Γεροντόπουλος: Οι Ευρω-τεχνοκράτες οφείλουν να δουν τους πολίτες κι όχι τους αριθμούς
Σε συζήτηση (15/5/2013) στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, παρουσία του κ. Στουρνάρα, που έγινε με θέμα την Εμβάθυνση της ΟΝΕ, ο Άκης Γεροντόπουλος μιλώντας ως 1ος ομιλητής μετά τον κ. Υπουργό ανέφερε:
«Κύριε Υπουργέ χαιρόμαστε, ακούγοντας σας να δηλώνετε εδώ στη Βουλή πως η Ελλάδα έπαψε πλέον να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής στα συμβούλια που γίνονται στην Ευρώπη και πλέον αρχίζουν να αναγνωρίζουν το θετικό έργο που γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση.
Εκ προοιμίου θέλω να σας υπενθυμίσω ότι δεν είμαι οικονομολόγος, είμαι γιατρός. Παρόλο που ως τώρα έχουμε διαπιστώσει ότι μεγάλοι οικονομολόγοι με βραβεία Νόμπελ δεν μπόρεσαν να λύσουν σε καμία περίπτωση, το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει σε όλο τον πλανήτη.
Επίσης, συμμετείχα στις συζητήσεις μετά το Συμβούλιο Κορυφής το 1985, τότε ως Ευρωβουλευτής στο Φοντενεμπλώ, για την εξέλιξη της ΕΟΚ σε μια πιο σταθερή ένωση. Επίσης, ήμουν εισηγητής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τόσο της συνθήκης του Μάαστριχτ, όσο και της συνθήκης της Λισαβόνας.
Θέλω να πω με όλα αυτά ότι τελικά, συζητήσεις έχουν γίνει, αποφάσεις έχουν ληφθεί, αλλά όλα αυτά τα θέματα δεν μπορέσαμε να τα αξιοποιήσουμε προς το συμφέρον της Ευρώπης και των Ευρωπαϊκών λαών. Ένα βασικό που προέκυπτε από όλες τις συνθήκες είναι η ισοτιμία και η ισονομία μεταξύ των μελών-κρατών της τότε ΕΟΚ και σήμερα της Ε.Ε.. Δεν δόθηκε σε καμία περίπτωση και σε κανέναν το δικαίωμα του επικυρίαρχου, όσο οικονομικά ισχυρός και αν ήταν. Και βεβαίως, με το δικαίωμα της αρνησικυρίας και την ομοφωνία που χρειαζόταν στα διάφορα όργανα για να παρθούν αποφάσεις, δινόταν η δυνατότητα και σε μικρούς λαούς να μπορούν να παρεμβαίνουν στη λήψη αποφάσεων τέτοιων, που να συμφέρουν όλους, όχι μόνο τους ισχυρούς και όχι μόνο αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τις απόψεις τους.
Υπήρξε ένα πολιτικό πρωθύστερο. Το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό, το ανέφερε προηγουμένως ο κ. Πρόεδρος, το αναφέρατε και εσείς. Προχωρήσαμε στην οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς να προϋπάρξει η πολιτική ένωση. Ακόμη και στην ΟΝΕ, όπως δημιουργήθηκε, νομίζω ότι και σε αυτή υπήρχε πρόβλημα. Ναι μεν υπήρξε νομισματική ένωση, χωρίς να υπάρξει οικονομική ένωση. Τί έγινε με το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης. Σήμερα είπατε ότι μπαίνουν κάποιες βάσεις. Τι γίνεται με το θέμα της δημοσιονομικής ενοποίησης. Και εκεί θα μπουν από δω και πέρα οι βάσεις. Όμως, έως τώρα όλα αυτά τα «ελλείμματα» ήταν λογικό να μας οδηγήσουν στο σημερινό τέλμα. Ένα τέλμα, το οποίο το πληρώνουν οι πλέον ασθενείς κρίκοι, που είναι οι χώρες του Νότου και βεβαίως εκείνες οι οποίες βγαίνουν κερδισμένες είναι οι χώρες του Βορρά, διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο.
Τελικά τι θέλουμε εμείς; Θέλουμε να ευημερούν οι άνθρωποι ή οι αριθμοί; Διότι μέσω της πολιτικής αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα να ανεβεί το επίπεδο ζωής των πολιτών. Εκείνο το οποίο βλέπουμε τελικά είναι οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. να κοιτάζουν μόνο τους αριθμούς. Επαναλαμβάνω, δεν είναι οικονομολόγος, αλλά έχω την εντύπωση ότι μπορούμε να έχουμε όχι απλώς θετικό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά υπερθετικό, εάν προχωρήσουμε σε μια στάση πληρωμών. Εάν, λοιπόν, το Κράτος δεν πληρώνει και μόνο εισπράττει, τότε λογικό είναι να έχουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο στόχος; Δεν θα δούμε, λοιπόν, τι γίνεται με τις ανάγκες των πολιτών; Είπατε για την κοινωνική διάσταση που πρέπει να έχει Ευρώπη και πολύ σωστά η Ελλάδα έβαλε το θέμα των κοινωνικών δεικτών. Την ανεργία δεν την λαμβάνουν υπόψη; Όταν υπάρχουν χώρες, στις οποίες η ανεργία πλησιάζει το 30% στο γενικό πληθυσμό και ξεπερνάει το 50% στους νέους ανθρώπους, αυτό δεν είναι σημαντικό θέμα. Πώς θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν; Τι θα κάνουμε με χώρες, όπως η δική μας, που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη βάση της οικονομίας μας, σήμερα δεινοπαθούν. Δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Εάν αυτές οι επιχειρήσεις καταρρεύσουν τότε βεβαίως θα καταρρεύσει και η χώρα μας, θα καταρρεύσει η ίδια Ε.Ε.. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αισθάνθηκαν την ανάγκη ότι πρέπει να στηρίξουν τη χώρα, διότι είδαν ότι η κατάρρευσή της Ελλάδος τελικά θα συμπαρασύρει όλη την ευρωζώνη.
Είναι ζητήματα κ. Υπουργέ που οφείλουμε να τα δούμε από δω και πέρα, εάν πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ένωση έγινε για να εξυπηρετεί τους λαούς και γενικότερα να μπορέσει αυτή η Ε.Ε να παίξει καταλυτικό ρόλο, σε μια ήπειρο που στο παρελθόν υπήρχαν πόλεμοι και σήμερα επικρατεί ειρήνη».