Έρευνα για το κοίτασμα ζεόλιθου στον ‘Εβρο
Με αφορμή την καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού
Στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον φάκελο της επένδυσης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος ζεόλιθου στο Δήμο Πετρωτών Έβρου, προκειμένου να διευρευνηθούν οι αιτίες την καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού.
Το ΥΠΕΚΑ έχει απορρίψει διαχρονικά, με διαδοχικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια, εισηγήσεις για απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης και έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2010, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός. Η επιλογή αυτή, ανέφεραν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι σύμφωνη με τις υπηρεσιακές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του υπουργείου, της διοίκησης του ΙΓΜΕ αλλά και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 992/21-9-2007) που επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα, με την απόφαση 285/20-6-2011 του Συμβουλίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, εξάλλου, ότι «η ανοιχτή διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, η μόνη πλέον που μπορεί να υπάρξει, εκτός της νομιμότητας, θα διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό πάγιο μίσθωμα για το Δημόσιο, το μέγιστο δυνατό ύψος των επενδύσεων και το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θέσεων πλήρους απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού. Αντίθετα, με την απευθείας ανάθεση ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει καμία επίσημη δέσμευση».
Αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν τέλος ότι αν η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε γίνει από το Δεκέμβριο, σίγουρα σήμερα θα υπήρχε ανάδοχος και θα ξεκινούσε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Συγκριτικά, σε ανάλογο χρονικό διάστημα προκηρύχθηκαν και βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάθεσης οι διαγωνισμοί του ΥΠΕΚΑ για την εκμετάλλευση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων.
Οι έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή έδειξαν ότι υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα μεγέθους 7 εκατ. τόνων. Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και ως φίλτρο για τη δέσμευση βλαβερών ουσιών στο νερό, το χώμα (δέσμευση βαρέων μετάλλων, καθαρισμό πόσιμου νερού), κ.α. www.protothema.gr