Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), επισημαίνοντας και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της υποβάθμισης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Φυσικό Περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι το περιβάλλον υφίσταται αλόγιστη διαχείριση από τον άνθρωπο. Ο 20ος αιώνας θα παραμείνει στη ιστορία ως η περίοδος που το περιβάλλον δέχθηκε την μεγαλύτερη επίθεση. Η λέξη επίθεση είναι ο επιεικέστερος όρος για την συμπεριφορά της ανθρωπότητας προς τον περιβάλλοντα χώρο του
Ο άνθρωπος συμπεριφέρεται ως ο μοναδικός χρήστης, δεν λογοδοτεί στο μέλλον, στις επόμενες γενιές, θεωρεί δε τον πλούτο που του χαρίσθηκε ανεξάντλητο.
Στο όνομα της ανάπτυξης , του άμεσου και βραχύχρονου κέρδους «πλήγωσε» και «πληγώνει» τον πλανήτη του και τους συνυπάρχοντες με αυτόν, την χλωρίδα και την πανίδα της γης.
Η προστασία και η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι ελάσσονος σπουδαιότητας στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας.
Προτείνω να βάλουμε στόχους και ένας επιτακτικός στόχος θα έπρεπε να είναι αυτός της μείωσης των εκπομπών CO2 με ό,τι αυτό προϋποθέτει.
Να πιστέψουμε ότι ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει και με πιο φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον.
Χρειάζεται κοινή δράση όλης της κοινωνίας για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Αξίζει να εργαστούμε συλλογικά για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των πόρων,
ώστε να καταφέρουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος και τουλάχιστον τους πόρους που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη.

Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη