Ο Ελληνισμός της ακριτικής Θράκης για μια ακόμα χρονιά τίμησε τον μαρτυρικό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ τον Παλαιολογο, στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της 29ης Μαΐου 1453 και τη συμπλήρωση 560 χρόνων από την Άλωση της Βασιλίδος των πόλεων, με σειρά εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ» που πραγματοποιούνται κατ’ ετος υπό την αιγίδα της μητρόπολης Διδυμοτείχου.
Την 29η Μαΐου, Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές δημοτικών σχολείων του Διδυμοτείχου, εψάλη Τρισάγιο, στη μνήμη του μαρτυρικού Αυτοκράτορα και των πεσόντων συναγωνιστών του, υπό μητροπολίτη Δαμασκηνό και ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από το Διευθυντή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου Παναγιώτη Αλεξανδράκη, με θέμα· «Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, αιώνιο πρότυπο θυσίας». Στη συνέχεια ο μητροπολίτης οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι στον αδριάντα του Κωνσταντίνου ΙΑ΄, που έχει στηθεί μπροστά στον Καθεδρικό Ναό από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικηφόρο.
Την Παρασκευή, 31 Μαΐου το απόγευμα, στο δημοτικό αμφιθέατρο του Διδυμοτείχου πραγματοποιήθηκε επίκαιρη εκδήλωση με θέμα· «Αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη – 560 χρόνια από την Άλωση» στην οποία συμμετείχαν η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και η Ορχήστρα του Αρχείου Μουσικολαογραφικής παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης». Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. Δαμασκηνός αφού συνεχάρη τους συντελεστές της και το Χοράρχη Χρήστο Κισσούδη, τόνισε ότι «Όταν το 1453 το Γένος έχασε τα πάντα, κρατική υπόσταση, πολιτική και πνευματική ηγεσία, κατέφυγε και σώθηκε στην Κιβωτό της Εκκλησίας. Και σήμερα, που όλα φαίνονται χαμένα, το Γένος στρέφεται και πάλι στην Εκκλησία, αναζητώντας σ’ Αυτήν βοήθεια και προστασία». Η εκδήλωση καταφανώς συγκίνησε αυτούς που την παρακολούθησαν και δημιούργησε σ’ όλους αισθήματα εθνικής ευαισθησίας.