ ακρωτηριασμέ­να αγάλματα, τα πήλινα κτερίσματα κι αναθήμα­τα ή τα γδαρμένα ψηφιδωτά. Είναι προπάντων πού τα είδες και τα είπες. Τα είδες όχι πια σ’ έναν χώρο ατομικό, σ’ ένα δωμάτιο μ’ ένα ξέστρωτο κρεβάτι κι έναν ραγισμένο καθρέφτη, αλλά σ’ έναν χώρο ασύνορο, μέσα σ’ έναν καθολικό νόμο μακρινής επαναλαμβανόμενης ιστορίας, του αέναου μύθου. Και τα είπες όχι σαν ένα προσωπικό σου επεισόδιο (το πιο προσωπικό), αλλά σαν γεγονός ενός άλλου, ενός τρίτου, και όλων μας. Ένα χα­μόγελο επιστέγασμα»

Η ΦΕΞ οργανώνει το πρόγραμμα «Ψηλαφώντας τη μορφή της μνήμης» και το αφιερώνει ως δείγμα εκτίμησης και σεβασμού στο Θωμά Εξάρχου…

Το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει αναλυτικά με το έντυπο των 64 σελ που παρουσιάζει όλες τις δράσεις (πολιτιστικές και εκπαιδευτικές τις ΦΕΞ) .
Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές του προγράμματος για την δυνατότητα έκδοσης του εντύπου, το οποίο μας κάνει πιο οργανωτικούς και δίνει και την δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να προγραμματίζει σε εξαμηνιαία βάση το πολιτιστικό του πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα συνοπτικά
… Καθημερινά
Καθημερινά στη ΦΕΞ έχει κανείς τη δυνατότητα να συμμετέχει σε κάποιες από τις δράσεις
Καθημερινά… Γνωριμία με την τοπική ιστορία – Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη
Κάθε Δευτέρα … 2-3 πράγματα που ξέρω για… το cinema – το θέατρο – τη φωτογραφία…
Κάθε Τετάρτη… Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Κάθε Παρασκευή .. Με 24 γράμματα και όχι μόνο – εκδηλώσεις για το βιβλίο
Κάθε Κυριακή … εκδηλώσεις τις παιδικής σκηνής
Καθώς και σε δραστηριότητες των εργαστηρίων – σεμινάρια – εκδηλώσεις …

τον Ιούλιο
1ο πανελλήνιο πολιτιστικό Αντάμωμα στην Ξάνθη.
5ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής με τον Ross Daly, τον Μάρκο Σκούλιο κ.α.

τον Αύγουστο
Στην παλιά πόλη της Ξάνθης -συναυλίες – εκθέσεις…
Προβολές στην αυλή με τα χαμάμ

το Σεπτέμβριο
Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης – Η παλιά πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες
Έναρξη των εργαστηρίων

τον Οκτώβριο
Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

τον Νοέμβριο
Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Ξάνθη

τον Δεκέμβριο
3ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου

Το πνεύμα των Χριστουγέννων στο Μουσείο.