Η μνήμη του Αγίου εθνοιερομάρτυρος Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, που απηγχονίσθη στην Αδριανούπολη στις 18 Απριλίου 1821 από τους Τούρκους, τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με σειρά εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΚΥΡΙΛΛΕΙΑ 2013». Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν το Πύθιο Διδυμοτείχου, όπου και ετάφη το λείψανο του Αγίου, και η Νέα Ορεστιάδα, ως διάδοχος πόλη της Αδριανούπολης.
Την Κυριακή του Αντίπασχα 12 Μαρτίου στο Πύθιο τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο ιερουργούντος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Μετά την αρτοκλασία ακολούθησε επίκαιρη ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και λιτανεύθηκε η Εικόνα του Αγίου.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος εψάλη Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του κ. Δαμασκηνού. Στη συνέχεια ακολούθησε λιτάνευση της Εικόνας, του Σταυρού ευλογίας και των Επιμανικίων του Αγίου Κυρίλλου (που φυλάσσονται στο Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδος) μέχρι το 1ο Δημοτικό Σχολείο «Κυρίλλειο» Ν. Ορεστιάδος, όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια Προσκυνηταρίου του Αγ. Κυρίλλου, το οποίο τοποθέτησαν εκεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ως άνω Δημοτικού Σχολείου. Η Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου τελείωσε με την αρτοκλασία που τελέσθηκε στον αύλιο χώρο του Ι. Ναού Αγ. Θεοδώρων.
Την επόμενη ημέρα Δευτέρα του Αντίπασχα στον Ι. Ναό Αγ. Θεοδώρων τελέστηκε Θ. Λειτουργία στην οποία προσήλθαν και εκκλησιαστικαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικου Σχολείου «ΚΥΡΙΛΛΕΙΟ» Ν. Ορεστιάδος.
Image and video hosting by TinyPic